BIELY DOM NA ROVINU: Kyjev si musí poradiť bez USA! Zdroje vyschli
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Biely dom v pondelok varoval, že americké fondy pre Ukrajinu do konca roka vyschnú. A bez okolkov vyhlásil, že ak Kongres neschváli novú podporu, Kyjev si bude musieť poradiť bez podpory USA, informuje americký portál Breitbart.

Najpriamejšie hodnotenie slabnúcej podpory

Denník Financial Times uvádza, že varovanie pochádza od Shalandy Youngovej, riaditeľky rozpočtu Bieleho domu. Svoje obavy vyjadrila v liste predstaviteľom Kongresu v doteraz najpriamejšom hodnotení slabnúcej finančnej a vojenskej podpory Washingtonu Ukrajine. Biely dom žiada o 61 miliárd dolárov viac na pomoc Ukrajine v najnovšej tranži, aj keď podpora oboch strán slabne.

Návrh je súčasťou dodatočného balíka v hodnote 106 miliárd dolárov, ktorý Biden poslal zákonodarcom v októbri na dodatočné financovanie pre Ukrajinu, Izrael, Tichomorie a americko-mexickú hranicu.

„Bez akcie Kongresu nám do konca roka dôjdu zdroje na zaobstaranie ďalších zbraní a vybavenia pre Ukrajinu a poskytnutie vybavenia z amerických vojenských zásob,“ napísala Youngová politickým lídrom oboch strán.

„Neexistuje žiadny magický hrniec finančných prostriedkov, ktoré by mohli splniť tento moment. Sme bez peňazí – a takmer bez času,“ povedala.

Patová situácia

Požiadavka prezidenta Joea Bidena na núdzové financovanie vo výške 106 miliárd dolárov na jeho najväčšie zahraničnopolitické priority zostáva uviaznutá v patovej situácii na Capitol Hill, ktorú vedie narastajúca opozícia republikánov voči nekonečnému zásobovaniu Kyjeva v zdanlivej vojne bez konca, uvádza správa Financial Times (FT).

Aj keď v Senáte dôjde k dohode, nie je jasné, či môže prejsť Snemovňou vedenou republikánmi, ktorej nový predseda Mike Johnson neprejavil veľkú túžbu udržať tok financií pre Ukrajinu.
"Rusko bolo podcenené." Ako Západ mení svoj prístup k vojenskej pomoci Kyjevu
The Economist varoval pred ťažkosťami s ďalšou podporou Ukrajiny zo strany Západu Krajiny NATO si postupne zvykajú na myšlienku, že ozbrojené sily Ukrajiny nie sú schopné vyhrať na bojisku. To znamená, že koniec konfliktu sa neočakáva čoskoro.... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale
Ak sa ukrajinská ekonomika zrúti, nebudú môcť Ukrajinci pokračovať v boji, bodka
„Prerušenie toku amerických zbraní a vybavenia povedie Ukrajinu na bojisku, čím nielen ohrozí zisky, ktoré Ukrajina dosiahla, ale zvýši aj pravdepodobnosť ruských vojenských víťazstiev,“ napísala Youngová do Kongresu.

„Naše balíky bezpečnostnej pomoci sa už zmenšili a dodávky pomoci sa obmedzili. . . zatiaľ čo naši spojenci na celom svete svoje snahy ešte zintenzívnili, aby urobili viac, podpora USA je kritická,“ dodala.

Varovanie Bieleho domu prichádza v čase, keď členské štáty EÚ pracujú na dosiahnutí rozpočtovej dohody v Bruseli, ktorá by Ukrajine poslala 50 miliárd eur, povedali pre FT ľudia blízki týmto diskusiám v EÚ.

Youngová povedala, že Ukrajina potrebuje aj ekonomickú podporu, ktorej hrozí zastavenie. „Ak sa ukrajinská ekonomika zrúti, nebudú môcť pokračovať v boji, bodka,“ napísala.

"Putin to dobre chápe, a preto Rusko zaradilo zničenie ukrajinskej ekonomiky do centra svojej stratégie - čo môžete vidieť na jeho útokoch proti vývozu obilia a energetickej infraštruktúre Ukrajiny," dodala.

Bulharský prezident: transportéry Kyjevu nedáme!
Bulharský prezident zablokoval poskytovanie obrnených vozidiel Ukrajine. Hlava štátu vetovala poskytnutie sto vyradených obrnených transportérov Kyjevu. Blokuje Prezident Rumen Radev vrátil do parlamentu na ďalšie prerokovanie zákon o... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik