PRIŠLO NA PLATENIE ÚČTU! Skončí Lipšic do konca roka?
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Ako za Matoviča. Inak sa nedá nazvať rýchlosť rušenia špeciálnej prokuratúry. Takto znie titulok ku komentáru publicistu Igora Daniša pre denník Pravda. Daniš pripomenul, že zrod špeciálnej prokuratúry presadil pred dvadsiatimi rokmi vtedajší minister spravodlivosti za KDH Daniel Lipšic. A je to paradoxne práve on, kto pravdepodobne tento úrad aj pochová. Bývalý politik totiž na čelo žiadnej zložky prokuratúry nepatrí. Teraz prišlo na platenie účtu.

Nie je to žiadne prekvapenie. Právni experti, opoziční politici i médiá upozorňovali na „kolíziu“ už pred tromi rokmi. No Lipšic aj s Igorom Matovičom, ktorý ho do funkcie pretlačil, si išli po svojom. „Neosvietilo“ ich ani vtedy, keď prezidentka práve pre túto „kolíziu“ stopla vymenovanie bývalého politika (exposlanca z klubu OĽaNO) a vplyvného advokáta (ktorý získal u kamaráta ministra práce Milana Krajniaka pokútne bezpečnostnú previerku) za generálneho prokurátora. Na špeciálneho súhlas Zuzany Čaputovej vtedajšia koalícia nepotrebovala, stačilo v parlamente poslušne zdvihnúť ruku.

Že sa to môže v budúcnosti vypomstiť, koaliční politici omámení mocou nemysleli. Hoci Lipšicovi nemožno vyčítať odborné schopnosti ani ťah na bránu, odvahu, práve jeho politická angažovanosť vopred diskreditovala v očiach časti verejnosti kauzy, čo len trochu prepojené na politicky činné osoby, zvlášť jeho bývalých súperov. Ako aj dobré skutky, ktoré špeciálna prokuratúra vykonala. Prečo na čelo tohto úradu nezasadol profesionálny prokurátor? Odvážnych a čestných by sa medzi nimi našlo neúrekom.

Prečo radšej nedať reforme čas na poriadnu diskusiu? Či tu nejde o kvalitu našej demokracie, ale iba o záujmy „vyvolených“?

Dôveryhodnosti Lipšica nepridali ani časté spory s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Nechajme bokom, kto mal kedy pravdu, no aj tu zvolenie politika ukázalo svoje slabé miesta. Lenže ani Generálna prokuratúra nefunguje najlepšie. Rozdávanie paragrafu 363 sa stalo už legendárnym. Preto reforma celej inštitúcie je určite téma, o ktorej sa treba vážne baviť.

Hysterický Púchovský: FICO PLÁNUJE ÚKLADNÚ VRAŽDU!
Opozícia sa chytá aj slamky, aby mohla obviňovať. Tentoraz to však bola poriadne tučná kosť, po ktorej chňapli. V priamom prenose im ju predhodil samotný Robert Fico. Avizované zvýšenie cien plynu ho natoľko vytočilo, že sa nechal uniesť. Na adresu... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Mária Škultétyová

Líder koaličnej SNS Andrej Danko hovorí o transformácii postsovietskeho systému prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, ako je to v Česku, Rakúsku či Nemecku. Má pravdu, no prečo sa potom podpísal pod Programové vyhlásenie vlády (PVV), kde koalícia takúto reformu zapudila. No vo vágnom texte PVV je aj medzera, ktorá zmeny nevylučuje, keby sa našla ústavná väčšina v NR SR. Takže je o čo bojovať.

Lenže takáto reforma sa nemôže šiť horúcou ihlou, ako sa stalo zvykom za panovania Igora Matoviča. Potrebuje čas na odbornú diskusiu. Samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu je až príliš podozrivé, akoby bolo presne šité na mieru predstaviteľom súčasnej moci, nie v prospech celej spoločnosti. Hoci časy hrubého organizovaného zločinu sú preč, a aj potreba vyčleniť preň úzku skupinu prokurátorov i sudcov, predseda SNS nemá úplne pravdu, že nič špeciálne nemá zmysel. Na celom svete sú na boj s drogami vytvorené špeciálne bezpečnostné zložky.

FB/Igor Daniš | Igor Daniš

Hoci Robert Fico nechce nič unáhliť, aby si voči sebe nepoštval Európsku komisiu, a chodí prípadné kroky konzultovať do „zlého“ Bruselu, nespí ani opozícia. Ako prvý sa vybral do centra EÚ povedať „alternatívnu pravdu“ expremiér Eduard Heger. A budú pribúdať ďalší.

Pre expertov v Bruseli po skúsenostiach s ohýbaním právneho štátu u našich susedov v Maďarsku a Poľsku nebude ťažké dovtípiť sa, že to nie je s kostolným poriadkom. A my si tak vyrobíme iba zbytočný problém, ktorý nepotrebujeme. Prečo radšej nedať reforme čas na poriadnu diskusiu? Či tu nejde o kvalitu našej demokracie, ale iba o záujmy „vyvolených“?

Ako menili zákon, ktorý chráni policajtov okolo Čurillu?
Po voľbách totiž vyšlo najavo, že šesť trestne stíhaných policajtov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu získali 5. októbra status chráneného oznamovateľa. Práve naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik