AKTUALIZOVANÉ Solák: Vyhrážky školám vyšetrujeme ako TERORISTICKÝ ÚTOK!
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Poplach na bratislavskom gymnáziu. Riaditeľka školy zalarmovala policajtov po tom, čo dostala emailom vyhrážku. Podľa informácií televízie Markíza sa útočník vyhrážal, že ak nezaplatia milióny, bude vraždiť a školu odpáli.

Závažný zločin teroristického útoku

K prípadu zvolal prezident Policajného zboru Ľubomír Solák brífing. Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Policajný prezident Ľubomír Solák o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Doposiaľ nezistený páchateľ sa na sociálnej sieti vyhrážal, že v stredu 6. decembra má v úmysle odpáliť výbušniny, ktoré majú byť umiestnené v bližšie nešpecifikovaných školách.

"Našou snahou je zamedziť možnej hrozbe, preto boli nasadení pyrotechnici, psovodi, boli prezreté priestory škôl a okolí," načrtol Solák. Školám, ktorým bol mail doručený, odporučila polícia uzavretie škôl, kým pominú možné riziká.

Všetky zložky podľa neho pracujú na zistení totožnosti autora výhražného mailu. "Vzhľadom na latentnosť a anonymitu spáchania skutku je vystopovanie digitálnej stopy veľmi sťažené. Snažíme sa získať všetky dostupné informácie," skonštatoval šéf polície.

V rámci opatrení polícia posilnila hliadkovú činnosť v dotknutých školách. Preveruje aj možné riziká škôl v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

AKTUÁLNE POPLACH NA GYMNÁZIU! Hrozba bombou i streľbou
Poplach na jednom z bratislavských gymnázií. Kvôli podozreniu výbušnín a streľby v škole dostali žiaci voľno, informuje portál tvnoviny.sk. Študenti Gymnázia Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke dostali nečakané riaditeľské voľno. Dôvodom... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Školy v pozore

Hoci riaditeľka gymnázia Alberta Einsteina poslala rodičom aj študentom správy, že je riaditeľské voľno pre možnú hrozbu, niektorí si ju nestihli prečítať. Policajti ich otáčali už pri bráne.

Počas dňa sme zistili, že táto škola nie je jediná, ktorá podobný e-mail dostala, píšu tvnoviny.sk

Prehľadali celú školu 

Riaditeľka školy našla výhražný email, v ktorom sa neznámy človek vyhrážal tým, že podľa vlastného výberu 6. decembra zaútočí na ich inštitúciu a zavraždí čo najviac ľudí, pokiaľ mu nedoručia desať miliónov eur v kryptomenách.

Písať mal aj o tom, že má niekoľko automatických zbraní a vyrobil výbušniny, ktoré už umiestnil v škole a môže ich kedykoľvek odpáliť. Policajti prehľadali celý areál spomínanej školy v Bratislave. 

Podobnú správu dostali aj iné školy

Správu s podobným obsahom dostali aj ďalšie dve školy v rámci Bratislavského kraja. Ich zriaďovateľom je župa.

„Rozhodli sme sa im odporučiť, aby zajtra, dňa 6. decembra, prešli na dištančnú formu vyučovania na jeden deň, keďže hrozby sa týkali zajtrajšieho dňa,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

O deviatej hodine ráno prišiel rovnaký výhražný mail na bilingválne gymnázium v Žiline. Našla ho riaditeľka. Rozhodla, že prerušia vyučovanie.

HROZBY BOMBOU viacerým školám! BSK odporúča dištančné vyučovanie
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) odporúča školám vo svojej pôsobnosti zvážiť možnosť dištančného vyučovania počas stredy (6. 12.). Dôvodom je výhražný e-mail, ktorý dostali na daný deň tri z nich, z toho dve v Bratislave a jedna v Senci. Na... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik