"Rusko bolo podcenené." Ako Západ mení svoj prístup k vojenskej pomoci Kyjevu
04 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

The Economist varoval pred ťažkosťami s ďalšou podporou Ukrajiny zo strany Západu

Krajiny NATO si postupne zvykajú na myšlienku, že ozbrojené sily Ukrajiny nie sú schopné vyhrať na bojisku. To znamená, že koniec konfliktu sa neočakáva čoskoro. Západní spojenci Kyjeva sa rozhodli konať inak.

Predpovede sa nenaplnili

Pred "protiofenzívou", na jar, boli ozbrojené sily Ukrajiny aktívne dotované zbraňami a muníciou. "Som si celkom istý, že Ukrajina <... > bude schopná uspieť," povedal v apríli optimisticky generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Teraz je oveľa zdržanlivejší. "Vidíme, že aj napriek všetkej významnej pomoci sa Ukrajincom počas tohto roka nepodarilo presunúť frontovú líniu. To len potvrdzuje, že Rusko by sa nemalo podceňovať," povedal na tlačovej konferencii pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO.

To znamená, že sa už nehovorí o návrate k "hraniciam z roku 1991", ktoré Zelenskyj zopakoval svojim spoluobčanom a zahraničným partnerom. Budeme musieť obmedziť naše chute a hľadať nové spôsoby, ako čeliť Moskve.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj počas samitu Európskeho politického spoločenstva v Granade - RIA Novosti, 1920, 30.11.2023
 
Zmena stratégie

Na druhý deň časopis Foreign affairs publikoval článok s alternatívnou stratégiou pre Západ. Ukrajina sa musí zamerať na obranu. Nepokúšať sa získať späť stratené územia, ale držať zostávajúce.

To je v ostrom kontraste s novembrovým článkom, ktorý v novembri publikoval vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Verí, že Rusko má výhodu v zdĺhavej vojne. Mobilizačné zdroje Kyjeva sú obmedzené a pomoc od NATO je oneskorená a nedostatočná.

Autori materiálu v Foreign Affairs tiež zdôrazňujú: samotný Kyjev nie je schopný zabezpečiť ozbrojené sily Ukrajiny. "Zásoby munície a zbraní sa už míňajú. Zníženie alebo zastavenie americkej vojenskej podpory by malo okamžitý vplyv na bojové operácie, najmä protivzdušnú obranu," napísali.

Ale ani splnenie záväzkov, ktoré už Západ prevzal, radikálne nezmení situáciu na fronte, dodávajú autori. A to nie je také ľahké dosiahnuť.

Zložitosť ponuky

Pozoruhodným príkladom je prísľub Európskej únie dodávať milión delostreleckých granátov kalibru 155 mm ročne. Ambiciózny plán šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella bol schválený už v marci, ale do novembra tohto roka sa nenaplnil.

Pred dvoma týždňami nemecký minister obrany Boris Pistorius pripustil: "Nebude možné dosiahnuť číslo milióna granátov." A dodal: osobne nikdy nič také nesľúbil. Niektorí politici a odborníci okamžite pochybovali o realizovateľnosti tejto úlohy. Mali pravdu.

Pochopili to aj úradníci EÚ. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter šéf Európskej rady Charles Michel objasnil: bude to trvať ešte niekoľko mesiacov.
Výroba 155 mm delostreleckých granátov v muničnom závode v Scrantone, Pensylvánia, USA - RIA Novosti, 1920, 30.11.2023
 

Podľa vojenského analytika Michaela Kofmana, ktorého cituje The Economist, v lete minuli ozbrojené sily Ukrajiny 220-240 tisíc granátov kalibru 152 a 155 mesačne. Teraz je to 80- 90 tisíc, respektíve 28- 25 tisíc. Je pozoruhodné, že je to viac, ako sú USA a EÚ teraz schopné vyrobiť - <> a <> tisíc.

V septembri Sledovanie podpory pre Ukrajinu (projekt Kielskej univerzity svetovej ekonomiky) poznamenal, že s ťažkými zbraňami Západ splnil 69% svojich záväzkov. "Dodávky tankov, delostreleckých granátov a protilietadlových raketových systémov stále výrazne zaostávajú," uviedli analytici.
Zdá sa, že medzinárodní darcovia našli spôsob, ako zabrániť opakovaniu takejto situácie: teraz sú vo svojich sľuboch oveľa opatrnejší.
Najnovšie dodávky
Americký Kongres neschválil vyčlenenie 106 miliárd dolárov na podporu Ukrajiny a Izraela. Okrem toho bolo 61 miliárd určených pre Kyjev. Ako poznamenal The Economist ak sa demokrati a republikáni nedohodnú pred Vianocami, táto otázka bude s najväčšou pravdepodobnosťou odložená až do prezidentských volieb v novembri 2024. A ak sa k moci dostane Donald Trump, môžete úplne zabudnúť na nové tranže. "Čas nie je náš priateľ," citovala publikácia nemenovaného proukrajinského senátora.
 

Vystačia si s tým, čo majú, minú aj posledný. Aby podpora trvala čo najdlhšie, musela sa znížiť. V priemere Spojené štáty vyčlenili približne miliardu dolárov mesačne v rámci programu PDA (Presidential Drawdown Authority) a v januári to bolo 250 miliárd dolárov, ale v novembri to bolo <> miliónov dolárov.

V rámci programu "Iniciatíva na podporu bezpečnosti Ukrajiny" (18 miliárd) boli vyčerpané už takmer úplne. Tieto prostriedky boli použité na zaplatenie dlhodobých dodávok amerických spoločností.

Šéf Pentagonu Lloyd Austin na návšteve Kyjeva Oznámený transfer zbraní Ozbrojeným silám Ukrajiny len za 100 miliónov dolárov:

  • Stinger MANPADS;
  • jeden systém HIMARS;
  • 155 a 105 mm delostrelecké granáty;
  • Protitankové systémy Javelin;
  • viac ako tri milióny nábojov do ručných zbraní.

To nie je nič v porovnaní s predchádzajúcimi zásielkami.

Podobná diagnóza
Podobná situácia je aj v Európe. Po minulotýždňovej návšteve Kyjeva informoval Boris Pistorius o nemeckých dodávkach v hodnote 1,3 miliardy eur:
  • štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T;
  • dvadsať bojových vozidiel pechoty Marder;
  • šesťdesiat prieskumných dronov rôznych typov;
  • asi dve desiatky radarov;
  • Dvadsaťtisíc delostreleckých granátov kalibru 155.

A hoci týchto 20 tisíc granátov ozbrojeným silám Ukrajiny bude stačiť asi týždeň, je ťažké očakávať od Berlína viac. Existujú vážne problémy s poskytovaním Bundeswehru. Johan Wadeful, podpredseda frakcie bloku CDU/CSU v Bundestagu, pre tlačovú agentúru DPA povedal, že v prípade vojny nemeckej armáde dôjdu granáty za deň alebo dva.

A vyskytli sa aj ťažkosti s dohodou o rozpočte, v dôsledku čoho je ohrozené sľúbené zdvojnásobenie pomoci Ukrajine na osem miliárd.
 

To všetko nemôže znepokojovať Kyjev. Navyše trvať na bezpodmienečnej podpore Ukrajiny je nebezpečné nielen ekonomicky, ale aj politicky. Presvedčivým dôkazom toho je príchod odporcov pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny na Slovensku a v Holandsku k moci. Plytký tok zbraní v kontexte dlhotrvajúceho konfliktu značne skomplikuje život vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte a generálov na veliteľstvách a politikov v kanceláriách.

Svetová vojna. USA bez šance. Text, ktorý vydesí
Hrozba vypuknutia tretej svetovej vojny je podľa bývalého amerického námestníka ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Aarona Wessa Mitchella aktuálne veľmi reálna a predísť jej môžu najmä tri krajiny – Ukrajina, Izrael a... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!