Kde sa stratil optimizmus? Kyjevom otriasajú konflikty
03 | 12 | 2023 I Milan Laca

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: na zlé správy z Ukrajiny sa oplatí pripraviť.

„Musíme sa pripraviť na zlé správy,“ povedal generálny tajomník NATO. Situácia na Ukrajine je kritická.

Môže byť ešte horšie  

Situácia na bojovom poli pre Ukrajinu je kritická a mohla by sa ešte zhoršiť pre nedostatok západnej pomoci. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Musíme sa pripraviť na zlé správy. Konflikty sa vyvíjajú postupne. Ukrajinu však musíme podporovať v zlých aj dobrých časoch.ň

Zelenskyj LAMENTUJE: Iba slepí nevidia, že moja krajina stratila pozornosť a podporu
Vojna Izraela poškodila ukrajinskú vojnu! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre agentúru AP v rozhovore zverejnenom v piatok povedal, že „iba slepí“ nevidia, že jeho krajina stratila pozornosť a podporu po útoku Hamasu na Izraelu zo 7.... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Nedokázali ich podržať 

Stoltenberg priznal, že krajiny aliancie nedokázali uspokojiť zvýšený dopyt po munícii. Povedal tiež, že Ukrajina je v kritickej situácii. Otázku, ako by mali ozbrojené sily Ukrajiny konať, presmeroval Stoltenberg na Ukrajincov a tamojšie vojenské vedenie s tým, že by mali robiť ťažké operačné rozhodnutia.

Protiofenzíva zlyhala

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa predtým sťažoval, že protiofenzíva ukrajinskej armády nepriniesla želané výsledky. Povedal, že s príchodom zimy sa začne nová fáza konfliktu. Zimné obdobie, podľa neho, skomplikuje vojenské operácie. Navyše poukázal na straty v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny.

Konflikt vo vedení

Akokoľvek sa Zelenskyj snaží presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že ukrajinská vláda zostáva, aj napriek zlyhaniu protiofenzívy jednotná, veľmi sa mu to nedarí. Prezidentovo okolie, hlavný veliteľ Ozbrojených síl Valerij Zalužnyj a predstavitelia na rôznych úrovniach, súperili vo vzájomnom obviňovaní sa z neúspechov na fronte a neúspechov v zahraničnej a domácej politike. V tejto situácii sa musia západné krajiny, ktoré sa od takýchto konfliktov formálne dištancujú, rozhodnúť, ktorú stranu v rastúcej politickej kríze podporia.  

V hre sú médiá

Hlavnou platformou pre vzájomné obviňovanie sa tentoraz stali západné médiá. Prvý, kto porušil nevyslovené pravidlo a otvorene kritizoval prezidenta, bol vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Zelenskyj však s týmto hodnotením nesúhlasil. Opakovane vyhlásil, že „protiofenzíva postupuje vpred“ a nedostatok úspechu vysvetlil túžbou „zachrániť ukrajinských vojakov“. „Toto nie je patová situácia. Rusko ovláda oblohu. Staráme sa o našu armádu, tvrdil Zelenskyj.  

Nesúhlas

Predstavitelia a dôstojníci v rozhovoroch so západnými novinármi však vyjadrili iný názor. Najväčší ohlas v ukrajinskej spoločnosti zaznamenal článok v TIME. Novinári, ktorí anonymne hovorili s prezidentovým okolím, napísali, že Zelenskyj je už dlho v konflikte nielen s hlavným veliteľom, ale aj s väčšinou iných vojenských veliteľov. Zelenskyj je presvedčený, že nielen armáda, ale aj jeho najbližší spolupracovníci sú priamo zodpovední za zlyhanie protiofenzívy.

Na sankciách EÚ zarobili 52 miliárd eur
Kvôli sankciám EÚ, je nákup plynu z USA dvakrát drahší. USA po zavedení sankcií zarobili na plyne pre EÚ viac ako 52 miliárd eur. Zaujímavé počty Od februára 2022 do septembra 2023 Európska únia kúpila 61 miliárd kubických metrov skvapalneného... Čítať ďalej
03 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik