ČO JE NA TOMTO NEPOCHOPITEĽNÉ? Kaliňák v českej televízii (VIDEO)
28 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Nevidíme význam komunikovať s médiámi, ktoré sú voči nám vopred zaujaté a ešte sa tým aj pýšia! Skonštatoval to šéf poradného zboru premiéra Fica, Erik Kaliňák (Smer-SSD), v živom vstupe pre reláciu Newsroom ČT24. Odpovedal na nepríjemné otázky redaktora. Toho zaujímali opatrenia Úradu vlády SR voči štyrom mainstreamovým médiám, ktoré premiér Fico nazýva “nepriateľskými”.

Erik Kaliňák upozorňuje, že novinári na Slovensku sa “extrémne zradikalizovali”. Podľa neho sú v otvorenej vojne hlavne voči novej vládnej koalícii. Kaliňák dal do pozornosti napríklad vyjadrenie komentátora denníka SME Petra Tkačenka, ktorý priznáva, že novinári sú tu na to, aby politikom “robili zle”.

Príklad si zobrali z prezidentky Čaputovej

Redaktor ČT sa následne Erika Kaliňáka opýtal, kde v Smere prišli na nápad “umlčať” štyri konkrétne médiá. Kaliňák argumentuje, že na úrade vlády sa poučili od bývalej vlády, ako aj od prezidentky Čaputovej. “Keď sme videli, že je štandardom, že pani prezidentka nekomunikuje s médiami, nedáva priestor na otázky, a musím podotknúť že všetkým médiám, tak sme si povedali, že tam až nevieme ísť v tej našej transparentnosti.

“Pani prezidentka si vyberá konkrétne médiá, ktoré môžu prísť do prezidentského paláca. Myslím si, že má na to právo. Absolútne to rešpektujem a myslím si, že aj Úrady vlády SR má na to právo. A práve úrad vlády nastavuje akreditačné podmienky,” prízvukoval vo vysielaní Kaliňák.

No podľa Kaliňáka Čaputovú tromfla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá vpustila na tlačovú konferenciu vyšetrovacej komisie úmrtia Milana Lučanského iba vybrané médiá a dala stopku spravodajskej alternatíve. Jej ministerstvo o tom informovalo vopred v tlačovej správe.

NUŽ, KURÁTENKÁ MOJE... Podľa denníka N by ZÁKON v prvom rade PORUŠOVALA Zuzana Čaputová!
Ak sa novinári nevrátia k etickým a profesionálnym štandardom žurnalistiky, stanú sa nepotrebnými informačnými fosíliami! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Názor Eduarda Chmelára... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Kaliňák redaktora uzemnil

Redaktor ČT následne znovu skočil do príhovoru Kaliňáka a uviedol, že z pohľadu českého diváka sa môže zdať, že nová slovenská vláda koná po vzore Maďarska a Poľska, kde vraj podľa neho dochádzalo ku obmedzeniu slobody slova. Podľa Erika Kaliňáka si to môže myslieť iba divák, ktorý nie je zorientovaný v slovenských reáliách a v dianí v posledných troch rokoch.

“Moja otázke je: informovali ste svojich divákov o tom, že v posledných troch rokoch sa na Slovensku vypínali občianske médiá v utajenom režime?” Moderátor znovu agresívne zasiahol a poučil Erika Kaliňáka, že nemá dávať otázky, na to je vraj v relácii on…

Kaliňák pripomenul, že na Slovensku došlo ku úplnému vypnutiu viacerých webov v rozpore so zákonom i s európskou legislatívou. “Európske štandardy uvádzajú, že môžete vymazať alebo dočasne vypnúť konkrétny článok, ktorý podľa vás porušuje nejaké zákony, lebo sú v ňom uvedené nepravdivé informácie. V tomto prípade boli citované preložené zahraničné rozhovory, v ktorých ľudia prezentovali svoj osobný názor. A to bolo pokladané, ja neviem, za dezinformáciu, alebo nazvite to ako chcete.

Doplnil, že súčasná vláda a najmä úrad premiéra nemá záujem ísť takouto cestou a cenzurovať akékoľvek médiá. “Robila to predchádzajúca vláda a bola za to chválená. To znamená, že by som očakával, že ak to budeme robiť my, tiež budeme chválení. Čo je ale, samozrejme. niečo, čo sa nestane.”

Lipšic reaguje na trestné oznámenie Eštoka: Išli sme nad rámec zákona (VIDEO)
Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) poskytli oznamovateľom nezákonnej činnosti ochranu plne v súlade so zákonom. Na pondelkovom tlačovom brífingu to povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Reagoval tak na trestné oznámenie podané... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Úryvok z rozhovoru:

Moderátor: To ste pánovi Ficovi poradil vy, tak trochu umlčať niektoré médiá, resp. mlčať smerom k ním?

E.K.: Áno, jedna z prvých mojich rád premiérovi bola smerom k našim médiám. Týkalo sa to zahraničných ciest, pretože keď som mal možnosť vidieť ich reportáž zo zahraničných ciest premiéra, tak bola veľmi tendenčná, manipulatívna a ako obvykle, kritická, jednostranná.

M: Pardon, a vy ste mediálny analytik? Alebo ste si dával nejaké čiarky v rámci kvantitatívnej alebo kvalitatívnej analýzy? Alebo to je váš subjektívny názor, to vás napadlo?

E.K: Nemusíte si robiť čiarky, keď je to 4 až 6:0. Bolo to veľmi do oči bijúce.

M: A tých 4 alebo 6:0 hovorí kto? V športe to hovorí rozhodca. U vás ste to vy? Alebo Fico? V demokratickej spoločnosti sú to nejaké nezávislé orgány. My tu máme napríklad súdy alebo mediálne rady. U vás je tým rozhodcom kto? Vy alebo pán Fico?

E.K:: Záleží na tom, na čo sa pýtate. Či ten názor, ktorý som povedal ja, mal smerovať k udeleniu nejakej pokuty? To by musela riešiť nejaká mediálna rada. Na Slovensku by mala platiť nejaká samoregulácia médií. Tá ale zlyhala, pretože médiá na Slovensku sa extrémne zradikalizovali.

M: To hovorí kto, že sa zradikalizovali?

E.K.: To hovoria absolútne všetci, tak občania aj výsledky prieskumov…

Viac vo videu:

Moderátor opakovane skákal do reči slovenskému politikovi, čo si všimli aj diskutujúci na sociálnej sieti. Pod príspevkom sa spustila na moderátora vlna kritiky. “Moderátor ČT je neuvěřitelně agresivní a vůbec se nedivím, že ČT je dno…mediální dno …,” znel jeden z mnoha podobných komentárov.

Našli sa však aj takí, ktorí ocenili agresivitu moderátora.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Odvolávanie Eštoka pokračuje: SOM HRDÝ! Vyvolali sme PRVÝ SKUTOČNÝ SPOR s vládou, teší sa Šimečka
Poslanci pokračujú v diskusii k odvolávaniu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Som hrdý, že sa nám podarilo ako opozícii spojiť sa. K našej iniciatíve odvolať ministra Šutaja Eštoka sa pridalo KDH, SaS aj bývalé OĽaNO, za čo som kolegom z týchto... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik