ŠELIGA JE SPÄŤ! Obáva sa o Lipšicov flek (VIDEO)
02 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Vtipné obrázky satirických stránok tesne po voľbách zobrazovali Juraja Šeligu, ako stojí pred nástenkou s voľnými miestami na Úrade práce a hľadá si zamestnanie. Napriek tomu, že strana Demokrati, v ktorej pôsobil, mala pred predčasnými parlamentnými voľbami veľmi výhodnú „štartovaciu pozíciu“, výsledok po voľbách bol ... nuž meme obrázok bol adekvátny. Od volieb prešli dva mesiace a jeden z najhlasnejšie sa prejavujúcich Demokratov – Juraj Šeliga vysypal na sociálnej sieti smršť príspevkov.

Juraj Šeliga vo svojom videu avizuje brutálny útok na právny štát. Ten sa má udiať obmedzením právomoci, dokonca zrušením niektorých úradov už počas budúceho týždňa. Zvlášť pripomína, že Úrad Špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd sú „v prvej línii boja proti korupcii“.

Demokrati sa preto chystajú utekať do Bruselu, kde budú žalovať na vládu a prosiť o zvýšený dohľad nad jej konaním. Dokonca „pripravuje pôdu“ pre „mobilizovanie verejnosti“ proti tomu, čo chcú predsedovia koaličných strán urobiť. Šeliga tak zastáva tzv. deep state – paralelné štruktúry v justícii štátu. Tie by zrušil nie len ústavný právnik a autor Ústavy, ale aj člen Súdnej rady.

Šeligova dôležitá informácia 

„Vláda sa už o pár dní chystá na brutálny útok na právny štát. Cez novelu chcú zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry i Špecializovaný trestný súd. Nehovoriac o tom, že chcú obmedziť právomoc Úradu na ochranu oznamovateľov. Práve Špeciálna prokuratúra dozoruje tie najzávažnejšie korupčné kauzy. AJ kauzy, ktoré sa týkajú Smeru. Ale nielen Smeru,“nemení témy Šeliga, ktorý sa svojim sledovateľom prihovoril vo videu.

Minister Blanár si posvietil na príspevok stránky Zomri
Bývalý mainstream a jemu naklonená satirická stránka Zomri sú „na koni“. Vybrali si jednu z množstva fotiek, ktorá vznikla na rokovaní ministrov zahraničia štátov NATO. Tá má potvrdiť ich obavy z toho, že ako diplomata Juraja Blanára (Smer-SSD) nik... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Všetko sa zastaví

Šeliga vo videu tvrdí, že vládne strany si potrebujú zabezpečiť „úplnú beztrestnosť“, keďže kauzy, ktoré špeciálne úrady vyšetrujú sa týkajú ako Smeru, tak Hlasu, či SNS. Podľa Šeligu sa tak má stať v utorok, alebo v stredu na vláde, kedy sa v skrátenom legislatívnom konaní zrušia tieto orgány.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Juraj Šeliga

„Všetko vyšetrovanie sa zastaví a oni budú môcť kľudne spávať,“obáva sa Šeliga a upozorňuje, že Špeciálna prokuratúra bude patriť pod Maroša Žilinku, ktorý bude môcť odnímať prípady a rozhodovať o tom, čo a ako sa bude vyšetrovať.

Velí do zbrane

Na to, aby sa tak nestalo, sú tu Demokrati. Tí budú okamžite kontaktovať Európsku komisiu, aby pozorne sledovala túto situáciu.

„Nenechajte to tak. Nebuďme ľahostajní. Začnime už teraz mobilizovať verejnosť na to, čo Robert Fico, Peter Pellegrini – kandidát na prezidenta, ale aj Andrej Danko chcú urobiť,“apeluje Šeliga na opozičných poslancov.

Sudca Šamko: ÚŠP by som okamžite zrušil, je to schizofrenický model
Člen Súdnej rady (SR) SR Peter Šamko je ďalší z radu tých, čo odporúčajú zrušenie Úradu špeciálnej prokratúry. Argumentuje tým, že je to schizofrenický model. Svoje názory pritom nemá problém prezentovať tam, kde je o ne záujem. V Rozhovoroch s... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Ihneď zrušiť

„Ja by som to zrušil okamžite, ako by sa dalo. Podľa môjho názoru to vôbec nie je potrebné. ÚŠP je zo zákona vytvorený schizofrenický model, prokuratúra v prokuratúre. Máme síce generálneho a povedané, že všetko sa odvodzuje od neho, ale z toho vytŕča ten vrch špeciálnej prokuratúry, ako keby bol špeciálny prokurátor druhý generálny prokurátor,“ myslí si člen Súdnej rady, bratislavský sudca Peter Šamko a vidí tam absolútne nežiadúce súperenie.

Na palete | Ján Cuper

Tvorca Ústavy SR Ján Cuper to vidí podobne

„Bude treba jednak vymeniť Legislatívnu radu vlády a dať tam ľudí, ktorí nebudú schopní vytvárať také právne predpisy, ako je zákon o ochrane udavačov a ešte ich aj korumpovať,“ upozornil Ján Cuper s tým, že zákony na ochranu kajúcnikov a tzv. „whistleblowerov“ (oznamovateľov trestnej činnosti, pozn. red.) Lipšic do parlamentu predložil už okolo roku 2000. Cuper by pre zlepšenie situácie zrušil všetky špeciálne a špecializované orgány, ktoré by patrili pod štandardné súdnictvo.

Ján Cuper: Lipšic je škodná, treba ho odstaviť (VIDEO)
Jeden z autorov Ústavy SR a spoluzakladateľ modernej slovenskej štátnosti Ján Cuper hovorí, že párkrát to s prežitím Slovenskej republiky vyzeralo veľmi zle, POo septembrových voľbách však aj on nabral trošku optimizmu do ďalších rokov. Povedal to... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!