Lipšicov dar k 50-tke bude riešiť etická komisia!
29 | 11 | 2023 I Eka Balašková

V polovici októbra sa JUDr. Ribár na facebookovej stránke Za právny štát venoval obzvlášť nevkusnej karikatúre. Je na nej zobrazený samotný Daniel Lipšic ako „bojovník s krvavými mečmi“ oblečený v talári, a bojuje so „sedemhlavým drakom“, ktorého hlavy zobrazujú reálne osoby – dokonca aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho 1. námestníka Jozefa Kanderu. Ale aj osoby, ktoré boli trestne stíhané pod dozorom špeciálnej prokuratúry - politikov Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, podnikateľa Jaroslava Haščáka, a s odseknutými hlavami podnikateľa Zoroslava Kollára (už právoplatne odsúdeného) a bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (už právoplatne odsúdeného).

Karikatúru dostal Daniel Lipšic ako dar od svojich podriadených k narodeninám, ktoré mal v júli. V októbri Ribár ponúkol pár drobností na vysvetlenie faktov. Dnes je isté, že obrazom sa bude zaoberať etická komisia, Ribár preto prináša aj niekoľko reálií z Kódexu prokurátora, ktoré podľa jeho úsudku karikatúra porušuje.

Nevkusná karikatúra

So zámerom lepšieho pochopenia karikatúry Ribár v októbri pri „Rozprávke o Obraze Temnosilobijcovi II.“ vysvetlil, že sudcovia v pojednávacej miestnosti súdu nosia talár s fialovým, prokurátori s rubínovo červeným a advokáti s modrým lemom.

Facebook / Za právny štát | Detail z karikatúry

„Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v júli 2023 oslávil 50-te narodeniny. Doteraz funkciu špeciálneho prokurátora vykonávali iba 2 osoby – Dušan Kováčik a Daniel Lipšic. Jedným zo základných atribútov výkonu funkcie prokurátora by mala byť nestrannosť, objektívnosť a najmä nezaujatosť prokurátora k osobám obvinených a obžalovaných,“pripomenul v októbri Ribár.

Progresívci si chcú zavolať Tarabu na koberček
Opozícia na čele s PS iniciovala mimoriadnu schôdzu Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Od šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) očakáva objasnenie avizovaných zámerov v rezorte, ako načrtla... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Je naozaj nestranný?

Ako v časti odbornej, tak i v laickej verejnosti karikatúra vzbudila otázky o tom, či sú Daniel Lipšic a jeho podriadení na ÚŠP skutočne nezaujatí a nestranní tak, ako sa to od nich žiada. A to nie len vo vzťahu k trestným konaniam voči osobám na karikatúre, ale hovorí sa aj o porušení etického kódexu prokurátora. Ribár prízvukuje, že dôvodom na tieto pochybnosti nie je len fakt, že na karikatúre je vyobrazený aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a jeho 1. námestník Jozef Kandera.

Podaní na etickú komisiu prokuratúry bolo niekoľko

„Je v súlade s morálkou a etikou, že sa špeciálny prokurátor voči obsahu karikatúry vo svojom stanovisku neohradil? Je v súlade s etikou, že špeciálny prokurátor uvedený dar vôbec prijal? Postoj špeciálneho prokurátora v danej veci považujem nielen za neslušný, nehodný prokurátora, ale aj za významne škodlivý v kontexte vytvárania, udržiavania a prehlbovania dôvery v prokurátorský stav tak, ako to má na mysli Preambula Etickej komisie prokuratúry,“ uvádza advokát Ribár odôvodnenie jedného z prokurátorov, ktorí podali podnet na etickú komisiu. Ribár preto uvádza niektoré časti z Etického kódexu prokurátora.

Preambula:

Prokurátor, konajúc vo verejnom záujme, ochraňujúc verejný záujem a slúžiac verejnému záujmu, je povinný striktne dodržiavať a rešpektovať právny poriadok Slovenskej republiky a konať v súlade s Etickým kódexom prokurátora tak pri výkone funkcie prokurátora, ako aj vo svojom súkromí.

Prokurátor vykonáva svoju funkciu spôsobom preukazujúcim najvyššiu formu nezávislosti, nestrannosti, profesionality, zodpovednosti, bezúhonnosti a dôveryhodnosti.

Prokurátor si uvedomuje význam funkcie prokurátora v spoločnosti a prispôsobuje svoje pracovné aj súkromné aktivity tomu, aby sa nenarušila dôstojnosť funkcie prokurátora.

Etický kódex prokurátora je záväzný pre všetkých prokurátorov.

Advokát Polák v otvorenom liste poslancom NR SR: To, čo viete o ČURILLOVCOCH doteraz, je len ČAJÍČEK PRE BATOĽATÁ!
Opozičným poslancom zrejme nestačia dôkazy o morálnom zlyhaní čurillovcov a za každú cenu chcú chcú ministra vnútra odvolať. Advokát František Polák poslancom adresoval otvorený list, v ktorom ich informoval nie len o nezákonnom postupe tejto... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

1. Legalita a nezávislosť prokurátora

1.3 Prokurátor ... 1.3.3 zdrží sa akejkoľvek činnosti, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť dôveru iných v nezávislosť prokuratúry,

1.4 Prokurátor neprijíma pozvania, dary ani iné výhody, ktorými by vzbudil podozrenie alebo pochybnosť o svojej nezávislosti.

2. Nestrannosť prokurátora

2.1 Nestrannosť prokurátora je jedným zo základných princípov práce prokurátora. Prokurátor je povinný vykonávať svoje služobné povinnosti nestranne a pristupovať k osobám, s ktorými prichádza do styku a k veciam, ktoré vybavuje, nezaujato a objektívne, pričom koná bez akýchkoľvek vplyvov a predpojatosti. Prokurátor v tejto súvislosti najmä:

2.1.1 zdrží sa vyjadrovania názorov, ktoré by mohli ovplyvniť jeho nestrannosť, či už prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov, písomných prejavov alebo verejných vystúpení,

2.1.2 zdrží sa verejných prejavov a pripomienok, ktoré by mohli zmariť konanie alebo negatívne ovplyvniť priebeh alebo výsledok konania,

2.1.3 v trestnom konaní v plnom rozsahu rešpektuje princíp prezumpcie neviny, verejne nevyslovuje presvedčenie o vine alebo nevine osoby, ktorá je podozrivá, obvinená alebo obžalovaná, s výnimkou oficiálnych vyjadrení v rámci súdneho konania.

4. Dôveryhodnosť prokurátora

4.1 Prokurátor je povinný dodržiavať pravidlá etického správania pri výkone svojej funkcie, ako aj v súkromnom živote, a tým prispievať k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry.

4.2 Prokurátor je povinný zdržať sa akéhokoľvek správania, ktoré môže negatívne ovplyvniť dôveryhodnosť jeho osoby a prokuratúry.

Prípad Jankovská: Zlomil ju Lipšicov systém (VIDEO+GALÉRIA)
Poznámky Moniky Jankovskej z väzby, čo jej tam robili, ako s ňou zaobchádzali, ako za ňou chodil vyšetrovateľ Juhás a prokurátor ÚŠP Kysel, ako jej Juhás povedal, že sa v živote nedostane na slobodu, mučenie, týranie, ponižovanie, vyhrážanie sa.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

5. Zdvorilosť a slušnosť prokurátora

5.1 Prokurátor vystupuje pri výkone svojej funkcie, ako aj v súkromnom živote zdvorile, slušne a ohľaduplne k svojmu okoliu.

5.2 Prokurátor sa správa slušne a korektne aj ku kolegom zastávajúcim opačné názory. Problémy pomenúva jasne a vecne, pri ich riešení používa vecnú argumentáciu bez kritizovania osoby kolegu, ktorý zastáva opačný názor. Takto sa správa aj k ďalším zamestnancom prokuratúry a akýmkoľvek osobám, s ktorými príde pri výkone svojich služobných povinností do styku.

5.7 Prokurátor sa vyvaruje takej prezentácie svojej osoby, ktorá by narúšala dôveryhodnosť a dôstojnosť jeho profesie a prokurátorského stavu.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik