MAZÁK NÁS OKYDÁVA, DEHONESTUJE... prezrádza sudkyňa. Teším sa na jeho ODVOLÁVANIE! (VIDEO)
05 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Členka Súdnej rady (SR) SR a sudkyňa Krajského súdu Bratislava Ayše Pružinec Eren si myslí, že pokiaľ niekto hodnotí augustové vypočutie sudkyne Záleskej pred Súdnou radou, ako nedôstojné, mal by si vypočuť, ako s členmi Súdnej rady jednal poslanec Baránik, keď viedol zasadnutie ústavnoprávneho výboru NRSR. Niektoré sudkyne dokonca označil za „sudkyne harabinovského typu“.

Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorila o nadchádzajúcich decembrových rokovaniach Súdnej rady, odvolávaní predsedu Jána Mazáka, jeho mediálnych výstupoch a obhajovaní sudkyne ŠTS Pamely Záleskej, rušení ÚŠP aj o exministerke Kolíkovej a o alternatívnych médiách.

Na decembrové zasadnutia sa teší

Okrem dvoch normálnych zasadacích dní sa uskutoční aj mimoriadne zasadnutie Súdnej rady, kde sa bude rokovať o návrhu členov SR SR na odvolanie predsedu Jána Mazáka. Ten si od vypočutia Záleskej robí „mediálne kolečká“ vo vybraných médiách, kde permanentne hovorí o členkách súdnej rady Dane Jelínkovej Dudzíkovej, Marcele Kosovej a Ayši Pružinec Eren.

„Tam sa neštíti nás okydávať,  dehonestovať, vytvárať vo verejnej mienke dojem, že my svojou činnosťou degradujeme úroveň Súdnej rady,“hovorí členka Súdnej rady, ktorú prekvapilo, v akom veselom a priateľskom duchu bol vedený zvlášť posledný rozhovor pre denník SME aj pri takých vážnych témach, akým sa venovali. Dôležité však bude, koľko sudcov bude hlasovať za jeho odvolanie a koľkí sa zdržia.

Sudkyňa tiež radí, aby si Ján Mazák naštudoval zákon, ktorý v Súdnej rade ruší jednoobvodové voľby, ktorý ho práve teraz dobieha, keďže aj s Máriou Kolíkovou (SaS), vtedajšou ministerkou spravodlivosti si mysleli, že rozdelením do viacerých obvodov sa do SR SR dostanú im priaznivo naklonení členovia. Nestalo sa tak, naopak – do SR sa dostali sudkyne a sudca, ktorí sa ku Kolíkovej činnosti vyjadrovali kriticky. Tým dali hlasy sudcovia z celého západného Slovenska, teda Bratislavský, Nitriansky, Trnavský aj Trenčiansky kraj, plus ŠTS. Ján Mazák podľa nej tak zavádza, že už je nevyhnutné vyjadriť sa k tomu. Urobili tak v článku o dvadsiatich pochybeniach Jána Mazáka.

Sudca Šamko: ÚŠP by som okamžite zrušil, je to schizofrenický model
Člen Súdnej rady (SR) SR Peter Šamko je ďalší z radu tých, čo odporúčajú zrušenie Úradu špeciálnej prokratúry. Argumentuje tým, že je to schizofrenický model. Svoje názory pritom nemá problém prezentovať tam, kde je o ne záujem. V Rozhovoroch s... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Návrat k vypočutiu Záleskej

„Cítila som z nej aroganciu, cítila som z nej snahu manipulovať nami a myslím, že čiastočne sa jej to aj podarilo, pretože odkláňala pozornosť od podstaty problému, pre ktorý tam sedela,“hovorí sudkyňa na margo augustového vypočutia Pamely Záleskej pred Súdnou radou a pripomína, že aj pred ním si dal pán Mazák „mediálne kolečko“, kde sa vyjadroval v zmysle, že nie je dôvod to riešiť, keďže ony dve tvoria rodinu.

Tá mala problém už v marci, kedy Ján Mazák pomohol zamiesť pod koberec kauzu inzulín, kedy obvinený skolaboval po tom, čo mu sudkyňa Záleská odmietla povoliť si vziať liek. Mazák v médiách podľa sudkyne tvrdil, že členovia Súdnej rady reagovali na článok z novín, no obvinený sa obrátil priamo na členov Súdnej rady.

Pružinec Eren, screen TV JOJ

„Toto podľa mňa dokresľuje charakterovú výbavu doktora Mazáka a s tou sa my nestotožňujeme,“ hovorí v Rozhovoroch s Mimi Šramovou sudkyňa. Tá už sa kdesi vyjadrila, že predseda Súdnej rady poňal inštitúciu, ako jednoosobovú eseročku, kde sú tri sudkyne s nepohodlnými názormi vnímané, ako nežiadúce elementy, ktorým on sa nemá prečo zodpovedať. Ignoruje tým podstatu Súdnej rady, ako kolektívneho orgánu.

Profesor práva, ktorý poprel prezumpciu neviny

„Sudcovia nás volili do Súdnej rady preto, aby sme pomohli zmazať obraz justície, ktorý on predkladá verejnosti. On sa tri roky vyjadroval tak, že my sme všetci skorumpovaní, nechali sme sa korumpovať, zneužili sme všetky výhody, ktoré sme prebrali od roku 1990,“podotýka Pružinec Eren s tým, že Mazák sa stal funkcie sudcu práve v roku 1990 po tom, čo v roku 1989 odhodil stranícku knižku. Odvtedy na súdoch nepôdobil, no k problémom sudcov sa vyjadruje a robí všetko pre to, aby aj tie štipky občanov dôvery v justíciu zmizli.

screenshot z videa | Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS)

Kolíkovej infernálne konanie

Sudkyňa v Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorí aj o fakte, že aj keď zažila pred Máriou Kolíkovou 17 ministrov spravodlivosti v súdnictve, také konanie, aké doň priniesla ona, v ňom ešte nezažila.

„Ten spôsob komunikácie, v jej prípade si dovolím tvrdiť nekomunikácie, to sa nikdy nedialo. Ani jeden zo sudcov, ktorých som zažila do jej vymenovania do funkcie nerozvrátil justíciu tak, ako to urobila ona,“ vysvetľuje Pružinec Eren pripomínajúc nezmyselnú Súdnu mapu, ktorej zástancom bol aj Ján Mazák.

Strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur
Politické strany dostanú za výsledky tohtoročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok si rozdelí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Rušenie ÚŠP a ŠTS

Hoci je Ján Mazák jedným z tých, ktorí sú proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu, sudkyňa pripomína, že pred ich vznikom aj tie najťažšie kauzy zvládali sudca Krajských súdov.

„Potom sa vymyslelo, že urobíme ŠTS a argument o úspešnosti súdu nie je na mieste. Úspešný je každý súd, ktorý vyrieši spor, na toto neexistujú tabuľky. Vôbec nerozumiem takémuto porovnávaniu,“ konštatuje sudkyňa, pričom zase len pripomína, že človek neznalý veci mu môže len uveriť. Tu sa zhoduje s kolegom Šamkom, ktorý je tiež toho názoru, že agendu ŠTS by zvládli aj okresné, či krajské súdy.

Amorálny akt

„Určite si nemyslím, že pán Lipšic má patent na rozum v tejto republike. Odhliadnuc od toho, že sa stal špeciálnym prokurátorom len vďaka tomu, že kvôli nemu bol menený zákon, aby sa špeciálnym prokurátorom mohol stať aj neprokurátor,“ dopĺňa Pružinec  Eren s tým, že len v nejakej gubernii sa môže stať politik, navyše odsúdený človek.

Facebook / Za právny štát | Daniel Lipšic dostal od podriadených k 50-tym narodeninám skutočne zaujímavý darček. Dnes ho rieši etická komisia.

Dar k 50-tke pána špeciálneho prokurátora

„Tá karikatúra nemohla nepobúriť každého, pretože tam boli sťaté hlavy dokonca aj jeho nadriadených, alebo teda generálneho prokurátora a námestníka, bývalého špeciálneho prokurátora. To je niečo naozaj nevkusné,“ myslí si členka Súdnej rady.

Konšpiračné médiá

"Ja by som si v súvislosti s označovaním profesora práva niektorých webov ako dezinformačných, požiadala, aby mi ukázal jedno súdne rozhodnutie, na ktorom bude vymenovaný nejaký internetový denník, ktorý je súdnym právoplatným rozhodnutím označovaný za dezinformačný, alebo konšpiračný," uzatvára Rozhovor s Mimi Šramovou sudkyňa a členka Súdnej rady Pružinec Eren.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!