Fínsko sa úplne uzatvára pred Ruskom
29 | 11 | 2023 I Milan Laca

Fínsko uzavrie posledný hraničný priechod do Ruska. Ministerstvo vnútra informovalo: Helsinki zatvoria o polnoci 30. novembra posledný priechod na hraniciach s Ruskom.

Úplná izolácia
Ako informovalo fínske ministerstvo vnútra, vláda sa rozhodla uzavrieť hraničný priechod Raja-Jooseppi v noci zo stredy na štvrtok, od 30. novembra 2023". Znamená to, že všetky priechody na pozemných hraniciach oboch štátov budú zatvorené do 13. decembra. Toto rozhodnutie sa však nevzťahuje na železničný priechod Vainikkala pre nákladnú dopravu.
VŠETCI SPOJENCI SÚHLASIA! Ukrajina vstúpi do NATO, hovorí šéf aliancie... SKUTOČNE?
NATO opätovne potvrdzuje svoju dlhodobú podporu Ukrajine a tvrdí, že všetci jeho členovia súhlasia s tým, že národ sa pripojí k aliancii, ale nie počas prebiehajúcej vojny a nie skôr, ako sa reformuje. O téme informuje americký portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková
Prečoto robia? 

Fínska vláda už uzavrela sedem z ôsmich kontrolných bodov na hraniciach s Ruskom pre nekontrolovaný príchod občanov tretích krajín - Sýrie, Indie, Maroka  a ďalších. Vláda zaznamenala príchod ľudí viac ako 30 národností."Toto rozhodnutie chráni národnú bezpečnosť Fínska pred ruskou hybridnou operáciou," uviedla ministerka vnútra krajiny Marie Rantanenová. Vláda tiež dodala, že rozhodnutie o uzavretí hranícmôže byť zrušené alebo predĺžené, v závislosti od potreby chrániť Fínsko pred ohrozením národnej bezpečnosti, alebo verejného poriadku.

Čo tomu predchádzalo

Fínsko 16. novembra oznámilo zatvorenie štyroch z deviatich priechodov na hraniciach s Ruskom. Ministerstvo vnútra vysvetlilo, že  toto rozhodnutie bolo spôsobené zvýšeným prílevom nelegálnych migrantov, ktorí po prekročení hraníc žiadajú o azyl. Čoskoro potom uzavreli  ďalšie štyri priechody. Funkčný zostal iba Raja-Jooseppi,  na severe, na hraniciach s Murmanským regiónom. Niektorí európski politici a úradníci naznačili, že ruské úrady zámerne vytvárajú migračnú krízu na hraniciach schengenského priestoru. Ruské ministerstvo zahraničia to poprelo.

Moskva nesúhlasí
Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentári ku konaniu Helsínk povedal, že „hraničný prechod využívajú tí, ktorí na to majú zákonné právo“ a prehnané obvinenia sú pre Moskvu neprijateľné. Nevylúčil, že fínske úrady môžu úplne uzavrieť hranicu, no domnieva sa, že v tomto prípade by Helsinki poškodili svoje vlastné záujmy.
Česko sa chystá na VEĽKÚ VOJNU! Čo na to Rusi?
Česká republika a NATO vraj plánujú veľkú vojnu v Európe. Je na ňu Rusko pripravené? Prezident o ruskej hrozbe Český prezident Petr Pavel vyhlásil, že Rusko zostáva hlavnou hrozbou pre Európsku úniu a armády krajín kontinentu by sa „mali... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

 .