Nabiullinová ako "ničiteľ" a Zelenský "rojko". Najvplyvnejší politici v Európe za rok 2023
30 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Politico zverejnilo svoj rebríček najvplyvnejších ľudí v Európe za rok 2023. Rozdelené do troch typov moci (postavy, snílkovia a torpédoborce), vrchol zahŕňa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, šéfku centrálnej banky Ruska Elviru Nabiullinu a ďalších európskych politikov. Celkovou jednotkou bol poľský opozičný líder Donald Tusk.

Ako noviny poznamenávajú, Tusk priniesol do Poľska vietor zmien. Teraz, po ôsmich rokoch vlády [bývalého poľského premiéra Jarosława] Kaczynského, je krajina na vrchole novej Tuskovej éry. Tuskov úspech v nedávnych parlamentných voľbách bol opísaný ako "kúsok nádeje pre centristov na celom kontinente". Podľa Politico budú dôsledky Tuskovho návratu citeľné v celej Európe. Maďarský prezident Viktor Orbán stratí jedného zo svojich najdôležitejších partnerov a Ukrajina si zase bude môcť vydýchnuť.

"Ničiteľka roka"

Elvira Nabiullina na zasadnutí Štátnej dumy, apríl 2023

Elvira Nabiullina na zasadnutí Štátnej dumy, apríl 2023/ Foto: Vladimir Fedorenko / RIA Novosti

Guvernérka Bank of Russia Elvira Nabiullinová sa umiestnila na vrchole tohtoročného hodnotenia európskych "torpédoborcov". Šéfka ruskej centrálnej banky získala titul za svoje úsilie "zabrániť následkom bezprecedentných západných sankcií".

Politico nazval Nabiullinovú "hlavným technokratom" v ruskej vláde, ktorá presadzuje agresívnu menovú politiku, ktorá opakovane zachraňuje rubeľ a udržuje ruskú ekonomiku nad vodou. Zatiaľ čo sa Západ snažil odrezať Rusko od globálnych finančných trhov a odrezať krajinu od prístupu k peniazom a technológiám, Nabiullinovej sa podarilo odraziť a stabilizovať ekonomiku

Okrem Nabiullinovej boli najlepšími torpédoborcami podľa americkej publikácie maďarský vodca Viktor Orbán, ktorý získal titul "spoiler Európskej únie", nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock, označená za "priamočiaru" pre svoj bojovný štýl vedenia zahraničnej politiky, ako aj španielsky "revolucionár" Carles Puigdemont, ktorý sa v roku 2017 pokúsil usporiadať nezákonné referendum o oddelení Katalánska od Španielska.

Volodymyr Zelenskyj bol nazývaný hlavným rojkom Európy

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Foto: Efrem Lukatsky/AP

Hlavným snílkom roku 2023 bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Politico prirovnalo ukrajinského lídra k Winstonovi Churchillovi, Martinovi Lutherovi Kingovi Jr. a Nelsonovi Mandelovi a udelilo mu titul "maratónsky bežec". Raz za čas sa objaví vodca a sám zmení beh dejín, nie mocou svojej armády alebo sily svojej ekonomiky, ale silou svojho slova. Takýmto vodcom je prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, tvrdí Politico.

Zelenského sprevádzal ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (zaradený do zoznamu teroristov a extrémistov; ním založená FBK bola zaradená ministerstvom spravodlivosti do registra organizácií vykonávajúcich funkcie zahraničného agenta, uznaného za extrémistu, ako aj nežiaducej organizácie a zakázaného v Rusku), prezidenta Českej republiky a "jastraba" v zahraničnej politike proti Rusku a Číne Petra Pavla, ako aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Talianska premiérka Meloniová získala titul Osobnosť roka v Európe

Джорджа Мелони

Giorgia Meloniová Foto: Markus Schreiber / AP

Giorgia Meloniová, ktorá sa minulý rok ujala funkcie talianskej premiérky, sa umiestnila na prvom mieste v rebríčku hlavných európskych osobností odchádzajúceho roka. Ako noviny objasňujú, Brusel sa pripravoval na to, že Meloniová "sa pripojí k radom problémových detí EÚ", zruší sankcie proti Rusku a odmietne pomôcť Ukrajine. Tieto obavy však neboli opodstatnené. Meloniová, najväčší politický chameleón, sa znovu objavila ako zástankyňa tvrdej línie Ruska

Spolu s talianskou premiérkou, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorá získala titul "kráľovná", patrili medzi hlavné postavy v Európe francúzsky prezident Emanuel "Manu Unchained" Macron a Andrij Jermak, "zelený kardinál Kyjeva" a vedúci kancelárie Zelenského.

Ukrajinsko-poľská kaša prihára: VRÁŤTE NÁM ĽVOV!
„Ľvov sa musí vrátiť do Poľska“. Protest pri hraniciach Ukrajiny naberá na obrátkach. Do Rzeczy: Poliaci žiadali, aby im Ukrajina vrátila mesto Ľvov. Otvorené požiadavky, takto sa to začína Poľské noviny Do Rzeczy, s odvolaním sa na slová... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik