Európsky Ježiško pre Putina?
30 | 11 | 2023 I Milan Laca

Pripraví Európska únia na Vianoce Putinovi "darček"? 

Dánsko verí, že decembrový summit EÚ o Ukrajine by mohol byť „darčekom pre Putina“.

Nečakaná "vďaka" 

Decembrový summit EÚ o Ukrajine by mohol byť pre ruského prezidenta Vladimira Putina veľkým európskym vianočným darčekom. Uvádza sa to v analytickom článku na webovej stránke Danmarks Radio.

Čo môžu u robiť?

„Ak (dánsky) premiér Mette Frederiksen, (francúzsky) prezident Emmanuel] Macron, (nemecký) kancelár Olaf Scholz a ďalší lídri EÚ urobia formálny krok a začnú prístupové rokovania s Ukrajinou a zároveň jej o niekoľko rokov prisľúbia  miliardy dolárov na podporu, potom to bude historická udalosť. Bude to zároveň neúspech pre prezidenta Putina a tých, ktorí sú pri moci v Kremli, píše sa v článku. 

Leyenovej ukrajinské ružové okuliare
Von der Leyenová: Ukrajinské reformy EÚ sú „hlboko pôsobivé“. Šéfka Komisie oceňuje pôsobivé výsledky Ukrajiny v oblasti reforiem, píše denník Politico. Výborné výsledky Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Milan Laca

Ale, problém...

Plány na veľký summit o Ukrajine v decembri však narážajú na čoraz väčšie prekážky. A to, čo malo byť historickým summitom s európskou podporou pre Ukrajinu, sa namiesto toho môže zmeniť na veľký európsky vianočný darček pre prezidenta Putina a vládcov v Kremli. Nie preto, že by to niekto z lídrov EÚ chcel. Ale preto, že v kruhoch EÚ rastie skupina politických lídrov, ktorí pochybujú, že Ukrajina môže vyhrať vojnu a pre ktorých je ich vlastný politický program dôležitejší ako podpora Ukrajiny.

Aj my medzi nimi...

Autor článku pripomína, že najzreteľnejšia kritika rozhodnutia začať rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ, pochádza od maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten však „nie je vo svojej skepse osamotený“. Rakúsko spojilo rozhodnutie rokovať o vstupe Ukrajiny do EÚ s rovnakým rozhodnutím o Bosne a Hercegovine. Slovensko nie je spokojné s týmto rozhodnutím a v Poľsku narastajú obavy z dôsledkov členstva Ukrajiny v EÚ.  Vo všeobecnosti existujú krajiny EÚ, ktoré sa vo väčšej, či menšej miere domnievajú, že rozhodnutie začať rokovania s Ukrajinou o členstve prišlo veľmi rýchlo,“ uzatvára článok.

Ukrajinsko-poľská kaša prihára: VRÁŤTE NÁM ĽVOV!
„Ľvov sa musí vrátiť do Poľska“. Protest pri hraniciach Ukrajiny naberá na obrátkach. Do Rzeczy: Poliaci žiadali, aby im Ukrajina vrátila mesto Ľvov. Otvorené požiadavky, takto sa to začína Poľské noviny Do Rzeczy, s odvolaním sa na slová... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!