Ďalší náš slovenský UNIKÁT môže SKONČIŤ! Tentokrát ide o potravinu
30 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.Boli sme jedni z prvých a teraz môžeme zaniknúť. Žitavská paprika, ktorá ako prvá na Slovensku získala ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu, môže navždy zaniknúť.

Žitavská paprika je prvým slovenským výrobkom oceneným značkou kvality EÚ ”Chránené označenie pôvodu”. Viac ako 100-ročná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky v Podunajskej nížine zaručuje tomuto produktu výnimočnosť a vysokú kvalitu.

Už minulý rok jej bolo iba 30 ton a tento rok je číslo ešte menšie. Podľa informácií rtvs.sk je hlavným dôvodom nedostatok sezónnych brigádnikov. Túto unikátnu papriku preto už takmer nik nepestuje.

„Koreninová paprika dopestovaná na Podunajskej nížine po zomletí získava typickú oranžovočervenú farbu. Len takýto produkt môže byť podľa ochrannej známky žitavskou paprikou. S mletím a plnením papriky tento rok pre jej nedostatok začali o čosi neskôr,“ informuje portál.

 V roku 2006 pomleli a zabalili až 500 ton žitavskej papriky. Tento rok to bude iba desať. Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku.

„Je potrebné v tejto súvislosti riešiť hlavne problematiku daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov s ministerstvom práce,“ povedal hovorca rezortu pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravín z Ukrajiny
Vláda na dnešnom rokovaní schválila návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), ktorým sa predlžuje zákaz dovozu niektorých potravinárskych surovín a produktov z nich z Ukrajiny. Pôvodné uznesenie o zákaze štyroch komodít... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik