Kéry o jedinej progresívnej pravde: VYDLÁŽDENÁ CESTA DO PEKLA!
02 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Niektoré z červených denníkov sú „na nohách“. Tentokrát, zase raz, na to môže ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Tá si dovolila nepodporiť boj proti hoaxom, leží jej na srdci strecha Slovenskej filharmónie (SF) a knižníc. Eurofondová výzva mala podporiť boj proti dezinformáciám sumou tristotisíc eur. Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) na Facebooku súhlasí s tým, že proti hoaxom bojovať treba. Jeho predstava je však trošku iná.

Hoci ministerstvo svoje rozhodnutie vysvetlilo, no Denník N pripomína Šimkovičovú, ako tvár dezniformačnej scény a tiež fakt, kto bol v komisii na výber projektov na boj proti dezinformáciám. "Kameňovanie" ministerky zaujalo aj Mariána Kéryho. Ten nechápe, že tí, čo teraz "kričia" o slobode, boli ticho, keď sa protiprávne vypínali médiá, teda umlčiavali oponenti. Kéry si navyše myslí, že boj proti dezinformáciám a mediálna výchova môžu pokojne pokračovať ďalej. Aj napriek opravenej streche SF.

Kam s peniazmi

"Vzhľadom na dnešný neskorý dátum a na skutočnosť, že dotáciu je možné poskytnúť len na projekt alebo jeho časť, ktorá je zrealizovaná v roku 2023, môže byť čerpanie poskytnutej dotácie problematické. Keďže hrozí, že by finančné prostriedky účelovo určené na poskytnutie uvedených dotácií nebolo možné použiť, z časových dôvodov na daný účel, ministerstvo hľadalo iné spôsoby ich efektívneho využitia," vysvetlil rezort.

Ministerstvo kultúry využije peniaze inak, ako by si niekoré denníčky predstavovali. Reaguje aj Bukovský
Ministerstvo kultúry (MK) SR nebude v roku 2023 pokračovať v dotačnom programe, ktorý mal rozvíjať a podporovať mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám. Doktor Igor Bukovský toto konanie oceňuje a ponúka liek, ktorý je zadarmo. Prostriedky,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Známe mená z komisie

Denník N však argumentuje, že ministerka je vo funkcii už tri týždne, takže času podľa nich zrejme bolo dosť na to, aby boli zrealizované všetky projekty z oblasti posilnenia mediálnej výchovy. Tie posudzuje komisia, v ktorej sedia napríklad Jakub Goda z Prezidentského paláca, či Daniel Milo, odborník na hybridné hrozby.

Jakub Goda. Zdroj: FB J. Godu (Autor: Dorota Holubová Photography

„Členmi sú i Maroš Brojo z oblasti digitálnych médií a videohier a Alexandra Poláková Suchalová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti,“ dopĺňa v článku Šimkovičová mala peniaze na boj proti dezinformáciám, dala ich na opravu strechy Slovenskej filharmónie Denník N.

Zaujali aj Kéryho

Aj poslanec Marián Kéry registruje, že slovenskými médiami rezonuje kauza Šimkovičovej stopnutia boja proti dezinformáciám a konštatuje, že ministerka je „kameňovaná“ za to, že tristotisíc eur ešte z čias Milanovej či Hroncovej presunula na opravu strechy SF.

Je to pre nich problém?

„Pre „odborníkov“ na médiá a ich slobodu, ktorí ani brvou nepohli, keď sa u nás vypínali nepohodlné médiá bez rozhodnutia súdu, asi áno. Útoky na slobodu slova, na slobodu médií im zjavne neprekážali, ani neprekážajú. Rovnako sú asi stotožnení aj s existenciou novodobých cenzorov, ktorí subjektívne rozhodujú, čo je dezinformačné médium a čo nie, kto tu je konšpirátor a kto nie,“ uvažuje Kéry a pýta sa, prečo im sloboda slova tak neležala na srdci v čase, keď sa tu umlčiavali oponenti.

Ide zima. Ako chcú Bratislavčania naložiť s jednou z VALLOVÍN (GALÉRIA+VIDEO)
Meteorológovia už takmer týždeň avizujú, že snehu sa dostane aj západu Slovenska. Teda aj do Bratislavy, ktorá má s týmto fenoménom prírody tradičný problém – veď odhrnúť stovky kilometrov ciest a chodníkov keď „navalí snehu po kolená“ nie je... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Pravdu treba hľadať

Aj Kéry súhlasí s tým, že s dezinformáciami treba bojovať a hovorí aj o tom, že nám treba celospoločenskú diskusiu o médiách, mediálnej výchove a hodnotení informácie, no je potrebné, aby sa to dialo férovo a v diskusii musia byť aj oponenti.

„Hľadaním pravdy, nech je to cesta akokoľvek dlhá a tŕnistá. Inej cesty niet. Pretože ak sa tu za spravodlivých, ktorí jediní budú môcť povedať, kto je konšpirátor a kto nie, bohorovne vymenuje len jedna strana, tá liberálna, potom je to učebnicový príklad možno aj dobrého úmyslu, avšak majúceho podobu vydláždenej cesty do pekla,“dopĺňa Kéry.

Na to netreba peniaze

Kéry preto víta rozhodnutie ministerky kultúry, veď tristotisíc eur bude pre SF určite užitočnejšia investícia.

„Spoločnosť môže začať, či pokračovať v diskusii o slobode slova a médií, o hľadaní pravdy a o umení argumentácie aj bez spomenutej dotácie. Stačí zdravý rozum a ochota počúvať. Ak to nedokážeme, naša strecha dôvery, pod ktorou stále ako-tak nažívame, sa definitívne rozpadne,“ uzatvára Kéry.

Facebook / Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska | Model budovy Slovenskej filharmónie

Za Šimkovičovou stojí aj SNS 

S dotáciou boja proti dezinformáciám strana SNS nesúhlasila ani pred voľbami a dnes sa peniaze vďaka jednoduchému rozhodnutiu presúvajú do zmysluplných projektov. Neexistuje predsa autorita, ktorá by vedela objektívne posúdiť, čo je hoax a čo nie. Je to čisto len slovíčkarenie, rôzny uhol pohľadu a z toho nemajú občania žiaden osoh. Zo slov sa skrátka ľudia nenajedia, píše sa v stanovisku SNS.

SNS stojí za Šimkovičovou: TAKTO SA TO ROBÍ!
Slovenská národná strana podporuje kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá presunula peniaze na Redutu a knižnicu. S dotáciou boja proti dezinformáciám strana SNS nesúhlasila ani pred voľbami a dnes sa peniaze vďaka jednoduchému... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik