New York Times: Izrael POZNAL PLÁN útoku Hamasu už VIAC AKO ROK
02 | 12 | 2023 I Diana Zaťková
Reportéri New York Times Ronen Bergman a Adam Goldman napísali v piatkovom článku, že Izrael bol dobre oboznámený s plánmi Hamasu, ale podcenil situáciu. Plán preskúmaný The Times podrobne popisoval útok. Izraelskí predstavitelia to odmietli ako príliš ambiciózne a ignorovali konkrétne varovania.
Jericho Wall

Izraelskí predstavitelia získali bojový plán Hamasu pre teroristický útok zo 7. októbra viac ako rok predtým, než k nemu došlo, ukazujú dokumenty, e-maily a rozhovory. Ale izraelskí vojenskí a spravodajskí predstavitelia tento plán odmietli ako „ambiciózny“ a považovali ho za príliš ťažký na to, aby ho Hamas mohol uskutočniť.

Približne 40-stránkový dokument, ktorý izraelské úrady nazvali „Jericho Wall“, načrtol bod po bode presne ten druh ničivej invázie, ktorá viedla k smrti asi 1200 ľudí.

Preložený dokument, ktorý preskúmal The New York Times, nestanovil dátum útoku, ale opisoval metodický útok, ktorého cieľom bolo premôcť opevnenie okolo pásma Gazy, ovládnuť izraelské mestá a zaútočiť na kľúčové vojenské základne, vrátane veliteľstva divízie.

Hamas sledoval plán s šokujúcou presnosťou

Dokument popisoval použitie rakiet na začiatku útoku, drony, ktoré vyradia bezpečnostné kamery a automatické guľomety pozdĺž hranice, a ozbrojencov, ktorí budú hromadne prúdiť do Izraela na padákových klzákoch, na motocykloch a pešo – to všetko sa stalo 7. októbra.

Plán tiež obsahoval podrobnosti o umiestnení a veľkosti izraelských vojenských síl, komunikačných centrách a ďalších citlivých informáciách, čo vyvolalo otázky o tom, ako Hamas zhromažďoval svoje spravodajské informácie a či nedošlo k únikom informácií zvnútra izraelských tajných služieb.

Dokument široko koloval medzi izraelskými vojenskými a spravodajskými vodcami, ale odborníci vraj zistili, že útok takého rozsahu a ambícií je mimo možnosti Hamasu. Nie je jasné, či dokument videl aj premiér Benjamin Netanjahu alebo iní vrcholní politickí vodcovia.

Hamas, foto: AFP / Getty

Neverili analytičke

Vlani, krátko po získaní dokumentu, predstavitelia izraelskej vojenskej divízie Gaza, ktorá je zodpovedná za obranu hranice s Gazou, uviedli, že zámery Hamásu sú nejasné. „Zatiaľ nie je možné určiť, či bol plán plne prijatý a ako sa prejaví,“ stojí vo vojenskom hodnotení, ktoré preskúmal The Times.

Potom, v júli, iba tri mesiace pred útokmi, skúsená analytička z Jednotky 8200, izraelskej signálnej spravodajskej agentúry, varovala, že Hamas vykonal intenzívny, celodenný výcvik, ktorý vyzeral podobne ako ten popísaný v pláne.

Podľa zašifrovaných e-mailov, ktoré si prezerali The Times, však plukovník divízie Gazy jej obavy zmietol zo stola.

„Úplne popieram, že scenár je imaginárny,“ písala analytička v e-mailoch. Cvičenie Hamasu, povedala, plne zodpovedalo „obsahu Jericho Wall“.

"Je to plán určený na začatie vojny," dodala. „Nie je to len nájazd na dedinu.“

Výcvik vraj zahŕňal zostrelenie izraelských lietadiel a prevzatie kibucu a vojenskej výcvikovej základne, pri ktorom mali byť zabití všetci kadeti. Počas cvičenia bojovníci Hamasu použili rovnakú frázu z Koránu, ktorá sa objavila v hornej časti plánu útoku Jericho Wall, napísala v e-mailových správach, ktoré mali na nahliadnutie The Times.

Analytička varovala, že cvičenie presne dodržiava plán Jericho Wall a že Hamas buduje kapacitu na jeho vykonanie.

Plukovník v divízii Gazy tlieskal analýze, ale povedal, že cvičenie bolo súčasťou „úplne imaginatívneho“ scenára, nie známkou schopnosti Hamasu to zvládnuť.

GRETA MENÍ RÉTORIKU! SIONISTI ŠKRÍPU ZUBAMI!
„Krossa Sionismen!“ To je nové krédo bojovníčky za životné prostredie. V švédčine znamená táto veta „Rozdrvte Sionizmus!“ Svojim heslom zvýšila tlak všetkým priaznivcom Izraela a sionistickej politiky, ktorú jej zástancovia šíria po celom... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Mohli tomu zabrániť

Úradníci mimo záznamu pripúšťajú, že keby armáda vzala tieto varovania vážne a presmerovala významné posily na juh, kde zaútočil Hamas, Izrael by mohol útoky otupiť alebo im možno aj zabrániť.

Namiesto toho bola izraelská armáda nepripravená, keď teroristi začali prúdiť z pásma Gazy. Bol to najsmrteľnejší deň v histórii Izraela.

Izraelskí bezpečnostní činitelia už uznali, že nedokázali ochrániť krajinu, a očakáva sa, že vláda zostaví komisiu, ktorá bude skúmať udalosti, ktoré k útokom viedli. Dokument Jericho Wall odhaľuje dlhoročnú kaskádu chybných krokov, ktoré vyvrcholili v to, čo úradníci považujú za najhoršie zlyhanie izraelských tajných služieb od prekvapivého útoku, ktorý viedol k arabsko-izraelskej vojne v roku 1973.

screenshot videa youtube | Hamas

Fatálne nepresné presvedčenie

Základom všetkých týchto zlyhaní bolo jediné, fatálne nepresné presvedčenie, že Hamasu chýba schopnosť zaútočiť a neodváži sa to urobiť. Táto viera bola v izraelskej vláde tak zakorenená, povedali predstavitelia, že ignorovali rastúce dôkazy o opaku.

Izraelská armáda a Izraelská bezpečnostná agentúra, ktorá má na starosti boj proti terorizmu v Gaze, sa odmietli pre NYT vyjadriť.

Úradníci nepovedali, ako získali dokument Jericho Wall, ale bol medzi niekoľkými verziami plánov útoku zhromaždených v priebehu rokov. Memorandum ministerstva obrany z roku 2016, ktoré si pozreli The Times, napríklad hovorí: „Hamas má v úmysle presunúť ďalšiu konfrontáciu na izraelské územie. Takýto útok by s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňal branie rukojemníkov a „okupáciu izraelskej komunity (a možno aj radu komunít),“ píše sa v memorande.

Západ urobil šokujúce priznanie o Ukrajine
Euractiv: Ukrajina nebude schopná vyhnať ruské ozbrojené sily do konca roka 2024 Ukrajina nebude schopná vytlačiť ruské jednotky z území, ktoré obsadila pod svoju kontrolu, až do konca roka 2024, píše portál EurActiv s odkazom na predstaviteľa... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Dokument Jericho Wall, pomenovaný po starovekom opevnení na dnešnom Západnom brehu, bol ešte explicitnejší. Podrobne opisuje raketové útoky, ktoré majú odvrátiť pozornosť izraelských vojakov a poslať ich do bunkrov, a drony, aby deaktivovali prepracované bezpečnostné opatrenia pozdĺž hraničného plotu oddeľujúceho Izrael a Gazu.

Bojovníci Hamasu by potom prelomili 60 bodov v stene a vtrhli cez hranicu do Izraela. Dokument začína citátom z Koránu: „Prekvapte ich pri bráne. Ak to urobíte, určite zvíťazíte.“ Rovnakú frázu hojne používa Hamas vo svojich videách a vyhláseniach od 7. októbra.

Odvážnosť plánu, povedali úradníci, umožnila jeho podcenenie. Všetky armády píšu plány, ktoré nikdy nepoužijú, a izraelskí predstavitelia usúdili, že aj keby Hamas zaútočil, mohol by zhromaždiť sily niekoľkých desiatok mužov, nie stoviek, ktoré nakoniec zaútočili.

Hamas, Izrael, vojna, zdroj foto: Shutterstock

Ako 11. september

Neúspechy pri hľadaní súvislostí odrážali ďalšie analytické zlyhanie pred viac ako dvoma desaťročiami, keď americké úrady mali tiež niekoľko indícií, že teroristická skupina Al-Kájda pripravuje útok. Útoky na Svetové obchodné centrum a Pentagon z 11. septembra 2001 boli z veľkej časti zlyhaním analýzy a predstavivosti, uzavrela vládna komisia.

Neúspech izraelských spravodajských služieb 7. októbra znie čoraz viac ako náš 11. september,“ povedal Ted Singer, nedávno penzionovaný senior CIA úradník, ktorý intenzívne pracoval na Blízkom východe. „Neúspech je spôsobený chybným vyhodnotením analýzy, ktorá vojenskému a politickému vedeniu vykreslila presvedčivý obrázok, že Hamas má v úmysle začať útok, predtým, než sa tak stalo.“

Bidenovi opäť ušiel jazyk. Povedal, že má kód, ktorý môže vyhodiť do vzduchu celý svet
Americký prezident Joe Biden hovoril o schopnosti „vyhodiť do vzduchu svet“ počas prehliadky zariadenia CS Wind v Colorade. Video vysielanie uskutočnil New York Post. “Môj mariňák má na sebe niečo podobné – má tam kód, aby vyhodil do vzduchu... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik