Právnik Solčanský hovorí o diskriminácii počas dištančného vzdelávania
29 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Okresný súd v Prešove priznal odškodné dieťaťu z Jarovníc, ktoré nemalo prístup k vzdelávaniu počas pandémie ochorenia COVID-19. Išlo o žalobu voči Slovenskej republike zastúpenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v novembri 2022. Súd žalobe vyhovel a priznal odškodnenie v celej požadovanej výške 3000 eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, no okrem právnika Dalimíra Solčanského zaujal aj v susednom Česku.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, no hovorí o jasnej diskriminácii, ktorú prinieslo dištančné vzdelávanie pre toto konkrétne dievča z Jarovníc. Právnik Dalimír Solčanský pripomína, že úplne rovnaký problém sa týka takmer 20 percent detskej populácie. Uvažuje tiež, či budú kompetentní niesť aj zodpovednosť za to, čo tejto generácii spôsobili. Český informačný portál dokonca o Matovičovi a spol. hovorí, ako o zločincoch.

Vyhrala súd

Rómske dievča z marginalizovanej komunity v žalobe namietalo, že štát v čase prerušenej prezenčnej výučby na základných školách počas pandémie zaviedol dištančné vzdelávanie. Bolo podľa nej podmienené digitalizáciou - prístupom k internetu a digitálnym technológiám, vlastnením počítačového zariadenia a počítačovými zručnosťami. Tie však ona ani jej rodina nemali a štát ich nijako nezabezpečil.

Okresný súd v Prešove priznal odškodné žiačke pre vzdelávanie počas pandémie
Okresný súd v Prešove priznal odškodné dieťaťu z Jarovníc, ktoré nemalo prístup k vzdelávaniu počas pandémie ochorenia COVID-19. Išlo o žalobu voči Slovenskej republike zastúpenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v novembri 2022.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Boli porušené jej práva

Súd na verejnom pojednávaní 6. novembra vyhlásil rozsudok, ktorým určil, že štát porušil zásadu rovnakého zaobchádzania a dopustil sa diskriminácie v prístupe k vzdelaniu a právu na prístup k informáciám a slobode prejavu.

Ilustračný obrázok Shutterstock.com

„A to neprijatím primeraných opatrení vrátane zabezpečenia prístupu k internetu a digitálnym technológiám, ktoré by zabezpečili rovný prístup žalobkyne ku vzdelaniu v čase prerušenej prezenčnej výučby počas pandémie COVID-19," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

„Rozsudok súdu potvrdzuje závažné zlyhanie štátu v čase pandémie. Štát nezabezpečil kvalitné vzdelávanie pre rómske deti, ktoré nemajú prístup k internetu, digitálnym technológiám a nemajú digitálne zručnosti," uviedla advokátka spolupracujúca s poradňou a právna zástupkyňa žalobkyne Vanda Durbáková.

A bude sa týkať viacerých detí?

Právnik Dalimír Solčanský k rozsudku poznamenáva, že bol vydaný v tzv. antidiskriminačnom spore, pričom základom každého takéhoto sporu je téza, že s niekým sa zaobchádzalo horšie ako s ostatnými. V krátkosti popísal prípad dievčatka z Jarovníc, ktorého rodina má príjem 230 eur mesačne a teda nebola šanca, aby zvládli prechod na dištančné vzdelávanie, ktoré predpokladá minimálne tablet a pripojenie. Škola si situáciu nepreverila a to súd vnímal, ako diskriminačné opatrenie, porušujúce právo dieťaťa na vzdelanie, ktoré mu vyplýva z Ústavy. 

„Rozsudok samotný uvádza aj dáta, podľa ktorých konštatuje, že v rómskej komunite nemalo prístup počas tejto doby k vzdelaniu 70% detí, celoslovensky potom 18,5% žiackej populácie (čo predstavuje asi 𝟭𝟮𝟴.𝟬𝟬𝟬 žiakov),“dodáva Solčanský.

ÚNIK informácií vyjde PANI DOKONALÚ Veroniku Remišovú draho! A MIRRI bude zase CÁLOVAŤ
Podarený projekt bývalej ministerky investície, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) nezostal nepovšimnutý. Budú sa nim totiž zaoberať orgány činné v trestnom konaní a „zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia tabletov... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Kto tu narušil vzdelávanie detí?

„Nesúhlasím s tézou, uvedenou v rozsudku, že "pandémia Cov... narušila vzdelávanie detí", lebo ho narušili (na rozdiel napr. od švédskych 🇸🇪 detí) nezmyselné opatrenia konkrétnych úradníkov,  spojené so zatváraním škôl, obmedzovaním detí a ich núteným pobytom doma. A to naozaj kládlo zvýšené nároky na rodičov a ich peňaženky. Bude môcť požiadať o odškodné 128.000 slovenských detí, ktoré nemali dištančné vzdelávanie cez internet? Budeme mať teraz súdy zahltené sto tisíc žalobami? A čo rodiny s 3 deťmi a jedným počítačom? A čo osamelí rodičia, ktorí museli nútene zostať doma a stratili na zárobku?,“  uvažuje Solčanský s tým, že odškodné si zaslúži každý rodič. Pripomína, že dlhodobé následky tohto obdobia sa ešte len prejavia.

„Verím, že psychickou úľavou pre nich a nás všetkých bude, keď uvidíme, že za to niekto poniesol zodpovednosť. Namiesto tisícov takýchto žalôb môže štát rovno navrhnúť zákon o odškodnení detí - a ich rodičov za túto dobu!,“ myslí si právnik.

Predseda vlády SR Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: SITA/Úrad vlády SR

Rozsudok zaujal aj českú tlač

Zatiaľ neprávoplatný rozsudok zaujal aj český informačný portál cz24news.

„Ide o prvý rozsudok svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Európe, ktorý poukázal na to, že niektoré skupiny obyvateľov sú v tejto oblasti znevýhodnené," píšu cz24news odvolávajúc sa na prešovský Korzár.

Český portál v článku Následky Matovičových & spol. zločinov: Rómske dievča na Slovensku vysúdilo 73 tisíc za to, že v čase pandémie nemala prístup k vzdelaniu. Masový vrah Matovič z nepochopiteľných dôvodov ešte behá na slobode! informuje, že dievča na súde bezplatne zastupovala Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktoré rozhodnutia okresného súdu privítali.

„Rozsudok potvrdzuje závažné zlyhanie štátu v čase pandémie. Štát nezabezpečil kvalitné vzdelávanie pre rómske deti, ktoré nemajú prístup k internetu, digitálnym technológiám a nemajú digitálne zručnosti. Je zrejmé, že na vzdelávanie týchto detí štát dlhé mesiace zabudol,“ uviedla advokátka Vanda Durbáková.

“Mali ešte žiť!” Slováci žiadajú prešetriť zlyhania vlády a Mikasa
Slovensko sa zaradilo medzi krajiny s vysokou úmrtnosťou, pričom podľa odborných odhadov bolo možné lepším manažmentom pandémie zachrániť ďalších 15- až 20-tisíc životov, tvrdí iniciatíva Mali ešte žiť. Iniciatíva „Mali ešte žiť“ požiadala... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik