Novou námestníčkou na NBÚ sa stala Jana Maškarová
01 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Novou námestníčkou na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) sa stala Jana Maškarová. Zastreší najmä medzirezortnú spoluprácu a riadenie procesov v oblasti ochrany utajovaných skutočností. TASR o tom informoval hovorca NBÚ Peter Habara.

"Národný bezpečnostný úrad čakajú v nadchádzajúcich rokoch zásadné výzvy a bolo by takpovediac trestuhodné nevyužiť manažérske skúsenosti pani Maškarovej. Reč je o policajtke, ktorá si prešla impozantnou kariérou celou hierarchiou zboru. Je určite vzorom aj pre mnoho žien, ktoré mylne považujú policajný svet za výlučne mužskú doménu," uviedol riaditeľ NBÚ Roman Konečný pri jej menovaní do funkcie.

Maškarová je absolventkou policajnej akadémie v Bratislave. Počas svojej kariéry pôsobila na viacerých miestach a postoch ako radová policajtka, vyšetrovateľka aj funkcionárka. Stála pri zrode Národnej kriminálnej agentúry. Bola vôbec prvou viceprezidentkou Policajného zboru v dejinách samostatného Slovenska a je jedinou ženou v policajnej hodnosti generálky. Počas svojej kariéry bola opakovane vyznamenaná doma aj v zahraničí, ozrejmil úrad.

Prichádza aj novinka z dielne NBÚ

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) predstavil adventný kyberkalendár s praktickými radami, ako sa brániť pred hrozbami v kyberpriestore. Do 24. decembra ich bude zverejňovať na svojich komunikačných kanáloch. TASR o tom informoval hovorca NBÚ Peter Habara.

Kalendár obsahuje napríklad rady na bezpečné online nákupy, postupy na odhaľovanie podvodov či návody, ako si zabezpečiť svoje zariadenia pred neželanými návštevníkmi. "Pri tvorbe sme si uvedomili, že bezpečnostnými témami by sme pokojne zaplnili aj desať adventných kalendárov. Objem podvodov a prefíkanosť útočníkov jednoducho vytvára pomerne pestrú škálu možných foriem útočenia," vysvetlila Karolína Gregová z odboru vzdelávania, podpory a medzinárodnej spolupráce Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Výrobcovia zbraní dobre zarábajú na smrti ľudí, skonštatoval Svätý Otec
Pápež František smutne skonštatoval, že vojna je biznis, kde sa zarába na utrpení ľudstva Vedenie vojen je krvavý biznis. Nie je výhrou, je znásilňovaním morálnych zásad. Nad touto problematikou sa zamyslela aj hlava katolíckej cirkvi, pápež... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!