Svetová vojna. USA bez šance. Text, ktorý vydesí
04 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Hrozba vypuknutia tretej svetovej vojny je podľa bývalého amerického námestníka ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Aarona Wessa Mitchella aktuálne veľmi reálna a predísť jej môžu najmä tri krajiny – Ukrajina, Izrael a Taiwan. Bezprostrednou prioritou má byť práve týmto štátom poskytnúť všetko, čo na svoju obranu potrebujú a zároveň sa pripravovať aj na možné rozhorenie globálnej konfrontácie, ktorá sa v prípade rozšírenia konfliktov javí ako nevyhnutná. Pokiaľ Západ protivníkom včas dostatočne neukáže, že ich agresia nie je cesta, potom to podľa Mitchella pre neho nemusí skončiť nijako dobre. Autor v texte radí namiesto boja za klímu skôr zbrojiť.

Podľa amerického odborníka na zahraničnú politiku, ktorý pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí USA v administratíve Donalda Trumpa, existuje riziko, že v čase, keď v dvoch z troch strategicky najdôležitejších regiónov sveta dochádza k vážnym konfliktom, ktoré si vyžadujú pozornosť USA, a ak sa Čína rozhodne zaútočiť na Taiwan, by situácia mohla rýchlo eskalovať do globálnej vojny na troch frontoch.

"Je príliš neskoro a hoci existujú príležitosti na zlepšenie pozície USA, všetky si vyžadujú vážne úsilie a nevyhnutné kompromisy. Je čas konať ako skutočná naliehavá potreba mobilizovať Spojené štáty, ich obranu a spojencov pre to, čo by sa mohlo stať globálnou krízou našej doby," povedal Mitchell v článku pre Foreign Policy.

 

Hoci Spojené štáty sú už dlho najmocnejším štátom na svete a stále majú najlepšiu armádu na svete a za posledný rok a pol uvalili na Rusko obrovské náklady podporou Ukrajiny, bolo by možné si predstaviť scenár, ktorý by Rusku spôsobil rozhodujúcu porážku v zastúpení predtým, ako by sa zameral predovšetkým na posilnenie svojej vojenskej pozície v indicko-tichomorskom regióne. Objavil sa však nový problém, pretože situácia sa v posledných rokoch drasticky zmenila.

"Keď sa Rusko mobilizuje do dlhej vojny na Ukrajine a otvára nový front v Levante, pokušenie rýchlo vyzbrojujúcej Číny vrhnúť sa na Taiwan bude rásť. Peking už testuje Washington vo východnej Ázii, pretože veľmi dobre vie, že Spojené štáty budú mať problém vyrovnať sa s treťou geopolitickou krízou.

Ak by Čína zaútočila na Taiwan, Spojené štáty by ťažko odrazili takýto útok a zároveň by udržali tok podpory pre Ukrajinu a Izrael. "Nie je to preto, že by Spojené štáty upadali. Je to preto, že na rozdiel od Spojených štátov, ktoré musia byť silné na všetkých troch týchto miestach, každý z ich protivníkov – Čína, Rusko a Irán – musí byť silný iba vo svojom domovskom regióne, aby dosiahol svoje ciele.

Eskalácia konfliktu na troch bojiskách súčasne, s americkou armádou a "slabo vybavenými spojencami, ktorí väčšinou nie sú schopní brániť sa proti hlavným priemyselným mocnostiam s odhodlaním, zdrojmi a bezohľadnosťou," povedal Mitchell, by si vyžadovala ochotu zo strany Američanov prinášať obete a mobilizovať zdroje, ktoré neboli videné po celé generácie. A to v kombinácii hrozby stretu s mocným čínskym námorníctvom a už aj tak značným dlhom USA.

Iránska blokáda Hormuzského prielivu a predaj amerického dlhu Pekingom by vytvorili taký tlak na americkú ekonomiku počas predpovedaného svetového konfliktu, že ľudia v USA by zažili nedostatok všetkého od elektroniky cez materiály až po stavebné materiály pre domácnosti, "to všetko bledne v porovnaní s ľudskými nákladmi, ktoré by Spojené štáty mohli utrpieť v globálnom konflikte."

Varuje, že globálna vojna "už nie je teoretickou možnosťou, o ktorej diskutujú politickí experti, ani horúčkovitým snom údajných jastrabov a militaristov", ale "skutočnou a predvídateľnou, ak nie bezprostrednou možnosťou". "Spojené štáty by mali vynaložiť všetko úsilie, aby sa pripravili na tento scenár v nádeji, že odvrátia konflikt, ale zároveň zabezpečia, aby boli Američania na to pripravení, ak k nemu dôjde. Účinná príprava je spôsob, ako zlepšiť odstrašujúci účinok; Kroky na zvýšenie pripravenosti na vojnu vysielajú protivníkom jasný signál, že agresia je pre nich riskantnejšia ako stabilita a mier," hovorí s tým, že je potrebné pripraviť sa na vypuknutie svetového konfliktu, aby sa mu zabránilo.

Podľa neho môžu tretej svetovej vojne zabrániť tri krajiny – Ukrajina, Izrael a Taiwan. Podľa Mitchella je na nich, aby Spojené štáty prioritne dodávali všetky zbrane, ktoré potrebujú na obranu. "Sú to hráči, ktorí majú momentálne najväčší podiel na hre. Najlepšou nádejou, ako sa vyhnúť všeobecnému konfliktu, je, aby tieto pohraničné štáty boli dostatočne odvážne na to, aby zastavili alebo odradili agresiu skôr, ako bude mať šancu sa rozšíriť," dúfa bývalý diplomat, že zabráni vzplanutiu veľkého konfliktu zastavením agresie pomocou Ukrajine a Izraelu a odradením Číny od invázie na Taiwan.

Na pomoc týmto trom krajinám je potrebné zvýšiť obranno-priemyselnú základňu Spojených štátov a situácia môže tiež vyžadovať, aby Washington musel uplatniť zákon o obrannej výrobe a začať presúvať časť civilného priemyslu na vojenské účely. Aby sa Washington pripravil na vojnu bez explózie dlhu, bude tiež musieť znížiť výdavky na sociálne programy, ktoré sa tešia širokej podpore verejnosti, a významnú úlohu zohrávajú aj spojenci USA, ktorí sú tiež pripravení "významne sa angažovať novými spôsobmi".

"Vojna na Ukrajine prinútila európskych členov NATO, najmä Nemecko, aby zaujali serióznejší prístup k bezpečnosti. Napriek tomu aj teraz menej ako tretina z nich plní svoj záväzok vynaložiť na obranu aspoň 2 % HDP. Hlavní západoeurópski členovia ešte nesplnili sľub, ktorý dali na summite bloku v Madride pred viac ako rokom, že rozmiestnia brigádne jednotky na východnom krídle NATO," povedal Mitchell.

Okrem toho riziko globálneho konfliktu znamená, že je čas prehodnotiť priority a zamerať sa na obranu a vlastnú ekonomiku namiesto klimatickej politiky, ako to napríklad robí Čína tým, že "stavia uhoľné elektrárne rýchlosťou dvoch týždenne".

"Američania a ich spojenci musia začať dávať svoje záležitosti do poriadku teraz, aby sa neocitli nepripravení na globálny konflikt, ak k nemu dôjde," zdôraznil.

Opäť reči o odstavení Zelenského. Je to pravda?
„Nastal čas“: americký plán na zlikvidovanie Zelenského odhalili vo Francúzsku. Politik Filippo: USA sa rozhodli, že je čas obviniť Zelenského z neúspechu. Len klebety? Spojené štáty americké sa rozhodli, že nastal čas obviniť z neúspechu svoju... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!