NIČIVÉ ZEMETRASENIE v oblasti Filipín! Jedna tragédia strieda druhú
03 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Miestne úrady varovali pred ničivými Tsunami s výškou ohrozujúcou život. Stalo sa tak po zemetrasení s magnitúdou 7,6, ktoré zasiahlo Filipíny. I keď sú obyvatelia tejto oblasti na takéto situácie pomerne zvyknutí, takáto situácia sa nedeje každý deň. Zemetrasenie, podobné tomu v oblasti Arménska, ktoré sa udialo v r. 1988 bolo šokom pre celý svet. Ten povstal, aby pomohol postihnutej oblasti a dokázal, že v takýchto prípadoch je ochotný podať postihnutým pomocnú ruku.

Varovanie pred ničivou vlnou tsunami nezastavilo túto zničujúcu prírodnú silu

Geologické služby varovali Filipíny po zemetrasení obyvateľov, aby utiekli pred ďalšou vlnou, nasledujúcou prvé zemetrasenia. To malo magnitúdu o sile 7,6 stupňov Richterovej stupnice. Americká geologická služba USGS namerala v jeho druhej vlne rozmedzie medzi 7,8-7,9 stupňov. K otrasom došlo v hĺbke 32 km o 22:37 miestneho času (14:37 SEČ) v oblasti 21 km od obce Hinatuan v provincii Surigao del Sur na ostrove Mindanao, uviedla USGS. A vyzvali ľudí, aby sa z danej oblasti evakuovali.  

Okamžitá evakuácia bola jediným možným racionálnym riešením

"Očakáva sa ničivé cunami so život ohrozujúcimi výškami vĺn," uviedol Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie na X, predtým Twitteri. Uviedla, že pobrežie by mali zasiahnuť vlny vyššie ako jeden meter nad normálnym prílivom a odporučila ľuďom v provinciách Surigao del Sur a Davao Oriental, aby sa "okamžite evakuovali" na vyššie položené miesta alebo ďalej do vnútrozemia.

Majiteľom lodí bolo povedané, aby zabezpečili svoje plavidlá a vzdialili sa od brehu.

Silné následné otrasy s magnitúdou až 6,4 otriasli regiónom až do skorej nedele po prvom zemetrasení, uviedol USGS. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete alebo škody, ale seržant hinatuskej polície Joseph Lambo povedal, že zemetrasenie bolo "veľmi silné".

Dôsledky prírodnej katastrofy

"Spotrebiče spadli z políc v policajnej kancelárii a dva televízory boli rozbité. Motorky zaparkované vonku sa tiež zrútili,"povedal Lambo pre agentúru AFP. "Momentálne nemáme správy o škodách alebo obetiach, ale ľudia sa evakuujú kvôli varovaniu pred tsunami." Lambo uviedol, že 45 000 obyvateľom obce bolo nariadené opustiť svoje domovy a mnohí išli pešo alebo na autách na vyššie položené miesta.

Reakcie občanov sú mrazivé

Dyl Constantino (25) sa v čase zemetrasenia nachádzal na ostrove Siargao severovýchodne od Mindanaa."Bolo to najdlhšie a najsilnejšie zemetrasenie, aké som kedy zažil, pravdepodobne trvalo asi štyri minúty,"dodal Constantino pre agentúru AFP. "Sme tu zvyknutí na zemetrasenia, ale toto bolo iné, pretože dvere sa naozaj triasli, a tak sme všetci prepadli panike."

O osude kostolov poškodených zemetrasením zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté
Osud najviac poškodených kostolov po októbrovom zemetrasení na východe Slovenska zatiaľ nie je definitívne známy. Košická arcidiecéza čaká na statické posudky. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré TASR poskytol jej hovorca Jaroslav Fabian a Krajský... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Anna Quinonesová, predstaviteľka katastrofy v Davao City, uviedla, že monitorujú pobrežie kvôli tsunami. "Stále je príliv a nezaznamenávame nič neobvyklé," povedala. Bethanie Valledor (24) spala v letovisku v meste Bislig, asi 20 kilometrov juhozápadne od Hinatuanu, keď ju zemetrasenie prebudilo. "Cítil som, že miestnosť, v ktorej bývame, bude zničená," uviedolValledor agentúre AFP. "Naše miesto je veľmi blízko mora. Majiteľ rezortu nás požiadal, aby sme sa okamžite evakuovali. Úprimne povedané, kričal som. Spanikáril som."

Zemetrasenie sa v tento rok objavilo už viackrát

Udalosť sa stala takmer dva týždne po zemetrasení s magnitúdou 6,7 Richterovej stupnice. To zasiahlo Mindanao a zabilo najmenej deväť ľudí, otriaslo budovami a spôsobilo zrútenie časti stropu nákupného centra. Tieto udalosti

sú každodenným javom na Filipínach, ktoré sa nachádzajú pozdĺž tichomorského „Ohnivého kruhu“, oblúku intenzívnej seizmickej a sopečnej aktivity, ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu a cez tichomorskú panvu. Väčšina z nich je príliš slabá na to, aby ich ľudia pocítili, ale silné a ničivé zemetrasenia prichádzajú náhodne bez dostupnej technológie na predpovedanie, kedy a kde k nim dôjde.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik