Presunú sa F-16 zo Sliača do Kuchyne?
02 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo obrany (MO) SR zvažuje dočasné umiestnenie stíhacích lietadiel F-16 na letisku Kuchyňa. Dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia letiska Sliač. Ukončenie celkovej obnovy sa plánuje koncom roka 2025, pričom prvé tri stíhačky majú dodať v prvom štvrťroku 2024 a ostatných 11 v druhom štvrťroku 2025. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor MO SR.

"Dočasné umiestnenie stíhacích lietadiel F-16 Block 70 na letisku Kuchyňa patrí k jednej zo zvažovaných alternatív," skonštatoval rezort. Oneskorenie rekonštrukcie Sliač zdôvodňuje nedostatočným zvládnutím procesných a legislatívnych krokov spojených s prípravou infraštruktúry letiska Sliač zo strany vedenia ministerstva obrany v danom čase.

Rekonštrukciu letiska Sliač odsúhlasila vláda ešte v roku 2019 za ministra Petra Gajdoša (SNS). Náklady pôvodne odhadovali na 55 miliónov eur.

Gajdošov nástupca Jaroslav Naď (vtedy OĽANO) po nástupe do funkcie upozornil, že výdavky budú vyššie. V apríli 2023 priblížil, že obnova letiska sa realizuje v rámci 33 projektov v celkovej hodnote asi 200 miliónov eur. Pripustil, že nie všetky budú dokončené v čase dodania stíhačiek a jednou z alternatív je využitie letiska Kuchyňa. Svojich predchodcov kritizoval za nepripravenosť projektu.

Súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) v programovom vyhlásení konštatuje, že zváži možnosti zmeny dislokácie lietadiel F-16 zo základne Sliač na základňu Kuchyňa.

Stal sa zázrak! RTVS ponúka Fica v plnej paráde
Verejnoprávna RTVS, konkrétne Rádio Slovensko, pravdepodobne sťahuje chvost. Nevedno, či sa dramaturgovia Sobotných dialógov zamysleli nad svojimi aktivistickými jednostrannými reláciami, alebo sa boja. Jednoducho, v najnovších dialógoch bude s... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik