AMERICKÝ TANK, KTORÉHO BOL UKRAJINCOM ČERT DLŽNÝ!
02 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Keď ho nečistíte, máte motor na odpis. Americký tank, ktorý bol Ukrajincom čert dlžný! Ruská agresia proti Ukrajine trvá 646 dní a na Ukrajinu už dorazili toľkokrát preberané americké tanky Abrams. Toľko avizovaný prielom však neprišiel a časopis Forbes ponúkol vysvetlenie, prečo tanky Abrams Ukrajincom nakoniec príliš nepomôžu. Zdá sa, že sa o nich Ukrajinci málo starajú a tanky potom nefungujú tak dobre, ako by bolo treba, informujú Parlamentní Listy.cz.

V polovici októbra 2023 z Washingtonu a z Kyjeva zaznelo, že všetkých 31 sľúbených amerických tankov Abrams už je na Ukrajine. Bolo to v čase, keď ukrajinská protiofenzíva už mesiace bežala na plné obrátky, ale bolo zrejmé, že sa vôbec nedarí. 

Challengery, Leopardy ani Abramsy nepomohli

Plukovník Martin O'Donnell, hovorca americkej armády pre Európu a Afriku, povedal vtedy serveru VOA, že všetci Ukrajinci, ktorí cvičili na tankoch s americkými silami v Nemecku, sa tiež vrátili do vlasti. Spolu s muníciou a náhradnými dielmi tankov.

Myslím, že Ukrajina bude uvážlivá, kedy a kde to použije,“ povedal O'Donnell. „Tank Abrams je čertovsky obrnené vozidlo, ale nie je to strieborná guľka. Nakoniec je najdôležitejšie odhodlanie Ukrajiny preraziť,“ poznamenal v polovici októbra.

Ukrajinci mnoho mesiacov žiadali svojich západných partnerov o dodávky stoviek tankov, s ktorými chceli vyhnať ruských okupantov zo svojej vlasti. Týchto tankov, či už britských Challengerov, nemeckých Leopardov alebo amerických tankov Abrams, nakoniec dostali desiatky. A ako sa zdá, desiatky tankov nepredstavovali dostatočne veľkú silu.

Začal chápať realitu? Trochu...ale dúfa v svoje
Zelenskyj prehovoril o novej etape konfliktu s Ruskom. Prvýkrát verejne priznal zlyhanie protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. Ide zima, bude zle... S nástupom zimy vstúpila Ukrajina do novej fázy konfliktu s Ruskom. Konflikt medzi... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Milan Laca

Kde je pes zakopaný? Ukrajinci jednoducho kašlú na údržbu

Server časopisu Forbes však upozornil, že to tak úplne nemuselo byť vinnou malého počtu tankov, ale aj faktu, že sa o tieto stroje Ukrajinci málo starali. Tanky Abrams sú totiž stroje zladené ako perfektný stroj hodiniek majstrov hodinárov, a keď sa do súkolia ich motorov dostane špina, tieto motory sa zadrhnú. A práve tu je podľa Forbesu zakopaný pes.

Americká administratíva je pripravená začať s dodávkami tankov Abrams americkej výroby na Ukrajinu v septembri, zdroj: Getty Images

Zdá sa totiž, že Ukrajinci až príliš málo čistili a vymieňali filtre, ktoré mali motory výkonných tankov Abrams chrániť, a kvôli tomu občas neostávalo nič iné, ako zadreté motory po chvíli používania na bojisku poslať na generálnu opravu. K nákladnej a zdĺhavej generálnej oprave.

„Sú to filtre tankov Abrams, ktoré môžu ukrajinským vojakom spôsobovať bolehlav. Dvakrát denne totiž posádka M-1 musí vytočiť motor svojho tanku na vysoké otáčky, aby sa spustil systém pulzných trysiek, ktorý fúka vzduch z tanku skôr ako do neho a vystreľuje prach a nečistoty zo zadnej mriežky. … Funguje to dobre, pokiaľ posádky dôsledne dodržiavajú jeho harmonogram. Aj keď sa po nich strieľa,“ upozornil Forbes.

Len samotný motor tanku Abrams vraj stojí milión dolárov. A Ukrajinci, ako sa zdá, sú zvyknutí skôr na techniku zo sovietskej éry, ktorá toľko údržby nepotrebuje, a po pobúchaní funguje až do "prdeleroztržení".

Zdá sa, že protiofenzíva Ukrajiny sa zmenila na ofenzívu Ruska

V tejto chvíli sú boje na Ukrajine utlmené počasím, ale Rusi aj tak na Ukrajinu odpaľujú rakety a posielajú samovražedné drony.

„Ruské sily vykonali niekoľko sérií raketových a dronových útokov na Ukrajinu, ktoré zasiahli civilnú infraštruktúru 29. a 30. novembra. Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ruské sily odpálili v noci 29. novembra osem rakiet S-300 a 20 bezpilotných lietadiel Shahed-131/136. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia oznámili, že ukrajinské sily zostrelili 14 dronov,“ uviedol washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

SENZÁCIA! Tajné rokovania ruského a ukrajinského generála
Hersh oznámil mierové rokovania medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou na vojenskej úrovni. Americký novinár povedaznamenal, že v americkej administratíve nie sú „žiadne otázky“ a že „kľúčové americké osobnosti“ presadili rozhodnutie o rokovaniach s... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik