Zlé správy pre Ukrajinu
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Po neúspešnej protiofenzíve varuje šéf NATO pred „zlými správami“ pre Ukrajinu! Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval, že západné mocnosti by mali byť pripravené na „zlé správy“ z Ukrajiny v dôsledku neúspešnej „protiofenzívy“ Kyjeva proti okupačným ruským silám, informuje americký Breitbart.

Zlé správy pre Ukrajinu i Západ

Uprostred rastúcich obáv o schopnosť Ukrajiny pokračovať v boji proti oveľa väčšej ruskej armáde a neúspechu získať späť akékoľvek zmysluplné územie od moskovskej armády sa v sieňach moci na Západe čoraz viac šepká o perspektívach bývalého sovietskeho štátu v boji zdolať svojho bývalého pána.

Posledným, kto verejne vyjadril znepokojenie, bol šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorý pre nemeckú televíziu ARD a POLITICO povedal, že Západ by mal byť „pripravený na zlé správy“, bez toho, aby spresnil, čo presne podľa neho môže postihnúť vojnou zničenú krajinu.

Komentáre nórskeho politika prišli, keď Kremeľ oznámil, že prezident Vladimir Putin nariadil pridať k ruským ozbrojeným silám ďalších 170 000 vojakov, čím by sa celková sila armády zvýšila na viac ako 1,3 milióna.

Potichu tlačia na Kyjev

Minulý mesiac sa z Washingtonu objavili správy, že americkí predstavitelia začali potichu tlačiť na Kyjev, aby prišiel k rokovaciemu stolu s Moskvou, pričom vyjadrili obavy zo schopnosti povolať do boja viac mužov. Jeden nemenovaný predstaviteľ americkej obrany pre NBC News povedal, že „pracovná sila je práve teraz na vrchole záujmu administratívy“, pričom poznamenal, že ďalšie ozbrojené zásielky by boli irelevantné, ak Ukrajina „nemá kompetentné sily na ich použitie“.

Napriek týmto hláseným obavám prezident Biden pokračuje vo svojom lobistickom úsilí v Kongrese, aby dodal Ukrajine ďalšie miliardy vojenskej pomoci, pričom Biely dom varoval, že americké financovanie zástupnej vojny môže do konca roka vyschnúť. Biden v súčasnosti požaduje dodatočnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov, avšak medzi republikánmi v Snemovni reprezentantov rastie odpor proti financovaniu konfliktu, keďže americká verejnosť je čoraz unavenejšia z vojny.

Viac v článku:

BIELY DOM NA ROVINU: Kyjev si musí poradiť bez USA! Zdroje vyschli
Biely dom v pondelok varoval, že americké fondy pre Ukrajinu do konca roka vyschnú. A bez okolkov vyhlásil, že ak Kongres neschváli novú podporu, Kyjev si bude musieť poradiť bez podpory USA, informuje americký portál Breitbart. Najpriamejšie... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Frustrovaný Zelenskyj

Čo sa týka prezidenta Zelenského, začal čoraz viac dávať najavo svoju frustráciu, keď minulý týždeň povedal, že nie je spokojný s množstvom zbraní, ktoré jeho krajine darovali Spojené štáty americké a ich európski spojenci. Ukrajinský prezident sa tiež sťažoval, že konflikt medzi Izraelom a teroristami z Hamasu presunul pozornosť od vojny v jeho krajine.

Generálny tajomník NATO Jens

Zdroj: Youtube reprofoto | Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
vyzval európske mocnosti, aby zvýšili výrobu munície a zintenzívnili spoluprácu, pričom povedal: „Nie sme schopní spolupracovať tak úzko, ako by sme mali."

 

Aj keď Stoltenberg v nadchádzajúcich mesiacoch vojny očakáva „zlé správy“, povedal, že Západ by nemal ustupovať z boja a varoval, že víťazstvo Ruska na Ukrajine by mohlo predstavovať hrozbu pre spojencov NATO v Európe.

"Musíme podporiť Ukrajinu v dobrých aj zlých časoch," povedal a dodal: "Čím viac budeme podporovať Ukrajinu, tým rýchlejšie sa vojna skončí."

Kličko na rovinu

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyjadril obavy o budúcnosť demokracie na Ukrajine za prezidenta Volodymyra Zelenského a vyjadril sa, že ho neprekvapuje, že podpora prezidenta v krajine klesá v sérii rozhovorov zverejnených tento víkend.

Vic v článku:

VITALIJ KLIČKO vyvolal obavy, rozruch aj sklamanie nad konaním ukrajinského prezidenta. Stále je však lojálny
Valerij Zalužny pre periodikum The Economist uviedol skutočnosť o patovej situácii na fronte. Jeho tvrdenie podporil aj Kyjevský starosta Vitalij Kličko Kyjevský starosta neotáľal a potvrdil Zalužneho slová. „Povedal pravdu. Niekedy ľudia nechcú... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik