Zasadá vláda, poznáme prvé výsledky
04 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Štátny rozpočet na rok 2024 reaguje na mnohomiliardový deficit, ktorý vznikol v minulom trojročnom období, snaží sa byť však čo najsociálnejší, aby konsolidáciu pocítili bežní občania čo najmenej.

Náklady na konsolidáciu majú zaplatiť najmä oligopoly. Pred pondelkovým rokovaním vlády, ktorá sa má zaoberať rozpočtom, resp. prislúchajúcou legislatívou, to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

"Rozpočet odráža fakt, že predchádzajúce vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera vytvorili takmer 20-miliardový kumulatívny deficit, zároveň sa snaží byť čo najsociálnejší, aby konsolidáciou netrpeli bežní ľudia," uviedol Taraba.

V súvislosti s pripravovanými opatreniami tiež naznačil, že sa vytvorí skupina hospodárskych ministrov, zostavená zo šéfov rezortov školstva, životného prostredia, hospodárstva a dopravy, ktorí majú pripraviť novelizáciu a majú revidovať legislatívu týkajúcu sa podnikateľského prostredia. "Cieľom je motivovať k podnikaniu a opäť zo Slovenska chceme vytvoriť miesto, kde sa oplatí investovať a vytvárať hodnoty," uviedol.

Konsolidačné náklady budú podľa jeho zdrojov hradené z veľkej miery zdanením ziskov oligopolov.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) označil rozpočet ako kompromis toho, aké sú potreby v každej oblasti a zároveň možnosti štátnych zdrojov, tak ho berie aj v rámci kapitoly pre svoj rozpočet. "Nikto z ministrov nemôže byť úplne spokojný, ale to, čo je v rozpočte, beriem ako maximum toho, čo sa dalo v danej chvíli vybojovať. A verím, že to, čo chýba v rozpočte sa nám podarí doručiť do regiónov prostredníctvom plánu obnovy a eurofondov," dodal Raši.

  • Deň Ústavy SR by viac nemal byť dňom pracovného pokoja

Štátny sviatok Deň Ústavy SR by viac nemal byť dňom pracovného pokoja. Vyplýva to z návrhu zákona v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, ktorý v pondelok schválila vláda.

"Prvý september bude štátnym sviatkom, ale nebude dňom pracovného pokoja ani sviatkom v zmysle príslušných ustanovení
Zákonníka práce. Uvedená úprava sa navrhuje z dôvodu potreby zníženia celkového počtu dní pracovného pokoja, čo bude mať pozitívny vplyv na hospodárenie štátu a zamestnanosť," zdôvodnil kabinet.

  • Zvýšiť sa majú sumy súdnych a správnych poplatkov

Od apríla 2024 by sa mali zvýšiť súdne a správne poplatky. Navrhuje to vláda v legislatívnom konsolidačnom balíku, ktorý schválila v pondelok.
Zámerom úpravy zákona o správnych poplatkoch a zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov. Väčšina z nich sa naposledy menila skôr ako pred zavedením eura na Slovensku, čo bolo v roku 2009. "Primárne ide o úpravu sadzieb poplatkov v nadväznosti na infláciu (jej zohľadnenie od roku 2009 predstavuje nárast spotrebiteľských cien o približne 54 percent), keďže náklady štátu na agendu správnych orgánov, súdov, orgánov súdov a prokuratúry priebežne rastú," vysvetlil kabinet v predloženom návrhu.

Vláda v materiáli pripomína, že v roku 2022 úhrady správnych a súdnych poplatkov do štátneho rozpočtu predstavovali 205 miliónov eur, z čoho 37,5 milióna eur tvoria súdne poplatky. Pri sadzbách poplatkov určených percentom zo základu poplatku sa má zmeniť iba minimálna alebo maximálna suma výsledného poplatku. Zmenou sa tiež nezasahuje do nárokov na úľavy a oslobodenia. Zároveň sa preferuje zaokrúhľovanie nových sadzieb poplatkov s cieľom minimalizovať manipuláciu s hotovosťou.

Vláda tiež navrhuje zvýhodniť podanie návrhu elektronicky pri zachovaní 50 percent zníženia sadzby poplatku so stanovením maximálneho zníženia výslednej sumy poplatku z pôvodných 70 eur na 50 eur. Upraviť sa má aj suma vrátenia preplatku, ak presahuje sumu 2,5 eura a súčasne sa stanovuje úprava sumy krátenia poplatku pri jeho vrátení zo zákonného dôvodu nastavením najnižšej sumy na úrovni 10 eur.

  • RTVS má dostávať príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta HDP

RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Návrh schválila v pondelok vláda.

"V súvislosti s potrebou ozdravenia verejných financií sa prijíma konsolidačné opatrenie, ktorým sa zabezpečuje príspevok pre RTVS vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP. Výška príspevku vychádza zo skutočných výdavkov predchádzajúcich období," uvádza sa v materiáli o opatrení, ktorým sa novelizuje zákon o RTVS.

Príspevok pre RTVS sa zmenou redukuje, v júni schválili poslanci pre RTVS nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,17 percenta HDP. Nárokovateľný príspevok nahrádza koncesionárske poplatky, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov RTVS v predchádzajúcom období.

Vláda v pondelok schválila viacero legislatívnych noviel, súvisiacich s rozpočtom na rok 2024 a konsolidáciou verejných financií.

Premiér R. Fico: Dnes som absolvoval avizovaný telefonát s PVL Ukrajiny p. Šmyhaľom
Premiér Slovenskej republiky dnes absolvoval avizovaný telefonát s PVL Ukrajiny p. Šmyhaľom. Potvrdil záujem SR pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti. Na svojom profile uvádza predseda vlády Robert Fico nasledovné: 1. Vylúčil som... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!