HENRY KISSINGER prednedávnom oslávil svoje sté narodeniny. Boli jeho posledné
30 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Kontroverzná postava svetovej diplomacie, ktorá mala minimálne toľko odporcov ako prívržencov definitívne opustila svet politiky. Držiteľ Nobelovej ceny za mier zomrel včera, vo svojom dome v Connecticute.

Aktívny aj v závideniahodnom veku

Kissinger sa svojich aktivít nemienil vzdať a ešte v júli tohto roku sa zúčastnil návštevy Číny, počas ktorej sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Upravenie vzťahov medzi Čínou a Spojenými štátmi americkými patrilo k jednému z plodov bohatej práce tohto diplomata. Dokázal tiež otvoriť diskusiu medzi ZSSR a USA, čo bolo v sedemdesiatych rokoch minulého storočia majstrovským kúskom. Dočasne sa zaslúžil aj o upravenie vzťahov medzi Izraelom a ostatnými, moslimskými štátmi v oblasti Blízkeho východu.

Jeho Nobelova cena za mier vyvolala kontroverzné postoje

Diskusia o právoplatnosti získania tejto ceny je stále cieľom pranierovania jeho racionálnych, pragmatických a realistických činov. Médiá totiž tvrdia, že stojí za utajovaným bombardovaním Kambodže Vietnamom. To si vraj vyžiadalo 150 000 obetí.  

Vojnový zločinec?

Odporcovia Kissingera ho považujú dokonca za vojnového zločinca, pretože sa postavil na stranu antikomunistickej diktatúry, ktorá si vyžiadala v Latinskej Amerike množstvo životov. Pre svoju aktivitu v tejto oblasti musel zrušiť mnoho zahraničných ciest, pretože by bol ohrozený na živote.

O jeho kvalitách hovorí práca s americkou politickou elitou

Americký prezident Richard Nixon sa nebál oceniť jeho schopnosti, keď si ho v roku 1969 zvolil za svojho bezpečnostného poradcu. Tejto funkcie sa zhostili aj v roku 1975, počas vládnutia prezidenta Geralda Forda. Medzi rokmi 1973 – 1977 bol Kissinger ministrom zahraničia.

Mal mimoriadny vplyv na svetové dianie

Americká agentúra AP nepoprela, že mal mimoriadny na vývoj svetovej politiky, i keď k tejto činnosti použil svoje sklony k manipulácii. Rešpektoval i úlohu ruského prezidenta Vladimíra Putina, s ktorým neváhal viesť diplomatické diskusie, tak ako s Donaldom Trumpom, nie veľmi obľúbeným medzi americkými demokratmi.

PUTIN? 100-ročný Kissinger prehovoril!
100-ročný Kissinger prehovoril: Putin by sotva prežil ukrajinské víťazstvo. "Putin nie je Hitler, ale skôr Dostojevského postava plná nenaplnených túžob," povedal skúsený diplomat, 100 ročný Kissinger, ktorý tiež povedal: "Spojené štáty a Čína sú... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik