Advokát Para reaguje na Lipšicovu tlačovku: PODUJAL SA CHRÁNIŤ ČURILOVCOV! Má to však trhliny
28 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Špeciálny prokurátor počas Daniel Lipšic tlačovej konferencie, ktorá sa konala 27. novembra, bránil konanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Dialo sa to v kontexte schválenia účelovej ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti NAKA, ktorej sa dopustil Ján Čurilla. Marek Para túto situáciu okomentoval.

V prípade, že je k dispozícii kvalifikované oznámenie a žiadosť o poskytnutie ochrany, musí prokurátor podľa tvrdenia Lipšica bezodkladne poskytnúť svojim konaním právnu ochranu. Ak by sa tak nestalo, konal by podľa svojej vôle a bez pravidiel.

Hovorí Lipšic pravdu?

Para skonštatoval, že Lipšicovo tvrdenie je na pováženie, a spochybnil či si zaslúži svoj plat. Ten siaha až k pozoruhodnej sume takmer 10 000 €, pričom sú do nej započítané i zvláštne odmeny.

Marek Para má odôvodnené pochybnosti

“Na jednej strane chápem, že ako ich spolupáchateľ musí čurillovcov chrániť (už len preto, aby ho “nenatreli”), ale v aktuálnom vyjadrení už doslova blúzni o tom, že prokurátori ÚŠP GP SR pod jeho vedením, menovite Michal Šurek a Matúš Harkabus museli čurillovcom priznať ochranu lebo, keď sa raz podá kvalifikované oznámenie a príslušná žiadosť, tak sa inak konať ani nedá…” dodal, no Lipšicove konanie evidentne neschvaľuje.

Lipšic sa snaží vykorčuľovať z faktov

Daniel Lipšic si svojim pozoruhodným konaním zrejme „nevšimol“, že Branko Kišš a Rudolf Patka konajúci v prípade Očistec nepodali dostačujúce informácie nato, aby im bola umožnená ochrana oznamovateľov. Ich výpovede postrádali relevantnosť a „od veci.“

Špeciálny prokurátor zabúda v ideálny čas. Má na to právo?

Ku konaniu špeciálneho prokurátora tiež dodal, že „pozabudol, že podľa dostupných informácií sa Ján Čurilla odhodlal byť v kauze tzv. Rozuzlenie dôležitým oznamovateľom až dva mesiace po vznesení obvinenia určitým osobám... No a Štefan Mašin ešte ani nevypovedal, pričom sa podpísal pod trestné oznámenie tejto podarenej „skupinky“, ktoré len zachytáva staré a medializované informácie, čo sám Matúš Harkabus, prokurátor ÚŠP GP SR poskytujúci im ochranu, uviedol aj v opatrení o poskytnutí ochrany týmto „oznamovateľom“.“ Marek Para je tiež veľmi nepríjemne prekvapený ochranou týchto osôb. V prípade, že neexistujú žiadne kvalifikované oznámenia, nemala by im byť vôbec poskytnutá.

Lipšic reaguje na trestné oznámenie Eštoka: Išli sme nad rámec zákona (VIDEO)
Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) poskytli oznamovateľom nezákonnej činnosti ochranu plne v súlade so zákonom. Na pondelkovom tlačovom brífingu to povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Reagoval tak na trestné oznámenie podané... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik