Politológ: Nie, pán Stoltenberg!
29 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Tie zbytočné desaťtisíce mŕtvych idú aj na vrub takejto militantnej politiky. Ukrajina dnes nemusela byť zničená, nemusela oplakávať svojich mŕtvych a mohla si zachovať územnú celistvosť, nebyť tvrdohlavých západných politikov, ktorým nikdy nešlo o slobodu ukrajinského ľudu, ale o oslabenie geopolitického vplyvu Ruska." Citát Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára zverejnený na sociálnej sieti s názvom: UKRAJINA SI MOHLA ZACHOVAŤ ÚZEMNÚ CELISTVOSŤ, KEBY NA JAR 2022 SÚHLASILA S MIEROVOU DOHODOU prinášame v plnom znení.

Prepáčte, ale to je lož

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na dnešnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie vyhlásil, že je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu v pokračovaní vojny ďalšími dodávkami zbraní... Prepáčte, ale to je lož. Mrzí ma, že sa nenašiel jediný šéf diplomacie, ktorý by sa ho spýtal, nech mu ukáže ten článok Severoatlantickej zmluvy, ktorý nás zaväzuje vojensky pomáhať niekomu, kto nie je členom NATO. Naopak, Stoltenbergovi treba pripomenúť hneď prvý článok tejto dohody, v ktorom sa členské štáty zaväzujú riešiť konflikty mierovou cestou. A v tomto bode sme zlyhali.

Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha ľudu David Arachamija (ktorý viedol ukrajinskú delegáciu na mierových rokovaniach) v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1 minulý piatok uviedol, že vojna sa mohla skončiť už na jar 2022, keby Ukrajina súhlasila s neutralitou a odmietla vstúpiť do NATO.

"Cieľom Ruska bolo vyvinúť na nás tlak, aby sme prijali neutralitu. To bolo pre nich hlavné: boli pripravení ukončiť vojnu, ak prijmeme neutralitu, ako kedysi Fínsko," povedal Arachamija.

Ďalej ukrajinský portál Strana uvádza, že "Rusko bolo pripravené výmenou za neutrálny štatút Ukrajiny bez boja opustiť všetky územia dobyté po 24. februári 2022". Potvrdzuje to aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý upozorňuje, že Rusko bolo pripravené vrátiť Ukrajine celý Donbas, ktorý mal dostať širokú autonómiu po vzore Južného Tirolska v Taliansku. Dokonca bol pripravený a ukrajinskou stranou parafovaný aj návrh mierovej dohody.

Dnes vieme, že ju Zelenskyj odmietol na nátlak Veľkej Británie a USA, ktoré mu sľúbili, že mu pomôžu vojnu vyhrať.

Nie, pán Stoltenberg. Povinnosťou NATO je zachovávať a vyjednať mier

Tie zbytočné desaťtisíce mŕtvych idú aj na vrub takejto militantnej politiky. Ukrajina dnes nemusela byť zničená, nemusela oplakávať svojich mŕtvych a mohla si zachovať územnú celistvosť, nebyť tvrdohlavých západných politikov, ktorým nikdy nešlo o slobodu ukrajinského ľudu, ale o oslabenie geopolitického vplyvu Ruska.

Stačilo len pochopiť, že Rusko z bezpečnostných dôvodov nemôže dopustiť prítomnosť vojsk NATO na svojich hraniciach rovnako ako my nechceme prítomnosť ruských vojsk na svojich hraniciach.

Na obrázku môže byť 2 ľudia, brada a text

Foto: Facebook: Eduard Chmelár

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik