VOJNA S RUSKOM? V žiadnom prípade! HISTÓRIA SA ZVYKNE OPAKOVAŤ
03 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Renomovaný historik, zaoberajúci sa vojnovými konfliktmi tvrdí, že Európa a Európska únia nie je pripravená na vojnu s Ruskom. Riskovala by tým svoj zánik.

Európa nie je pripravená na vojnu s Ruskom a mohla by byť  ”odstránená” rovnako ako Svätá ríša rímska, ktorú zničil Napoleon, povedal Sönke Neitzel, profesor vojenskej histórie na Postupimskej univerzite, ktorého citoval denník The Times.

K.O. z vlastných rád

Vysokí vojenskí hodnostári na konferencii Severoatlantického paktu, ktorá sa konala v Berlíne tvrdia, že by prvý úder NATO nebol šťastným riešením, kvôli dieram v logistike a neschopnosti presunúť načas armády a techniku.

Čo hovorí realita

V dnešnej dobe je vôbec spochybniteľná úloha vedenia štandardnej podoby vojny prostredníctvom armád a motorizovanej techniky. Takýto strategický krok by bol krokom vedľa. Európa sa zmieta v kŕčoch kvôli nedostatku pohonných hmôt, čo si vlastne spôsobila sama uvalením sankcií voči Ruskej federácii. Armády EÚ by dopadli podobne, ako dopadli armády nacistického Nemecka. Priama konfrontácia s nedoziernymi priestormi na území Ruska by bola krokom v ústrety energetickej samovražde a Rusko ako také, bez použitia armádnych síl by zasadilo armádam NATO prvý, možno rozhodujúci úder do slabín. Pre armády, ktoré nie sú zvyknuté na takéto vzdialenosti je to skôr skok do priepasti, než krok vpred. Pred pár dňami sme sa mohli presvedčiť, že tak vychvaľované tanky Leopard, ktoré sa musia mimochodom dobíjať ručne, čomu sa vyhli ruské tanky už v sedemdesiatych rokoch, sú slabo opancierované a veľa toho nevydržia.

Európska logistika nie je žiadny sen. Je to nočná mora.

Vojnový historik sa vyslovil na adresu logistiky armád NATO v Európe veľmi nelichotivo. Označil ju jednoducho ako nočnú moru... “Je to úplne jasné: ak budú naše ozbrojené sily bojovať, zahynú bez bezpilotných lietadiel, bez protivzdušnej obrany, bez dostatočného zásobovania. Je náš odkaz nemeckým lídrom dostatočne jasný? Budú umierať. Na vašu zodpovednosť!“ Slová historika zazneli ako Nietzcheho filozofovanie kladivom. Bude už len na európskych divíziách, či pošlú svojich vojakov na smrť. Pre nás je dôležité, aby neboli medzi nimi aj slovenskí vojaci, ktorých matky so slzami v očiach prijali už skutočnosť, že boli prednedávnom desiatky z nich odvedení na polročné cvičenia do Lotyšska.

Poľsko a jeho vojnové chúťky. Čo urobí nová vláda
Vojnové chúťky Poľska upraví nová vláda. Opozícia označuje 300-tisícovú armádu za propagandu odchádzajúceho šéfa rezortu obrany. Ambície Ambiciózne vyhlásenie poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka po stretnutí so šéfom Pentagonu Lloydom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik