V koalícii panuje zhoda: ÚŠP a ŠTS čaká to, čo im avizovali už pred voľbami
04 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) je od piatka „na stole“ Avizoval ho minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že minister spravodlivosti Boris Susko v Bruseli už prerokoval zmeny, ktoré by zrušenie ÚŠP a ŠTS prinieslo.

Michal Šimečka (PS) so zrušením ÚŠP a ŠTS nesúhlasí, pretože podľa neho ide čisto o pomstu tým, ktorí vyšetrovali zločiny Smeru. Robert Fico (Smer-SSD) aj Peter Pellegrini(Hlas-SD) však už pred voľbami hovorili o tom, že je čas na zmeny. S nimi nemá problém ani Andrej Danko (SNS), kým Juraj Šeliga

Stále o pomste

„Robert Fico má od začiatku jediný cieľ. Pomstiť sa všetkým, ktorí vyšetrovali ich zločiny a zabezpečiť beztrestnosť pre svojich ľudí. Nemá žiaden plán pre budúcnosť Slovenska, ženie ho iba pomsta a beztrestnosť. Za PS hovorím jasne, Ficovmu plánu na demontáž právneho štátu sa rázne postavíme,” reagoval predseda PS Michal Šimečka.

Zmráka sa nad LIPŠICOVOU špeciálnou prokuratúrou? OPOZÍCIA V PANIKE! (VIDEO)
Šimečka, Remišová, Grendel, Matovič, Šeliga - výkvet opozície - bijú na poplach! Rezort spravodlivosti SR totiž potvrdil, že vedie diskusiu s odborníkmi, ktorej cieľom je riešenie systémovej zaujatosti špecializovaných inštitúcií. Prípadné zmeny už... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Konzistentný Fico

Ešte 26. októbra sa novo vymenovaný premiér Robert Fico stretol s predsedníčkou Európskej komisie von der Leyenovou.

„Nejdeme robiť nič, čo sme neavizovali. Naša odpoveď hrubého zneužívania práva bude v podobe zmien zákonov. V stredu je vláda a bude to dobre urobené. Je to spracované profesionálne,“ozrejmil jej a na priamu otázku, či ŠTSS zruší, odpovedal len neistým „Uvidíme.“ Dodal však, že Lipšic musí odísť. Podľa neho bude nutné aj upravenie postavenie tzv. kajúcnikov.

Robert Fico, screen RTVS

„Načo vám to budeme vykladať, keď to bude na vláde, budete to mať na počítačoch,“ nespresnil ani to, ako tie úpravy budú vyzerať. Fico sa svojim názorom na tieto inštitúcie netajil ani pred voľbami.

„Úrad špeciálnej prokuratúry pomáhal a pomáha skupine vyšetrovateľov z NAKA manipulovať trestné konania v neprospech opozície,“ povedal ešte pred voľbami.

„Treba ho dôsledne personálne zreformovať. Okamžite bude musieť odísť Daniel Lipšic, ktorý podvodom získal bezpečnostnú previerku, je právoplatne odsúdený a zaujatý politik. Dôsledne plnil pokyny Igora Matoviča, ktorému je politicky zaviazaný. To sa bude týkať aj ďalších prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí kryli prešľapy NAKA,“ ozrejmil v predvolebnom rozhovore.

JednoHLASne so Smerom

Reforma prokuratúry má podporu aj v Hlase Petra Pellegriniho a so zánikom ÚŠP či ŠTS problém mať nebudú.

„Nie je dohoda na tom, že sa dotkneme postavenia alebo fungovania Špecializovaného trestného súdu,“ozrejmil pre denník Pravda predseda parlamentu Peter Pellegrini. Čaká však na finálne znenie zákona, ako ho pripraví ministerstvo spravodlivosti.

„Pre mňa spravodlivosť a jej výkon nezáleží na tom, či niekde existuje špeciálna prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom. Pre mňa je dôležité, aby generálna prokuratúra bola garantom toho, že spravodlivosť bude mať slepé a zaviazané oči a že sa bude dotýkať každého bez rozdielu toho, ako sa volá, alebo aký je bohatý, alebo aký má vplyv,“ dodal predseda Hlasu. Pellegrini by dokonca s reformami šiel ďalej – po 30-tich rokoch existencie prokuratúry je čas na úvahy o celom slovenskom justičnom systéme.

„Obrátime sa na odborníkov a právne autority, ako priblížiť naše trestné právo k vyspelým krajinám a aké majú opodstatnenie jednotlivé inštitúcie vrátane Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ odborníci povedia, že systém je zrelý na zmeny, sme pripravení ich uskutočniť,“podotkol pre Pravdu v septembri.

Andrej Danko vs. Milan Majerský, aj o Úrade špeciálnej prokuratúry
V koalícii je zhoda na konci Úradu špeciálnej prokuratúry. Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko to potvrdil v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Predseda opozičného KDH Milan Majerský zrušenie špeciálnej prokuratúry... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Začleniť pod Generálnu prokuratúru

Ficov zámer potvrdil aj predseda národniarov Andrej Danko, podľa ktorého je v koalícii zhoda na konci ÚŠP. Danko to potvrdil v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

„Najpravdepodob­nejšie bude, že sa špeciálna prokuratúra pričlení ku generálnej,“ potvrdil aj tretí koaličný líder v nedeľnej diskusii TV Markíza Na telo. Podľa neho v tejto téme vládne zhoda, no s osobou Daniela Lipšica to nesúvisí.

Znovuzrodený Šeliga

Šeliga vo videu tvrdí, že vládne strany si potrebujú zabezpečiť „úplnú beztrestnosť“, keďže kauzy, ktoré špeciálne úrady vyšetrujú sa týkajú ako Smeru, tak Hlasu, či SNS. Podľa Šeligu sa tak má stať v utorok, alebo v stredu na vláde, kedy sa v skrátenom legislatívnom konaní zrušia tieto orgány.

Pellegrini, Šeliga, fotokoláž, zdroj: TASR

„Nenechajte to tak. Nebuďme ľahostajní. Začnime už teraz mobilizovať verejnosť na to, čo Robert Fico, Peter Pellegrini – kandidát na prezidenta, ale aj Andrej Danko chcú urobiť,“ apeluje Šeliga na opozičných poslancov.

ŠELIGA JE SPÄŤ! Obáva sa o Lipšicov flek (VIDEO)
Vtipné obrázky satirických stránok tesne po voľbách zobrazovali Juraja Šeligu, ako stojí pred nástenkou s voľnými miestami na Úrade práce a hľadá si zamestnanie. Napriek tomu, že strana Demokrati, v ktorej pôsobil, mala pred predčasnými... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!