Nemci si vyskúšajú obmedzenia už od 1. januára!
01 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Prevádzkovatelia rozvodných sietí v Nemecku budú od 1. januára môcť obmedziť dodávku elektrickej energie pre tepelné čerpadlá a nabíjačky elektromobilov. Potrebujú totiž zachovať stabilitu investične „podvýživenej“ rozvodnej siete. Prúd síce nevypnú úplne, no obmedzia ho na 4,2 kilowattov, informuje portál Euractiv.sk.

„Prijímame opatrenia na zabezpečenie rýchleho pripojenia a bezpečného prevádzkovania tepelných čerpadiel a nabíjacích zariadení pre elektromobily,“uviedol Klaus Müller, predseda spolkovej agentúry pre sieťové služby 27. novembra. Jeho úlohou sú neustále dodávky energie a zároveň integrovať do siete 500-tisíc nových tepelných čerpadiel ročne a do roku 2030 až 15 miliónov elektromobilov. Súdny dvor EÚ mu však pridelil nové právomoci tým, že posilnil jeho nezávislosť.

Dušan Víglaský ponúka PLÁN, ako môžeme byť opäť normálni
Majiteľ siete obchodov Dráčik, Dušan Víglaský, prišiel so skutočne zaujímavým plánom na záchranu planéty s fantastickými bonusmi navyše. "Krava do každej domácnosti". Tento unikátny nápad poňal, ako ako občiansku povinnosť. "Zodpovednosť voči... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

V Nemecku je 880 prevádzkovateľov lokálnych sietí. Tí budú mať možnosť obmedziť prúd do tepelných čerpadiel, prípadne nabíjačiek elektromobilov. Nové tepelné čerpadlá, či nabíjačky nebudú môcť blokovať. Regulátor uvádza, že elektrická energia, ktorú počas obmedzenia zariadenia dostanú, postačí na dojazd 50 kilometrov, či na dvojhodinové používanie s tým, že iné zariadenia obmedzené nebudú.

 „Kritizujeme skutočnosť, že regulátor ešte viac zvýšil minimálnu zaručenú výstupnú hodnotu z 3,7 kW na 4,2 kW,“zdôraznila asociácia mestských služieb VKU, ktorá tvrdí, že „praktickosť veľkorysej záruky“ ešte nie je preukázaná a hodnota sa im aj tak zdá privysoká. Müller napriek všetkému hovorí, že zásahy zo strany prevádzkovatľov siete by mali byť výnimočné.

„Pravidlá nadobudnú účinnosť 1. januára 2024 s dvojročným odkladom. Od roku 2025 chce Nemecko seriózne zvážiť tarify na spotrebu energie s rôznymi cenami a odmeniť spotrebiteľov v časoch dňa, keď je dostupná lacná solárna alebo veterná energia,“ informuje Euractiv.

Kým sa tak stane, majitelia tepelných čerpadiel a nabíjačiek elektromobilov môžu znížiť svoje účty za elektrinu v rozsahu 110-190 eur tak, že miestni prevádzkovatelia budú môcť znížiť dodávky energie podľa potreby. Ak majú vlastný merač, mohli by zaplatiť o 60 percent menej.

Sulík môže predať ranč v Austrálii a zaplatiť Slovensku to, čo prepil!
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) chápe, že relácia, ktorú komerčná TV vrátila na obrazovky, nedosiahla očakávaný úspech. Nešlo len o propagandistickú účasť politika. Ľudia podľa predsedu Smeru „prekukli“ tvorcov, že im nejde o pomoc, ale o... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Oproti využívaniu tepelných čerpadiel a elektromobilov Európa zaostáva s investíciami do sietí.

„Čakacie lehoty na povolenia na posilnenie sietí sa pohybujú v rozmedzí štyroch až 10 rokov, v prípade vysokého napätia osem až 10 rokov,“ uviedla Európska komisia v utorok (28. novembra) po tom, ako bol predstavený akčný plán na urýchlenie zavádzania elektrických sietí.

„Siete musia byť pri prechode na čistú energiu hnacím motorom a nie prekážkou,“ povedala Kadri Simson, eurokomisárka pre energetiku.

Napriek všetkému sa aj na Slovensku chystá nový závod na batérie do elektromobilov. Mal by stáť do dvoch rokov pri Šuranoch a podľa ministerky Sakovej má „baterkáreň“ celoeurópsky význam.

„Podpísanie memoranda je len prvý krok, ktorým spoločne deklarujeme, že na Slovensku sú výborné predpoklady pre príchod tak významnej investície, ale k jej definitívnemu príchodu nás čaká ešte veľa intenzívnej práce, príprav a vyjednávaní,“ avizuje ministerka, ktorá mieni posilniť trend Slovenska byť svetovou jednotkou vo výrobe áut na počet obyvateľov s prihliadnutím na „zelené technológie“, ktoré čakajú automobilový sektor.

PRVÁ VEĽKÁ INVESTÍCIA! Na Slovensku vyrastie veľká "baterkáreň" (GALÉRIA)
Okres Nové Zámky je známy skôr poľnohospodárskou produkciou. Do budúcna sa v Šuranoch ráta so závodom na výrobu batérií do elektromobilov. Jej kapacita má byť spočiatku 20 gigawatthodín batérií ročne s tým, že je možné dvojnásobné zdvojnásobenie... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!