Premiérov poradca: Fico, ak bude chcieť, sa môže stať mierotvorcom (VIDEO)
04 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Už niekoľko dní do premiérovho poradného zboru patrí aj politológ Eduard Chmelár. Ten síce sľubuje lojalitu voči Robertovi Ficovi, no hovoriť svoj názor nemieni prestať ani v novej funkcií. V rozhovore v Téme dňa prezradil aj to, že Fico ako premiér má podľa neho veľkú šancu pôsobiť v európskom priestore, ako mierotvorca.

„On veľmi dobre vie, že ja svoje názory hovorím priamo. Že mu ich hovorím priamo do očí, to nie je novinka, ale novinka je, že poradca predsedu vlády by ste mali byť lojálny. Ja mu vždy poviem, čo si myslím, upozorním ho na to, čo považujem za nevhodné,“upozorňuje Chmelár a dodáva, že veľkí štátnici sa musia obklopovať ľuďmi, ktorí ich posúvajú. Pritakávačov potrebujú len zakomplexovaní ľudia, čo Ficov prípad nie je.

K tomu, že v minulosti bol tvrdým kritikom Smeru treba dodať aj to, v akom stave je štát. Navyše s Ficom môžu prísť tri veľmi dôležité veci. Mier – potrebujú ho aj naši slovanskí bratia, ktorými Ukrajinci nepochybne sú. „Nie zabíjať sa, ale zastaviť krviprelievanie.“

Chlieb potrebujeme, aby tie najťažšie opatrenia nedopadali na tých najslabších. Slobodou treba zabrániť takému politickému dusnu, aké priniesli Matovičovsko-Hegerovské vlády.

„Niektorí na to už asi zabudli, ako sa doslova vyhadzovali ľudia z práce, alebo im bol znemožnený prístup do médií. V tomto smere nejde o nič iné, ako o návrat k pokojnému životu,“vysvetľuje politológ. Závratných zmien sa podľa neho nedočkáme, no potrebujeme návrat k bezpečiu, teda do štandardných koľají. Práve toto je v záujme celej spoločnosti.

Chmelárovi sa nepáči, že hoci sa hovorí o mieri, robí sa presný opak. Robert Fico má veľký potenciál na to, aby z neho bol mierotvorca.

„Nezabúdajte, že aj v našom širšom stredoeurópskom priestore to bol on, kto zlepšil slovensko-maďarské vzťahy na historicky najlepšiu úroveň, takisto slovensko-české vzťahy,“dokazuje slová o Ficovi ako mierotvorcovi Chmelár. Ten kvituje aj fakt, že v PVV má táto vláda voči Ukrajine ako prioritu mierové iniciatívy. A tu máme podľa neho historickú príležitosť niečo aj urobiť, nie len pasívne prijímať rozhodnutia iných krajín.

Aj na slovensko-maďarské zhoršujúce sa vzťahy vidí jediný liek – suverénny slovenský postoj. Viktor Orbán podľa neho nerobí nič iné, ako smeruje k naplneniu maďarských štátnych záujmov. Ak by to bolo výhodné, aj k Putinovi by sa Orbán kedykoľvek otočil chrbtom. Silu oboch lídrov, ako Orbána, tak aj Fica vidí v tom, že obaja sa budú snažiť, respektíve snažia, presadzovať záujmy vlastného štátu.

„Budeme vidieť, že môžu niekedy naraziť, ale nedá sa poprieť, že v tom presadzovaní spoločných záujmov v strednej Európe tie naše vzájomné vzťahy nikdy v dejinách neboli lepšie,“ hovorí Chmelár, ako historik.

Zuzana Čaputová, Robert Fico, zdroj: FB/E. Chmelár

Vzťahy s Českom podľa neho nie sú vecou názoru. Tie sú z celosvetového hľadiska doslova unikátne a je potrebná veľká opatrnosť, aby sme o ne neprišli. Pripomína, že ideológia o bratských národoch tu nebola vždy a pripomína 19-te storočie, kedy Slovákom viac, ako Česi pomohli Srbi a Chorváti.

„To, čo sa udialo v piatok, bola nechutná hra médií a opozície. Niektoré médiá sa v ten deň dopustili niekoľkokrát lži o tom, čo urobil premiér, že si naschvál vybral termín, ktorý nevyhovoval českej strane. To je lož. Premiér sa niekoľkokrát usiloval o vybavenie skoršieho termínu,“ uvádza na pravú mieru veci Chmelár s tým, že premiér sa dokonca snažil navštíviť Prahu a odtiaľ by spolu leteli do Bruselu, čo česká strana odmietla. A neštandardný prístup sa prejavil niekoľko krát.

Ľudstvo sa rúti do priepasti, uviedla prezidentka na klimatickej konferencii
Zistenia týkajúce sa pokroku pri zmierňovaní globálneho otepľovania od prijatia parížskej klimatickej dohody v roku 2015 ukazujú, že ľudstvo sa rúti do priepasti, vyhlásila v piatok slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho vystúpenia na... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

V celej situácii hrajú rolu aj novinári, ktorí mnohí prišli do Prahy len preto, aby Fica konfrontovali s našimi vnútornými problémami. „Ťažko sa niekde pracuje, keď sa nedodržiavajú medzinárodné štandardy pri podobných situáciách.“

Úroveň slovenských médií, ktoré nie sú schopné vnútornej sebareflexie je neobyčajne nízka. Už len taký základ, že novinár si musí overovať informáciu z minimálne dvoch zdrojov. „Červené denníky“ podľa neho odniekiaľ vyniesli klebetu o pozadí Ficovej návštevy. Veľké faux pas je aj výmysel toho, prečo neleteli Čaputová a Taraba na klimatický samit spoločne.

Mainstream, foto: FB/Ľuboš Matulaj

„Keď toto robia médiá dlhodobo, tak sa nečudujte, že politikom z toho prasknú nervy. Tu nejde o kritiku, oni dostávajú tie isté informácie, čo ostatní, akurát vláda im odmieta poskytovať individuálne rozhovory,“ vysvetľuje Chmelár, podľa ktorého toto nie je systémové riešenie. Celé sa to skončí nejakou dohodou. Kritizovať musia naďalej, ale titul seriózne médiá si musia zaslúžiť.

Minister Blanár si posvietil na príspevok stránky Zomri
Bývalý mainstream a jemu naklonená satirická stránka Zomri sú „na koni“. Vybrali si jednu z množstva fotiek, ktorá vznikla na rokovaní ministrov zahraničia štátov NATO. Tá má potvrdiť ich obavy z toho, že ako diplomata Juraja Blanára (Smer-SSD) nik... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!