Európska ombudsmanka nechápe: Leyenová má na krku obrovský škandál a médiá mlčia
01 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Európska ombudsmanka Emily O'Reillyová pokarhala mainstreamové médiá. Nedokázali podľa nej brať Európsku komisiu na zodpovednosť, keď predsedníčka EK Ursula von der Leyenová odmietla zverejniť textové správy generálnemu riaditeľovi spoločnosti Pfizer Albertovi Bourlovi, ktoré použila na rokovanie o najväčšej dohode EÚ o obstarávaní vakcín v hodnote 1,8 miliardy eur

Od začiatku škandálu, často označovaného ako „Pfizergate“, ubehli viac ako dva roky. Šéfka EK objednala zbytočne veľké množstvo vakcín proti COVID-19 od spoločnosti Pfizer za peniaze daňových poplatníkov, čo nakoniec prinútilo krajiny vyhodiť stovky miliónov vypršaných dávok. Ďalší problém je, že tak urobila netransparentne, cez nezverejnené SMS správy s obchodným partnerom jej manžela, píše portál europeanconservative.com.

FOTO: TASR | Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer

Von der Leyenová tvrdí, že záznamy SMS správ už neexistujú – nepodliehajú požiadavkám na ich uchovávanie. V septembri 2021 bol prípad predložený európskej ombudsmanke, ktorá ho uzavrela v júli 2022. Právny dozorný orgán oficiálne vyhlásil „nesprávny úradný postup“ zo strany EK a opakovane vyzval na opätovné vyhľadanie a zverejnenie textov.

PANDÉMIA OZNAČOVANÁ AKO „SYNDRÓM BIELYCH PĽÚC“ začala úradovať! Počet nakazených rapídne rastie!
Epidémia Syndrómu bielych pľúc dorazila do Európy. Prípady hlásia Dánsko i Holandsko. Počet nakazených rapídne stúpa, nemocnice sa zapĺňajú. Vírusom sú napadnuté predovšetkým deti. V Dánsku začal boj s rovnakým typom zápalu pľúc, aký vyvoláva... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Európskej Komisii to však bolo jedno. Ako povedal úrad O'Reillyovej pre The European Conservative , ombudsman „má len odporúčacie právomoci“, takže nemá žiadne legálne spôsoby, ako brať von der Leyenovú na zodpovednosť, okrem toho, že uvedie skutočnosť a požiada o nápravu.

Bruselská strategická poradenská spoločnosť SEC Newgatereto zorganizovala podujatie, na ktorom sa O'Reillyová obrátila na médiá s otázkou, prečo novinári neinformujú o škandále von der Leyenovej, ktorý je zrejme najväčším korupčným škandálom v histórii EÚ.

Ombudsmanka uznala, že stratégia EK kontrolovať médiá sťažuje novinárom brať na zodpovednosť za čokoľvek jej predsedníčku. Bola však ohromená tým, ako nik nespochybňuje takú prominentnú postavu, ako von der Leyenová.

O'Reillyová v stredu predložila vo výbore Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE) svoju osobitnú správu o poburujúcom nedostatku transparentnosti v rozhodovacích kruhoch EÚ. Táto správa bola druhá za posledných desať rokov.

Európska komisia má pocit, že „gender“ vymývania mozgov bolo v EÚ stále málo a spúšťa novú kampaň
Vysoké ceny energií a potravín? Fiasko Západu na Ukrajine? Migrantský teror a kriminalita? Následky proticovidovej vakcinácie? Inflácia? Najväčšou starosťou eurodúhových papalášov počas prichádzajúcich sviatkov, sú – „pretrvávajúce rodové... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Správa ombudsmana odhaľuje, že Európska komisia pravidelne neodpovedá na žiadosti o slobodu informácií (FOI) včas. Napríklad „systémové prieťahy“ sa týkali 85 % všetkých prípadov a viac ako 60 % z nich si vyžiadalo viac ako 60 pracovných dní na vybavenie, a to napriek 15-dňovej zákonnej lehote.

Na vypočutí O'Reilly požiadala poslancov EP, aby sa pripojili k jej boju proti korupcii v EÚ:

Pixabay | Vlajky EÚ pri sídle Európskej komisie v Bruseli

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik