AKTUÁLNE Na Slovensku KRACHUJE multi-miliónový BIZNIS s LIEKMI! TOTO sa stane len 3 DNI pred VIANOCAMI
02 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Boj o prežitie! Jeden z najväčších hráčov s liekmi na Slovensku, ktorý ročne točil desiatky miliónov, sa prepadol do existenčných problémov. Jedna banka ho pre dlhy posiela do konkurzu, druhá ide zo skladu gigantu rozpredať, čo sa dá, informuje portál zoznam.sk.

Dodávateľ liekov a zdravotníckych pomôcok Pharmos sa za 17 rokov vypracoval na jedného z najväčších partnerov slovenských nemocníc a lekární. V rokoch 2016 až 2021 im podľa Transparency International Slovensko za dodanie služieb vyfakturoval takmer 30 miliónov eur. Jeho tržby ročne dosahovali 50 až 80 miliónov eur.

Ani to však firme so sídlom v Nitre nezaručilo ekonomický úspech, zisky neboli vysoké a postupne nahromadila problémy a veľké dlhy. Firmu trápili aj neuhradené miliónové faktúry za tovar, ktorý dodávala nemocniciam a lekárňam.

Prepúšťanie, ľudia mesiace bez výplat

Ťažkosti vo firme, ktorá menila svoju vlastnícku štruktúru, na povrch vyplávali už v lete. Ako informovali Aktuality, zamestnanci ostali mesiace bez výplat, firma čelila žalobe i trestným oznámeniam. Napokon si nechala iba minimum zamestnancov.

Pharmos síce dosahoval tržby desiatky miliónov, ale na zisk dokázal premeniť iba desiatky tisíc. Zdroj: FinStat

Zlom prišiel, keď financujúcim bankám došla s dlhmi trpezlivosť. Najprv VÚB banka na súde požiadala o vyhlásenie konkurzu, teda rozpredaj majetku firmy. Pharmos sa však ešte rozhodla zabojovať o prežite a požiadala o reštrukturalizáciu. Avšak s ozdravným plánom, ktorý predstavila, na súde nepochodila.

Banka rozpredá tehotenské testy či respirátory

O osude firmy síce súd ešte definitívne nerozhodol, ale UniCredit Bank ako veriteľ sa už vrhla na jej majetok. Ako informuje Index, banka sa najnovšie rozhodla, že si uplatní záložné právo a rozpredá skladové zásoby firmy. Aby tak získala aspoň časť peňazí, ktoré jej dlhuje.

Len tri dni pred Vianocami sa tak uskutoční dražba liekov a zdravotníckeho materiálu, hygienických potrieb, testov či teplomerov, ktoré sa nachádzajú v nitrianskom sklade firmy. Vyvolávacia cena je stanovená na 64-tisíc eur.

Pharmos podľa údajov FinStat dlhuje aj štátnymi inštitúciám. Dlhy voči nemu eviduje Finančná správa (451-tisíc eur), Sociálna poisťovňa (284-tisíc eur) a Všeobecná zdravotná poisťovňa (42-tisíc eur).

OPOZIČNÝ PES BASKERVILSKÝ dostal výprask! PROČKOVI však jeden náhubok evidentne nestačí
Matovičovci sa evidentne nudia a znova spúšťajú svoj trápny kolotoč. Nestačia urážky na adresu poslanca Mažgúta tak, aby to bolo prepierané celým národom a za konzekvencie konania predsedu hnutia OĽaNO bol obviňovaný Smer-SSD. Nestačí pretvárka zo... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik