Tibor Gašpar: Zaujíma ma, prečo čurillovci nezačali vyšetrovať kauzu EXPO Dubaj
01 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Slovenská politická scéna má za sebou búrlivý týždeň po niekoľko dní trvajúcej rozprave o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ten vo svojej funkcii obstál. Tibor Gašpar si myslí, že tento krok prišiel príliš včas a nestihli sa ukázať všetky skutočnosti, ktoré by mohli veľa vysvetliť. Navrhovateľ Šimečka podľa neho zatvára oči pred skutočnosťami, ktoré prenikajú už aj do infomácií na úrovni európskych inštitúcií.

V Rozhovoroch s Mimi Šramovou bývalý policajný prezident Gašpar hovoril o parlamentnej kultúre a invektívach na rokovaní výboru a pri odvolávaní ministra Eštoka, o napätom vzťahu vlády a médií, o kauze EXPO Dubaj. Padla však aj otázka o prijatej sťažnosti Roberta Fica na ESĽP v kauze nelegálneho odpočúvania na poľovníckej chate.

Invektívy Matovičových poslancov

Tiborovi Gašparovi sa nepáči nekultúrny prejav niektorých poslancov Matovičovho hnutia, Aj v rozprave k odvolávaniu ministra Matúša Šutaja Eštoka sa nimi prezentoval ako poslanec Galko, tak aj bývalý minister Mikulec.

„Ja odsudzujem akékoľvek vulgarizmy. A zvlášť na pôde Národnej rady, pretože Slováci, ktorí ju zakladali by sa asi v hrobe obracali, keby počuli, ako sa na tejto pôde vyjadrujú ich nasledovatelia,“konštatuje poslanec a pripomína, že práve oni tvoria renomé inštitúcie, do ktorej svojich zástupcov volíme všetci. Jemu, ako jej súčasti záleží aj na renomé, ale aj na vecnej diskusii aj o iných názoroch. Tento emotívny štýl však nepatrí do politiky, ale do scenárov televíznych seriálov.

Gašpar oznámil meno nového policajného prezidenta
Tak, ako bolo už zrejmé zo slov ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, novým policajným prezidentom bude ostrieľaný Ľubomír Solák. Prejde ešte finálnou verbálnou previerkou, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa už táto voľba nezmení. Médiá tradične... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vypočutie nového policajného prezidenta a odvolávanie ministra

Gašpar naopak pozitívne zhodnotil vypočutie kandidáta na funkciu policajného prezidenta Ľubomíra Soláka, ktoré sa nieslo v duchu aj keď možno nie vždy príjemných otázok, ale vecných odpovedí.

V rámci rozpravy počas niekoľko dní trvajúcej schôdze na odvolávanie ministra Matúša Šutaja Eštoka Gašpar kvituje právne názory, vecné argumenty, citovali sa uznesenia. Celá schôdza bola podľa jeho názoru predčasná a zbytočná.

„Mali sme počkať aspoň štandardných sto dní, aby minister vnútra urobil kroky,“myslí si Gašpar s tým, že po tých sto dňoch by sa aj situácia okolo čurillovcov vyjasnila a zákonnosť ministrových by príslušné orgány objasnili. Napriek tomu, že niektoré rozhodnutia už padli, sú len čiastkové, no zatiaľ nedávajú za pravdu nikomu.

Realita právneho štátu

Navrhovateľ odvolania ministra vnútra podľa Gašpara zrejme nielenže nesleduje médiá, ale si aj zatvára oči pred realitou právneho štátu a problémom kauzy čurillovci. Ak totiž niekto nevníma ich vyjadrenia o tom, či majú dostatok lana na ďalšie prípady, cez ktoré môžu okresať počet obvinených v nejakom prípade, tak to inak, ako zatváranie očí pred problémom nevidí.

„Čo sa týka správy o právnom štáte, my vieme dobre, kto tieto informácie v minulosti poskytoval. Boli to presne títo ľudia, ktorí sa tvárili, že nevidia túto časť zlyhávania trestného systému, respektíve ju vedome kryli a kryjú,“hovorí Gašpar s tým, že už aj európske inštitúcie získavajú zdroje, ktoré im dajú reálnejší obraz o situácii právneho štátu na Slovensku. Šimečkov prístup ho však udivuje.

Citlivá Mária Kolíková

Tibor Gašpar si všíma, že Mária Kolíková zrejme vníma istú spoluzodpovednosť za smrť niektorých ľudí vo väzbe, či už to bol generál Lučanský, alebo advokát Krivočenko.

Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský

„Preto sa tak vehementne bráni Na druhej strane v tej diskusii jej pripomenuli jej výroky, ktoré zazneli v jednej relácii, kde osobu generála Lučanského hodnotila, ako že nie je žiadny hrdina, čo diváci, ale aj príbuzní vnímali, ako nemiestne vyjadrenia. Ťažko sa môže dištancovať od toho, aký má na to názor,“ hovorí poslanec s tým, že aj ona sama sa v rámci rozpravy vyjadrila, že odsudzuje akékoľvek ubližovanie. Podľa toho odlišného vyjadrenia v relácii Pumpa sa jej podľa Gašpara ťažko verí.

Bez ohľadu na jej vyjadrenia však Gašpar tvrdí, že bude nutná zmena aj vo väzenstve, keďže zvieratá v ZOO majú mnohokrát prijateľnejšie podmienky pre život, ako slovenskí väzni.

SMER SSD chce, aby Richard Sulík nahradil škody, ktoré vznikli v Dubaji!
Poslanci koaličného Smeru-SD doručili do Národnej rady (NR) SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Na schôdzi chcú poslanci požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Médiá sa zobudili

Podľa Gašpara sa médiá zobudili po tri a pol roka trvajúcom „hladkaní vlád“ Matoviča, Hegera a Ódora, pričom prvým dvom dokonca robili „advokátov“ a obhajovali ich zlé rozhodnutia.

„Čarovným prútikom sa situácia zmenila, nastal tu opäť protismerácky džihád a možno aj protihlasácky a už je to opäť o sekaní hlava-nehlava, informuje sa neobjektívne,“ upozorňuje Gašpar v Rozhovoroch s Mimi Šramovou. Teší sa však alternatíve, ktorá práve tieto médiá vyvažuje a je sledovanejšia, ako bývalý mainstream. Ten ale nepochopil, že divák sa k nim vráti, len ak začnú byť objektívni. Nikomu z politikov zákon neprikazuje odpovedať médiám, ktoré informujú jednostranne a neobjektívne a ideologicky.

Aj Gašpar vníma, že keďže médiá bývalého hlavného prúdu nedokážu byť sebareflexívne, útočia na alternatívne médiá a ich redaktorov ako na akéhosi konkurenta. „Keď nebudú tie relácie vyvážené, nebude snaha o objektívne informovanie, tá sledovanosť  nebude a budeme ich, aspoň za koalíciu, ignorovať.“

Sulíkov Dubaj

„Jeden by očakával, že čurillovci sa v tom období chopia tohto oznámenia, že začnú konať v zmysle zásad oficiality, že bude ráno vykonaná zaisťovacia akcia u Sulíka, u niektorých zamestnancov z ministerstva hospodárstva, alebo na ministerstve hospodárstva, že niektorí s návrhom na väzbu pôjdu do Prešova a že sa v rámci rýchleho vyšetrovania dozvieme, ako to bolo,“ poznamenáva Gašpar na margo toho, že už minister Hirman upozorňoval na to, že v organizácii slovenskej účasti na výstave Expo v Dubaji boli nezrovnalosti. Síce nikomu nepraje, aby boli použité nezákonné postupy tak, ako v jeho prípade, toto je podľa neho len predstava čurillovcov o očiste spoločnosti od korupcie. Správa, ktorú vydal NKÚ je v takom stave, že ak sa zistia zodpovední ľudia, už je možné pracovať na ich obvinení. V prospech celého prípadu hovorí aj fakt, že všetky pochybenia sú zdokladované a nestoja na obvineniach, aké poskytujú napríklad slávni kajúcnici.

Na snímke vstup do slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 / FOTO TASR - Jakub Kotian *** Local Caption *** slovenský pavilón slávnostná prezentácia auto vodíkový pohon

„Preto si myslím, že taká schôdza je žiadúca, aby OČTK povedali, čo s tou kauzou robia alebo nerobia, aby sme počuli, kto je zodpovedný, či vznikla viac, ako šesťstotisícová škoda,“ hovorí Gašpar, ktorý situáciu prirovnáva ku svojej kauze, ktorá má svedka len kajúcnika, ktorý nič nevie preukázať. Takúto schôdzu by privítal aj preto, lebo tu bola vláda, ktorá si hovorila, že je vláda očisty a podobne.

Chata Čifáre na ESĽP

Aj Gašpar pripomína, že rozhovory obstarané na tejto chate boli formálne označené za nezákonné. Absurdita je v tom, že vyšetrovateľ kauzy Martin Juhás sa radil s Lipšicom, ktorý je v kauze Očistec ako poškodený a on mal rozhodovať o tom, či budú tieto nahrávky použíté na predĺženie väzby pre obvinených v tejto kauze.

„Údajný poškodený v kauze Očistec dozoruje prípad, ktorý potom predkladá na predlžovanie vašej väzby. Veď to sú absurdné situácie, ktoré len zvýrazňujú zaujatosť ÚŠP,“ vysvetľuje Gašpar na záver.

Kauza Jeleň nekončí. Bude sa ňou zaoberať ESĽP (GALÉRIA)
Európsky súd pre ľudské práva ESĽP sa zaoberá prípadom odpočúvania stretnutí Roberta Fica na chate v Čifároch. 12. apríla 2022 vyšetrovateľa Martina Juhása polícia obvinila zo zneužívania právomoci verejného činiteľa v tomto prípade. Podnet ešte... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik