Roky pomáhali iným ľuďom, teraz končia za mrežami. Čo mali spáchať dlhoroční záchranári?
01 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Dvoch známych dlhoročných záchranárov zadržali elitní policajti. Vinia ich z vážnych zločinov a vo štvrtok o ich osude rozhodoval súd. Ten napokon poslal Mariána Zvěřinu aj Jána Culka do väzby. Okrem nich obvinili ďalších 7 ľudí.

"Na základe môjho návrhu vzal sudca do preventívnej väzby oboch obvinených pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, pre machináciu pri verejnom obstarávaní a pre legalizáciu príjmu a výnosu z trestnej činnosti a to všetko na najprísnejších odsekoch," povedal prokurátor Alexander Biró.

Tibor Gašpar: Zaujíma ma, prečo čurillovci nezačali vyšetrovať kauzu EXPO Dubaj
Slovenská politická scéna má za sebou búrlivý týždeň po niekoľko dní trvajúcej rozprave o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ten vo svojej funkcii obstál. Tibor Gašpar si myslí, že tento krok prišiel príliš včas a nestihli sa ukázať... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vysoké tresty

Tresty pri týchto zločinoch sú skutočne vysoké. Podľa prokurátora hrozí nielen Culkovi a Zvěřinovi, ale aj zvyšným siedmym obvineným trest v rozsahu od 10 do 20 rokov. " Cez štátne podniky od roku 2017 až do roku 2022 získalo občianske združenie celkom 9 miliónov eur. Týmto obratom, ako postupne prichádzali na účet piatim občianskym združeniam. Odtiaľ boli peniaze na druhý deň povyťahované z bánk a nevie sa, kde sú peniaze," skonštatoval prokurátor.

Podľa prokurátora jeden z obvinených uvádza, že už dlhodobo žije s priateľkou v maštali, pritom na dvore, v stodole sa nachádzajú tri luxusné autá. "Na jeho účet prebehlo nejakých 1,5 milióna eur. Napríklad C. uvádza, že je bezmajetný, ale od roku 2002 prevádzkuje občianske združenie. Jediný vybavoval cez riaditeľov štátnych podnikov tieto finančné prostriedky. Tieto boli poskytnuté spôsobom, že oni obchádzali zákon o verejnom obstarávaní," uzavrel prokurátor.

Advokát Jána C. vraví, že jeho klient obvinenia popiera. „Dnešným dňom bol vzatý do väzby na základe návrhu prokuratúra Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry. Sudca pre prípravné konanie návrhu vyhovel a vzal môjho klienta do takzvanej preventívnej väzby. Sťažnosť sme podali, bude o nej rozhodovať Najvyšší súd,“ povedal Karol Čopák.

NAKA pri veľkej razii zadržala šéfa Komplexnej centrálnej záchrannej služby Jána Culku a dobrovoľného záchranára Mariána Zvěřinu. Ján Culka (54) je stíhaný pre 9 skutkov, pričom v prvých siedmych prípadoch sa jedná o obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a vo zvyšných dvoch o obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Patria do TOP

Komplexná centrálna záchranná služba J. Culku patrí medzi najprofesionálnejšie dobrovoľné združenia v rámci Slovenska. Pomáha pátrať po nezvestných ľuďoch, vyhľadáva utopených, asistuje pri dopravných nehodách, poskytuje predlekársku prvú pomoc.

Zdroj: Pluska/tasr/HD

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!