Ruské rakety a ukrajinská energetika. Zima sa začala a už sú problémy
30 | 11 | 2023 I Milan Laca

Rusko nahromadilo pred zimou veľké zásoby rakiet.

Rusko pred zimou nazhromaždilo „veľkú zásobu rakiet“, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zopakoval, že Severoatlantická aliancia „by nemala podceňovať Rusko“, pretože jeho ekonomika je „vojnová“.

Nič sa nemení

„Ciele Ruska na Ukrajine sa nezmenili. Rusko si pred zimou nahromadilo veľké zásoby rakiet. Vidíme nové pokusy zaútočiť na energetický systém a energetickú infraštruktúru Ukrajiny, v snahe zanechať Ukrajinu v tme a chlade,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii po stretnutí Rady Ukrajina-NATO. Zvukový záznam prejavu bol zverejnený na stránke NATO.

Rusi hrozia Starlinku (VIDEO)
Starlink by sa mohol stať legitímnym ruským vojenským cieľom. Ako ukrajinským ozbrojeným silám pomáhajú satelity Elona Muska? Možné ciele Ruské ozbrojené sily môžu zničiť Maskove satelity Starlink, ktoré pomohli ozbrojeným silám Ukrajiny.... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Milan Laca

Nepodceňujme ich!

Jens Stoltenberg 27. novembra pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli tiež vyhlásil, že Rusko netreba podceňovať. Poznamenal, že Ukrajina nedosiahla žiadny pokrok na frontovej línii, napriek podpore NATO.

Problémy už majú

Nedostatok elektriny a zložitú situáciu v energetickom systéme už priznala ukrajinská národná energetická spoločnosť Ukrenergo. Za dôvod nedostatku elektriny označila spoločnosť rapídny nárast spotreby v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok a zapojeniie tisícok odberateľov do siete z regiónov, postihnutých zlým počasím.

Elektrárne nestačia

Elektrárne nedokážu vyrobiť dostatok elektriny. Ukrenergo tvrdí, že v energetickom systéme krajiny nastala zložitá situácia. Obyvateľov vyzvali, aby cez deň, do večera šetrili elektrinu. Obyvateľstvo požiadali, aby „nechali fungovať len to najnutnejšie a presunuli všetky neurgentné činnosti na večer a noc".

Putin zas pohrozil! Nás nerozbijete!
Putin: Pokusy o zasiatie etnickej nenávisti budeme považovať za agresiu. Ruský prezident hovoril o túžbe Západu rozkúskovať a vyplieniť Rusko. Nedovolíme! Prezident Vladimir Putin počas prejavu na zasadnutí Svetovej ruskej ľudovej rady povedal,... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!