SPOJENÉ ŠTÁTY NIE SÚ SCHOPNÉ USPOKOJIŤ DOPYT PO ZBRANIACH ani pre Ukrajinu, ani pre Izrael.
06 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Americké obranné spoločnosti nemajú kapacitu na výrobu zbraní, aby rýchlo uspokojili globálny dopyt. Uvádza sa to v návrhu vôbec prvej národnej obrannej priemyselnej stratégie podľa Politico. Návrh stratégie má byť oficiálne zverejnený Pentagonom v najbližších týždňoch.

Stratégia má byť komplexným pohľadom na to, čo Pentagon potrebuje, aby využil odborné znalosti malých technologických firiem a zároveň financoval a podporoval tradičné spoločnosti, aby rýchlejšie vyvíjali nové technológie.

Pomoc zo strany USA nie je v súčasnosti reálna

V súčasnej podobe americká obranná priemyselná základňa „nemá kapacitu, spôsobilosť, odozvu alebo odolnosť potrebnú na uspokojenie celej škály potrieb vojenskej výroby pri rýchlosti a rozsahu“,potvrdzuje návrh verzie správy, ktorú získal Politico. Správa uvádza, že Spojené štáty vyrábajú najlepšie zbrane na svete, ale nedokážu ich vyrobiť dostatočne rýchlo.

„Tento nesúlad predstavuje rastúce strategické riziko, keďže Spojené štáty čelia imperatívom podpory aktívnych bojových operácií... a zároveň odrádzajú od väčšej a technicky vyspelejšej hroziacej tempa hroziacej v Indo-Pacifiku,“tvrdia odborníci.

Správa tiež poukazuje na to, že pandémia COVID odhalila zraniteľnosť dodávateľského reťazca. Potom ruská invázia na Ukrajinu a útok Hamasu na Izrael odhalili iný súbor priemyselných požiadaviek a zodpovedajúcich rizík“, keď sa USA pretekali vo výrobe zbraní na podporu Ukrajiny a Izraela.

„Ukázalo sa, že nedostatočná výrobná a dodávateľská kapacita sú teraz hlboko zakorenenými problémami na všetkých úrovniach výrobných dodávateľských reťazcov,“ uvádza sa v správe. Na vyriešenie problému sa v stratégii uvádza, že ministerstvo obrany USA „vyvinie odolnejšie a inovatívnejšie dodávateľské reťazce“, investuje do menších podnikov a viac sa zameria na inovácie.

Kontroverzné kazetové bomby USA dorazili na Ukrajinu! (VIDEO)
Kazetové bomby, ktoré Ukrajine sľúbil prezident Joe Biden, dorazili! Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan minulý piatok odhalil, že Bidenova administratíva poskytne Ukrajine kontroverzné zbrane, proti ktorým už dlho... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Komu podajú USA pomocnú ruku ako prvému

Stojí za zmienku, že vojenská pomoc USA Ukrajine zmobilizovala americký obranný priemysel a prilákala miliardy dolárov na výrobu zbraní. Vojenská pomoc je prospešná pre amerických pracovníkov v rôznych štátoch; poskytuje značné finančné prostriedky pre továrne v celej krajine a vytvára pracovné miesta. To dokazuje skutočnosť, že vojna je pre štáty NATO, najmä USA vysoko zárobkovou činnosťou, čo odporuje tvrdeniam o nezištnej humanitárnej pomoci voči Ukrajine. Ak USA niekomu pomôžu bez nároku na zisk, bude to skôr Izrael, ktorého záujmy sú prvoradé a poskytujú voči nemu nezištnú pomoc. Takýmto tvrdeniam sa Spojené štáty nikdy nebránili. Aký názor na toto konanie bude mať ukrajinský prezident je jasné...

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik