Šikanu na školách rieši aj Generálny prokurátor
30 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Pred rokmi Komárno, neskôr Miloslavov, v lete Hlohovec, aktuálne Parchovany, či Bratislava. A to je len vrchol ľadovca, o ktorom vieme. Školská šikana tu bola vždy. Zrejme nikdy v takej miere a s takým presahom, ako v súčasnosti. Po prípade v Parchovanoch sa k nej vyjadril aj Generálny prokurátor (GP) Maroš Žilinka.

Ten vo svojom facebookovom statuse  GP vyzýva na obozretnosť a rovnako k nej vyzývajú aj polícia, či NBÚ. Rodičia zase radia veľa komunikovať, vytvárať dieťaťu doma bezpečné prostredie, kde sa nemusí obávať hovoriť otvorene. Veľa však napovie aj správanie dieťaťa. Ako rodič sa nemusíte zdráhať ani vstúpiť do intímnej zóny vášho potomka. To už je odporúčanie mamičky, ktorej dcéra prešla pokusom o samovraždu.

Stop šikane na školách!

Pod týmto titulkom Generálny prokurátor na sociálnej sieti vyzýva k zintenzívneniu preventívno-výchovné aktivity, ktoré majú predísť šikane na školách. Podľa neho práve toto je jedno z opatrení, ktoré majú tento nebezpečný fenomén eliminovať.

Facebook / Generálny prokurátor Maroš Žilinka

„Nebuďte k prejavom šikany nevšímaví!,“ apeluje Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Streľba v Parchovanoch v deň Romanovho pohrebu. Jeho mama vysvetľuje, prečo strieľala
Celé Slovensko zasiahla smrť len 15-ročného Romana. Žiak počas vyučovania skočil zo strechy základnej školy v Parchovanoch. Polícia v tejto súvislosti vyšetruje aj incident so streľbou z plynovej pištole. Informuje o tom portál noviny.sk. Pred... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Kto zlyháva?

Adekvátne reagovať mnohokrát nevedia ani školy. Pre Hlavný denník o tom v októbri 2021 hovorila aj mamička z Komárna, ktorej dcéra sa po zhruba rok trvajúcej šikane v škole pokúsila o samovraždu.

„Škola zabezpečila prednášku gynekológa, ktorý 16-ročným deckám vysvetlil učivo zo siedmeho ročníka ZŠ, ako používať prezervatív. Neviem, ako sa toto týka školskej šikany, ale zo strany školy to týmto aj skončilo,“ hovorila matka dnes už vysokoškoláčky, od ktorej šikany uplynulo zhruba 5 rokov.

S deťmi treba komunikovať.

„Možno si neuvedomujú, že takýmto príspevkom vedia ublížiť, ale na to sme tu my, rodičia, aby sme im  vysvetlili, že sa takto správať nemôžu. Preto vás prosím, milí rodičia, starí rodičia, kontrolujte svojim deťom telefóny a hlavne sociálne siete. Rozprávajte sa s nimi a hlavne ich učte, že nie sme všetci rovnakí. Nedovoľme túto formu kyberšikany!,“  radí ostatným jeden z rodičov.

Šikana na školách - ide doslova o boj o život dieťaťa a zničené rodiny
Odpovede respondentky sú veľavravné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Čo môže rodič robiť?

Podľa NBÚ rodič na pravidelnej báze môže preverovať aj kontakty jeho dieťaťa na sociálnych sieťach. Ak zistí, že obsah niektorých je nelegálny, prípadne podozrivý, treba situáciu nahlásiť na polícii. Rodič však musí vedieť, čo o sebe v tejto skupine dieťa prezradilo. Keď skupinu polícia preverí, je dobré opustiť a zablokovať ju.

Mamička z Komárna nám vtedy povedala, že výrazným náznakom nedobrého diania bolo, že jej dcéra prestala dbať o vzhľad. Mala aj výkyvy nálad, no to pripisovala puberte a hormonálnym zmenám.

Zdroj: Facebook/Základná škola Parchovany – official

„Každý deň som musela prať kabát, lebo spolužiaci jej ho hodili buď do smetiaka, alebo do školského wc. O tom som nevedela, tak som si povedala, že sa asi ušpinila cestou do, alebo zo školy. Čo však rodičom rozhodne odporúčam, sledujte, či sa vaše dieťa neventiluje sebapoškodzovaním. Ste rodič, tak môžete pokojne vojsť do kúpeľne, keď sa vaše dieťa sprchuje,“ povedala vtedy mamička.

Čo deti nesmú prezrádzať?

Hlavne však treba s deťmi komunikovať. Poučiť ich o tom, že nikdy nesmú na sociálnych sieťach zdieľať svoje meno, adresu a vek, školu, či triedu, ktorú navštevujú. Tabu by mali byť fotky zo súkromia, ale aj mená, či kontakty na kamarátov a známych.

„Rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným obsahom. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s takýmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu,“varuje NBÚ. Je dobré nainštalovať dieťaťu do mobilu aplikácie rodičovskej kontroly. Tie dieťaťu obmedzia prístup do aplikácií, ktoré by dieťa mohli potenciálne ohroziť. Takéto aplikácie rodičovi poskytujú detaily, aké aplikácie dieťa použilo a sú prispôsobené veku.

Po SAMOVRAŽDE žiaka Romana ďalšia HRÔZA medzi DEŤMI: Šokujúce, čo si robia ŠKOLÁCI! Vystrašení rodičia, môže ZOMRIEŤ niekto ďalší
Školská šikana. Už niekoľko rokov sporadicky na verejnosť presakujú otrasné prípady fyzického, ale aj psychického násilia medzi deťmi, mnohokrát aj na základných školách. Problematike sa preto začínajú intenzívnejšie venovať aj rodičia a... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!