NÁŠ VZOR FÍNSKO. Aj Estónsko je pripravené odrezať sa od Ruska
04 | 12 | 2023 I Milan Laca

Estónske úrady avizovali, že hranica s Ruskom môže byť uzavretá „kedykoľvek“.

Šéfka pohraničného oddelenia estónskej polície a oddelenia pohraničnej stráže Eva Kalmusová povedala, že orgány krajiny môžu „kedykoľvek“ rozhodnúť o uzavretí hranice s Ruskom podľa vzoru Fínska. 

Necestujte!

V tejto súvislosti varovala Estóncov pred cestovaním do Ruskej federácie, pretože by sa odtiaľ ťažko vrátili. „Žiadame Estóncov, aby necestovali do Ruska. Tí, ktorí už odcestovali, sa môžu ocitnúť v slepej uličke, keď bude veľmi ťažké vrátiť sa späť,“ povedala Kalmusová v rozhovore pre fínsky časopis Yle.

ŠIALENSTVO COP28: Leyenová BLÚZNI! Požaduje BILIÓNY na zelenú agendu 
Zdá sa, že Európsku úniu neodradili roky kalamitných politík v oblasti klímy. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová totiž požaduje nové dane a iné schémy a investície do zelenej agendy môžu prerásť do „biliónov“, informuje... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Možno sa uzavrú

Hraničné priechody medzi Estónskom a Ruskom môžu byť, podľa nej, uzavreté do hodiny po príslušnom rozhodnutí vlády. Ako zdôraznila Eva Kalmusová, zatiaľ čo rozhodnutie o potrebe uzavretia hranice s Ruskom je v štádiu diskusie, vláda zvažuje argumenty  za, aj proti takýmto opatreniam.

Fínsky vzor

Fínsko oznámilo 28. novembra zatvorenie všetkých hraničných priechodov s Ruskom do 13. decembra, z dôvodu nárastu počtu nelegálnych migrantov. Problémy s migrantmi sa, podľa fínskyej vlády, začali preto, lebo ruskí pohraničníci ich púšťali bez platného európskeho víza, čo predtým nerobili. Od 30. novembra je uzavretá celá 1300-kilometrová hranica medzi Fínskom a Ruskom. Rozhodnutie o uzavretí hranice na najbližšie dva týždne, s právom na predĺženie, vysvetlili Fíni snahou zastaviť prudký prílev blízkovýchodných a afrických utečencov z ruského územia. Helsinki považovali ich príchod za „hybridnú operáciu“, organizovanú Ruskom. Má to byť odveta za vstup Fínska do NATO. Moskva označila takéto opatrenia na zaistenie bezpečnosti hraníc za prehnané.

Pripravení sú aj ďalší

Aj Nórsko hovorí o uzavretí priechodu na hraniciach s Ruskom. Lotyšské ministerstvo vnútra vyhlásilo, že nateraz sa nechystá zatvárať hranice, no takúto možnosť nevylučuje. 19. septembra pozastavilo činnosť jedného z dvoch hraničných priechodov na hraniciach s Bieloruskom. Lotyšské ministerstvo vnútra rozhodlo 16. októbra aj o uzavretí dvoch priechodov na hraniciach s Ruskom.

TRAGÉDIA V POĽSKU svedčí o ľahostajnosti ľudí! V Poľsku zomrelo na podchladenie 14-ročné dievča, ktoré si nikto nevšímal
Smutný prípad sa odohral v susednom Poľsku. Na podchladenie zomrelo 14-ročné dievča, ktoré HODINY sedelo pred obchodom a ktoré si nikto nevšímal. V Poľsku zomrelo na podchladenie 14-ročné dievča, ktorému cestou do školy prišlo nevoľno a niekoľko... Čítať ďalej
03 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!