MINISTER ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA bude musieť založiť nové SPAĽOVNE. Iná možnosť nie je
29 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Tomáš Taraba, spravujúci rezort Ministerstva životného prostredia, začal riešiť problematiku nových spaľovní. Slovensko nastúpi pravdepodobne na cestu Dánska. Hoci sa to niektorým občanom nemusí páčiť, rozhodnutie je nevyhnutné.

Skládky doslúžili. Viac ich nemáme.

I keď rozhodnutie Tomáša Tarabu robí environmentalistom vrásky na čele, vyzerá to tak, že núdzové opatrenie, ktorým je založenie nových spaľovní, je nevyhnutné. Investori totiž odpadovú politiku Slovenska prehliadajú. „Veľa investícií začína byť ohrozených, chcú ísť do okolitých štátov, pretože Slovensko nedokáže ekologicky zhodnocovať odpad,“ tvrdí Taraba.

Drviče odpadu nie sú riešením donekonečna

Aj keď by sa mali skládky plniť pomalšie, čomu dopomôžu drviče odpadu, ich kapacita má svoje obmedzenia. „Na Slovensku máme šesťdesiat jedna skládok. Osem z nich je toxických. Máme na krku niekoľko žalôb z Európskej únie“, bilancuje s ľútosťou Tomáš Taraba. „Ešte som nepočul nikoho, kto by dokázal niečo iné, že ak máme zavrieť skládky, za čo sme sa zaviazali, že musíme postaviť zariadenia na zhodnocovanie tohto odpadu,“ vyjadril sa minister životného prostredia.

Taraba hovorí o nepriaznivých reakciách investorov

„Veľa investícií začína byť ohrozených, chcú ísť do okolitých štátov, pretože Slovensko nedokáže ekologickým spôsobom zhodnocovať odpad.“ Občania síce zorganizovali referendum na ochranu svojho okolia, ale dôsledkom nevytvorenia spaľovní by bolo ohrozenie priazne investorov, čo by malo výrazne negatívny dopad na ozdravenie našej ekonomiky.

Politici budú konať transparentne

Ministerstvo životného prostredia zaručuje vecnú, transparentnú a hlavne odbornú diskusiu. Dôkazom bude ukážka fungovania najmodernejších spaľovní, aké sú používané napríklad v Rakúsku. Občania sa spomínaných ukážok budú môcť osobne zúčastniť. Pochybnosti o dôveryhodnosti činov ministerstva nie sú opodstatnené, lebo aj politici sú ľudia, ktorým záleží na budúcnosti ich krajiny. Obyvatelia nesmú zabudnúť, že nepriaznivá situácia, v ktorej sa ocitli, bola prejavom nezodpovedného konania bývalej vlády. Tá nemala záujem o vytvorenie najmodernejších zariadení na likvidáciu odpadu. Jej slová boli iba prázdnou a jedovatou bublinou, skrývajúcou v sebe skutočnú ekologickú katastrofu.

Odborné britské štúdie potvrdzujú, že spaľovne sú kvalitným riešením

Vedci z Imperial College London vytvorili empirické štúdie ohľadom spaľovní komunálneho odpadu. Študovali ich dopad medzi rokmi 2003 a 2010 po celej Veľkej Británii. Vytvorili počítačové modely, ukazujúce ako sa v ich krajine šíria v okruhu desiatich kilometrov častice PM 10. Ich dopad na ekológiu je minimálny a nemajú negatívny vplyv ani na pôdohospodárstvo. Ostatné zdroje vypúšťajú desaťtisíc násobne viac nepriaznivých exhalátov, ako je to v prípade spaľovní. Rezolútne tiež popreli, že by aktivita spaľovní mala dopad na zníženie váhy novorodencov, či dokonca ich úmrtnosť. 

Denník N ZASE šíri hoax! Reaguje kancelária prezidentky, aj minister Taraba
Denník N opäť šíri hoax. Na sociálnej sieti na to upozornil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a ozval sa aj Martin Strižinec hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej. Voči medializovaným informáciám sa ohradili. Vraj... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik