VLÁDNY KABINET preberal NÁVRH ROZPOČTU na rok 2024
04 | 12 | 2023 I Dušan Janek

V návrhu rozpočtu na budúci rok prerokoval kabinet Roberta Fica 13. dôchodok, ktorý má byť vyplatený v plnej výške, spomenul rodičovský dôchodok, ktorý je prioritou Slovenskej národnej strany, úpravu daní i zníženie odvodu do druhého piliera.

Finálne rokovanie o budúcoročnom rozpočte sa preberie na budúci týždeň. Dovtedy treba ešte detailne rozpracovať rôzne konsolidačné kroky, schválené v pondelok. Na ministerstve financií musí prebehnúť i diskusia makro a daňového výboru a o rozpočte bude rokovať i tripartita. Upevnenie verejných financií bude postupné a nebude vo väčšej výške, ako 0,5 %. Toto všetko bolo obsahom rokovania koalície.

Nová koalícia nepokračuje v prešľapoch bývalej a dokáže nájsť plnohodnotný konsenzus

„Ja sa domnievam, že sme sa dokázali nájsť rovnováhu medzi upevnením verejných financií a tým, čomu my hovoríme zachovanie štandardu v sociálnej oblasti. Plus zavedenie plnohodnotného trinásteho dôchodku, plus veľmi výrazná bonifikácia úrokových sadzieb pri hypotékach, čo sú mimoriadne vážne sociálne pomoci, ktoré sme dokázali zrealizovať napriek tomu, v akom stave sa nachádzame"vyjadril sa premiér.

Trinásty dôchodok sa vyplatí v jeho plnej sume

Tí, ktorí dúfali, že Ficova vláda nedokáže dodržať svoj sľub o trinástom dôchodku, budú sklamaní. Všetky osoby poberajúce dôchodok ho dostanú v priemernej výške, v akej ho dostávali v ich zaradení. Rodičovský dôchodok bol tiež súčasťou diskusie ohľadne budúcoročného rozpočtu. Vyplatí sa v júni budúceho roka. Výrazne sa zvýši i podpora zdravotníctva. Tomuto rezortu uvoľní štát štvrť miliardy eur.

Robert Fico s neveľkým nadšením okomentoval stav verejných financií

“Pretože verejné financie sú v totálne rozbitom stave, aby sme dosiahli ciele, o ktorých rokujeme s Európskou komisiou, bolo treba niekde šetriť a niekde získať aj dodatočné zdroje”, uviedol premiér. Vládny kabinet bude prinútený vybrať na zostávajúcom zdanení asi 340 milión eur. Jednotný príspevok z produkcie ropných výrobkov má prispieť do rozpočtu sumou 170 milión eur. Aby sa našli ďalšie peniaze, bude potreba zvýšiť daň z alkoholu či tabaku, ale budú nutné aj rôzne iné príspevky.

Zasadá vláda, poznáme prvé výsledky
Štátny rozpočet na rok 2024 reaguje na mnohomiliardový deficit, ktorý vznikol v minulom trojročnom období, snaží sa byť však čo najsociálnejší, aby konsolidáciu pocítili bežní občania čo najmenej. Náklady na konsolidáciu majú zaplatiť najmä... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera zabezpečí vyplatenie rodičovského dôchodku

Druhý dôchodkový pilier, ktorý je dlho tŕňom v oku sociálne orientovaným politikom príde o 1,5 %. V kase sociálnej poisťovne tým pribudnú ďalšie potrebné financie. Robert Fico za ohradil voči námietkam pravicových politikov. “Nikomu nič neberieme, len ľudia si budú menej v roku 2024 šetriť do druhého piliera. Ak celá krajina chce rodičovský dôchodok, tak jednoducho musí byť nejaká miera solidarity.”

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!