Leyenovej ukrajinské ružové okuliare
29 | 11 | 2023 I Milan Laca

Von der Leyenová: Ukrajinské reformy EÚ sú „hlboko pôsobivé“.  Šéfka Komisie oceňuje pôsobivé výsledky Ukrajiny v oblasti reforiem, píše denník Politico.

Výborné výsledky

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Ukrajina splnila "takmer" všetky požiadavky, ktoré EÚ stanovila na začatie prístupových rokovaní pred kľúčovým summitom Európskej rady v decembri. „Vidieť hlboké a štrukturálne reformy, ktoré Ukrajina robí počas existenčnej vojny, je pre mňa hlboko dojemné,“ povedala von der Leyenová pre Politico. "Splnili všetky potrebné požiadavky pre takmer všetkých sedem krokov, o ktoré sme ich požiadali, keď sa stali kandidátskou krajinou."

Fínsko sa úplne uzatvára pred Ruskom
Fínsko uzavrie posledný hraničný priechod do Ruska. Ministerstvo vnútra informovalo: Helsinki zatvoria o polnoci 30. novembra posledný priechod na hraniciach s Ruskom. Úplná izolácia Ako informovalo fínske ministerstvo vnútra, vláda sa rozhodla... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Milan Laca

Smer únia!

Očakáva sa, že EÚ po summite európskych lídrov v Bruseli v polovici decembra oznámi otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou, ktorej v júni udelilil štatút kandidátskej krajiny. Začiatkom tohto mesiaca von der Leyenová vyhlásila, že Ukrajina splnila „viac ako 90 percent“ podmienok, stanovených EÚ. Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom.

Optimistka aj k Londýnu

V rozhovore pre Politico sa von der Leyenová dotkla aj bývalej členskej krajiny EÚ – Veľkej Británie, ktorej odchod po referende o brexite v roku 2016 otriasol základmi bloku. Na otázku, či si myslí, že by sa Spojené kráľovstvo niekedy mohlo vrátiť k EÚ, von der Leyenová odpovedala, že zrušenie Brexitu je problémom pre budúcu generáciu. „Stále hovorím svojim deťom: Musíte to opraviť. Pokazili sme to, musíte to napraviť,“ povedala šéfka komisie.

Jasná budúcnosť

Pokiaľ ide o budúcnosť, von der Leyenová zopakovala, že je potrebné, aby EÚ znížila svoju závislosť od Číny, najmä pokiaľ ide o kritické nerasty, kde Peking potvrdil svoju dominanciu.

Česi sa zoznamujú s Naďom: TOTÁLNY AMATÉR! Teraz už je to váš problém, odkazujú Slováci
Odzbrojil armádu, všetko dal Ukrajine! Nový poradca Černochovej. Máme varovanie zo Slovenska! Takto znie titulok k článku o slovenskom exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi v českých Parlamentních Listech. Česi si totiž na slovenskej strane čo-to... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik