Poliaci - odborníci na hraničné ploty!
30 | 11 | 2023 I Milan Laca

Poľskí pohraničníci poradia fínskym s výstavbou plota na hraniciach s Ruskom.

Príslušníkov poľskej pohraničnej stráže vyšlú do Fínska na poradnú misiu, potvrdila pre agentúru PAP hovorkyňa poľského pohraničného úradu Anna Michalska.

Experti na plot

„Poľskí experti budú v rámci misie radiť Fínom okrem iného v technických a právnych otázkach ochrany hraníc. Špecialisti, ktorí sa okrem iného priamo podieľali na výstavbe bariéry na Poľsko-bieloruskej hranici pôjdu do Fínska. Naši špecialisti pôjdu ukázať, ako je postavený náš plot na východnej hranici", povedala Michalska.

Fínsko sa úplne uzatvára pred Ruskom
Fínsko uzavrie posledný hraničný priechod do Ruska. Ministerstvo vnútra informovalo: Helsinki zatvoria o polnoci 30. novembra posledný priechod na hraniciach s Ruskom. Úplná izolácia Ako informovalo fínske ministerstvo vnútra, vláda sa rozhodla... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Milan Laca

screenshot videa youtube | Stavba plota na fínsko-ruskej hranici

Fíni potrebujú poradiť 

Šéf fínskej pohraničnej stráže, podľa nej „požiadal o možnosť organizovania návštev servisných expertov, v súvislosti s plánovanou výstavbou plotu na fínsko-ruskej hranici“.

Prečo? 

Fínska vláda sa rozhodla úplne uzavrieť priechody na pozemnej hranici s Ruskom od 30. novembra do 13. decembra pre prílev migrantov,  prichádzajúcich z ruského územia, ktorí žiadajú o azyl. Predtým Fínsko postupne znižovalo počet funkčných kontrolných priechodovb na spoločnej hranici.

Poliaci už plot postavili

Od apríla 2023 do októbra postavilo Poľsko 200-kilometrový elektronický plot pozdĺž celého obvodu hranice s Kaliningradskou oblasťou Ruska, na úplné monitorovanie hraníc. Ide o plot s ostnatým drôtom, vybavený kamerami a senzormi. Rovnakú bariéru postavili pozdĺž 206-kilometrovej hranice medzi Poľskom a Bieloruskom.

Ukrajinsko-poľská kaša prihára: VRÁŤTE NÁM ĽVOV!
„Ľvov sa musí vrátiť do Poľska“. Protest pri hraniciach Ukrajiny naberá na obrátkach. Do Rzeczy: Poliaci žiadali, aby im Ukrajina vrátila mesto Ľvov. Otvorené požiadavky, takto sa to začína Poľské noviny Do Rzeczy, s odvolaním sa na slová... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!