Erik Kaliňák o O WHO, PANDEMICKEJ ZMLUVE A IHR
03 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Sociálne siete pred pár týždňami zaplavila informácia, že ak vláda urýchlene do konca novembra neodmietne pandemickú zmluvu, Slovensko automaticky príde o suverenitu, pretože o budúcej pandémii bude už rozhodovať vo všetkých ohľadoch svetová zdravotnícka organizácia skrátene WHO. A hoci sa tu splietli tri veci dokopy, vláda, teda konkrétne pani ministerka zdravotníctva, doručila 30. novembra toto oficiálne zamietavé stanovisko, hovorí vo videu na sociálnej sieti Erik Kaliňák (SMER - SSD).

"Predtým, ako si v pokoji vysvetlíme, čo sa deje a na akom postupe sme sa v rámci koalície dohodli, chcem poďakovať všetkým zúčastneným, tak slovenským zástupcom vo WHO, vláde, osobitne pani ministerke Dolinkovej, ale aj poslancovi za SNS pánovi Kotlárovi, poslancovi za Hlas pánovi Malatincovi a v neposlednom rade aktivistom, ktorí na tento problém upozornili a na miesto zbytočného strašenia, v debate konštruktívne argumentovali," vysvetľuje Kaliňák hneď v úvode príspevku.

"Neďakujem, len a jedine predchádzajúcim podľa Denníka N „expertom“ na strategickú komunikáciu a boj proti dezinformáciám, ktorí mi k tejto internetovej mega téme dodali jedinú oficiálnu informáciu: „Vzhľadom na zložitosť problematiky a absenciu podkladov nevieme nastaviť konkrétne komunikačné odporúčania.“ A neoficiálne dodali, že existujú indície, že za šírením týchto dezinformácii stojí súkromná firma. Z kade? No predsa z Ruska...," dodáva.

Čo sme teda odmietli? Pýta sa Erik Kaliňák a hneď vysvetľuje

V máji roku 2022 vtedajší minister zdravotníctva Lengvarský schválil na každoročnom svetovom zdravotníckom zhromaždení skrátene WHA zmeny medzinárodných zdravotníckych predpisov skrátene IHR, ktoré vo svojej aktuálnej podobe platia od roku 2005 a vytvárajú medzinárodný právny rámec práv a povinností zúčastnených štátov v oblasti verejného zdravia a núdzových situácií, ktoré majú potenciál presiahnuť hranice.

Pre budúcnosť uvádzam, že pri akejkoľvek medzinárodnej zmluve alebo zmene už prijatej medzinárodnej zmluvy, ktorá založí nové práva alebo povinnosti fyzických alebo právnických osôb, sa vyžaduje pred ratifikáciou súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. Teda, neexistuje o nás, bez nás. Ani v NATO, ani v EÚ ani vo WHO. To garantuje naša ústava konkrétne článok 7ň bod 4.

Zmeny, ktoré schválil Lengvarský boli však len technického rázu, nezavádzali žiadne nové povinnosti, len skracovali dobu zavedenia zmien do praxe z 24 mesiacov na 12. a dobu odmietnutia alebo uplatnenia výnimky zo zmien, ktoré schválilo zdravotnícke zhromaždenie, z 18 na 10 mesiacov.

Ak by sme tieto konkrétne zmeny neodmietli, vstúpili by prvým decembrom do platnosti, dokonca aj v prípade, ak by za nich Lengvarský nehlasoval, na WHA zhromaždení totiž stačí súhlas väčšiny štátov.

Pýtate sa, načo sme teda odmietli takúto na prvý pohľad nepodstatnú technikáliu? Kaliňák ďalej vysvetľuje

Lebo veľmi pozorne sledujeme aktuálne prebiehajúcu tvorbu novej pandemickej zmluvy a hlavne prípravu viac ako 300 zmien medzinárodných zdravotníckych predpisov, ktoré je ambícia prijať na medzinárodnom zdravotníckom zhromaždení v máji 2024.

A kým pandemická zmluva deklaruje hneď na začiatku, že stojí na základných ľudských právach a slobodách, že v plnej miere rešpektuje suverénne právo národných štátov na svoju legislatívu v otázke zdravia, navrhované zmeny zdravotníckych predpisov idú presne opačným smerom.

Tu, sa z oficiálnych dokumentov dozviete, že zavedenie týchto predpisov už nemá dbať na ľudskú dôstojnosť a základné ľudské práva a slobody, ale má byť založené na princípe rovnosti, inklúzie a koherencie. Že odporúčania WHO už nemajú byť „nezáväzné“ a ani odporúčania, ale skôr rozkazy. Téma rozširovania právomoci generálneho riaditeľa WHO sa v podstate nesie naprieč navrhovanými zmenami a právom vzbudzuje obavy občanov a odpor aktivistov. Bolo by jednoduché povedať, že ide o ďalšie z úsilí globalistov oslabiť moc národných štátov a presunúť kompetencie a právomoci z rúk politikov zodpovedajúcich sa občanom, do rúk nikým nevolených úradníkov, ale, realita je oveľa prozaickejšia.

WHO nie je mimovládna organizácia, alebo medzivládna organizácia, čo znamená, že všetky navrhované zmeny prišli priamo od členských štátov, hovorí Erik Kaliňák

Napríklad vyhodiť základné ľudské práva z princípov, na ktorých stoja zdravotnícke predpisy bol návrh Indie, nápad škrtnúť nezáväznosť odporúčaní prišiel z Bangladéša a ďalšie väčšie právomoci pre WHO žiadajú členské štáty z Afriky, nie preto, žeby podporovali globalistov a farmafirmy, ale preto, že sa na nich bohaté krajiny západnej Európy a USA počas Covidu absolútne vykašlali a chcú mať jasné záruky, že sa to v budúcnosti už nezopakuje. Čo je na jednej strane pochopiteľné, ale ako konštatuje samotná hodnotiaca komisia WHO, tento legitímny cieľ nemožno dosiahnuť zmenami, ktoré idú proti suverénnemu postaveniu členských štátov a sú nad rámec finančných prostriedkov, personálnych kapacít a hlavne zamýšľanej úlohy WHO.

Viete, väčšina politikov, by určite uvítala, keby v krízových situáciách, kedy existujú iba zlé a horšie riešenia, nemuseli niesť zodpovednosť za rozhodnutia ovplyvňujúce zásadným spôsobom naše životy a tak bez pochýb prikývnu na čokoľvek, čo sa v rámci WHO dohodne. Ak teda k nejakej zhode dôjde, lebo do WHA zhromaždenia ostáva už len pol roka a v rámci pracovnej skupiny, ktorá prechádza jednotlivé navrhované zmeny bod po bode, neexistuje k dnešnému dňu dohoda na záverečnom znení navrhovaných zmien IHR. Interné informácie dokonca hovoria o tom, že pracovná skupina bude musieť požiadať o udelenie výnimky z pravidiel IHR, aby finálny návrh zmien mohla predložiť neskôr ako 4 mesiace pred zhromaždením WHA, tak ako jej to pravidlá prikazujú.

Je dosť možné, že finálnu podobu, toho o čom sa bude v máji hlasovať, uvidíme až v apríli budúceho roka, dodáva vo videu Kaliňák

A keďže dnes nevieme o čom budeme nakoniec hlasovať, ani nevieme zmeny dopredu odmietnúť, ani navrhnúť nové formulácie a k tomu je dosť možné, že nás na konci dňa väčšina štátov aj tak prehlasuje, preventívne sme odmietli zmeny, ktoré by nás mohli dostať do zbytočného časového tlaku. Zároveň sme po debate s poverenými osobami dostali jasný prísľub, že spomínané problematické návrhy nebudú v záverečnej verzii navrhovaných zmien, napriek tomu uvítam, ak po ich oficiálnom zverejnení prebehne o nich na Slovensku otvorená spoločenská diskusia, ktorej sa zúčastní každá z názorových strán pripravená viesť konštruktívnu debatu.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik