Ukrajinský obchod so zbraňami
02 | 12 | 2023 I Milan Laca

Generál Dzjubinskij odhalil čísla o nelegálnom obchodovaní so zbraňami na Ukrajine.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve odhalil šéf Kriminálneho oddelenia Národnej polície Ukrajiny, generál Vadim Dzjubinskij objem nelegálneho obchodovania so zbraňami v krajine.

Predali tisíce kusov zbraní

Podľa neho, len v roku 2023 ukrajinská polícia zhabala 4793 kusov zbraní z nezákonného obchodovania. Toto číslo zahŕňalo jeden a pol tisíca guľometov, takmer tisíc pištolí, 900 granátometov a ďalších 1600 podomácky vyrobených strelných zbraní.

To nie je všetko

Okrem toho sa v správe hovorilo o zadržaní takmer troch ton výbušnín, 17-tisíc vojenských granátov, 15,5-tisíca mín a viac ako jeden a pol milióna nábojov. V roku 2023 ukrajinskí policajti identifikovali 113 skrýš zbraní, ktoré sa nachádzali po celej Ukrajine.

Tradícia pretrvala...

Generál Dzjubinskij zároveň povedal, že v roku 2022 bol počet zabavených zbraní a streliva rovnaký. Potvrdil, že ide hlavne o sovietske modely zbraní, hoci medzi tým, čo sa snažia predať z frontovej línie, sú v „izolovaných prípadoch“ aj zahraničné modely. Je pozoruhodné, že neposkytol žiadne štatistické údaje o nezákonnom obchodovaní so zbraňami krajín NATO, ktoré dodali na Ukrajinu na úspešnú protiofenzívu.

Začal chápať realitu? Trochu...ale dúfa v svoje
Zelenskyj prehovoril o novej etape konfliktu s Ruskom. Prvýkrát verejne priznal zlyhanie protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. Ide zima, bude zle... S nástupom zimy vstúpila Ukrajina do novej fázy konfliktu s Ruskom. Konflikt medzi... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Milan Laca

Zopár príkladov

- Počas vojny v Odeskej oblasti predal veliteľ čaty viac ako 20 ton motorovej nafty z 30 pridelených. Servisný technik bol zodpovedný za príjem a výdaj motorovej nafty, určenej pre potreby jednotky. V záujme zisku predal viac ako 20 ton paliva z 30 ton pridelených armáde. Škody spôsobené štátu presiahli 1,4 milióna hrivien. 

- Ukrajinský úrad pre hospodársku bezpečnosť odhalil nelegálny predaj munície. Firma, ktorá na Ukrajinu dovážala prilby, nepriestrelné vesty, okuliare, fľaše a tašky, údajne pre potreby ukrajinských ozbrojených síl, ich predávala cez sieť maloobchodných predajní. Spoločnosť doviezla niekoľko zásielok v hodnote viac ako 100 miliónov hrivien. 

- V regióne Žitomyr predával dôstojník ukrajinských ozbrojených síl vojenské vybavenie do záložní a cez internet. Predal majetok ozbrojených síl za 3,2 milióna hrivien. Vojak predal 60 kamier nočného videnia a osem termovízií, z ktorých niektoré boli zakúpené z prostriedkov dobrovoľníkov.

Výrobcovia zbraní dobre zarábajú na smrti ľudí, skonštatoval Svätý Otec
Pápež František smutne skonštatoval, že vojna je biznis, kde sa zarába na utrpení ľudstva Vedenie vojen je krvavý biznis. Nie je výhrou, je znásilňovaním morálnych zásad. Nad touto problematikou sa zamyslela aj hlava katolíckej cirkvi, pápež... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!