Česko sa chystá na VEĽKÚ VOJNU! Čo na to Rusi?
28 | 11 | 2023 I Milan Laca

Česká republika a NATO vraj plánujú veľkú vojnu v Európe. Je na ňu Rusko pripravené?  

Prezident o ruskej hrozbe

Český prezident Petr Pavel vyhlásil, že Rusko zostáva hlavnou hrozbou pre Európsku úniu a armády krajín kontinentu by sa „mali pripraviť na možnosť konfliktu vysokej intenzity v Európe". Nedávno vyzval krajiny EÚ, aby sa pripravili na konflikt. Naznačil, že po prípadnom zmrazení situácie na Ukrajine, bude mať Rusko čas na zotavenie. Ruskú federáciu označil za hrozbu.

„Všetky armády berú túto hrozbu vážne, všetky armády sa na túto možnosť pripravujú,“ zdôraznil český prezident. Podľa jeho názoru, sa Moskva vráti k plnej bojovej spôsobilosti a bude môcť zaútočiť na NATO o päť až sedem rokov, napísali  NEWS.ru.

NATO potrebuje "priestor"

Náčelník Spoločného logistického veliteľstva Aliancie Alexander Solfrank sa 23. novembra sťažoval, že byrokracia bráni pohybu jednotiek NATO po Európe. Varoval, že to môže viesť k vážnym oneskoreniam v prípade vojny s Ruskom. Navrhol vytvorenie „vojenského Schengenu“, aby Moskva nemala dojem, že NATO nie je pripravené na konflikt.

"Musíme byť o krok vpred. Operačný priestor musíme pripraviť dlho pred uplatnením článku 5,“ vysvetlil Solfrank s odkazom na klauzulu o kolektívnej obrane v charte NATO.

Ukrajinská TV ŠOKUJE: UNIKNUTÉ fakty z ministerstva obrany! Prvé náznaky PREVRATU? (VIDEO)
Ukrajinská televízia odvysielala utajenú správu ministerstva obrany, že eviduje vyše 1 milión zabitých a nezvestných vojakov od začiatku vypuknutia vojny na Ukrajine! Zelenskému tak zostáva už len pištoľ od prezidenta Pavla s posledným nábojom!... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Už sa pripravujú dávno

Začiatkom októbra šéf vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer priznal, že Aliancia sa začala pripravovať na vojnu so svojím východným susedom pred 14 rokmi. Plány vojenských operácií proti Ruskej federácii sú, podľa neho, rozpísané na viac ako 4,5 tisícoch strán.

Bauer dodal, že taktika aliancie sa začala meniť v roku 2019, keď sa začali vypracovávať podrobné plány na vojnu s Moskvou. Minulý rok bývalý zástupca najvyššieho veliteľa síl NATO v Európe Richard Shirreff v rozhovore pre Newsweek povedal - „Na zvládnutie rizík eskalácie musí byť NATO pripravené na najhorší možný scenár, ale zatiaľ to tak nie je.  

Pripravuje sa Rusko na vojnu so Západom?

Ruský vojenský expert Michail Timošenko vyjadril názor, že v súčasnosti v Rusku nedochádza k žiadnemu viditeľnému rozširovaniu vojensko-priemyselného komplexu. Na víťazstvo v konflikte so Západom, potrebuje Ruská federácia uskutočniť reformy, zvýšiť počet ozbrojených síl, zvýšiť kvalifikáciu dôstojníkov a zvýšiť výrobu vojenskej techniky. Na výrazné zvýšenie tempa činnosti obranného priemyslu je potrebné vyňať špecializované závody z vlastníctva súkromných osôb a previesť ich na štát.

Iný názor

Ruský generál Andrej Guruľov, člen obranného výboru Štátnej dumy, sa domnieva, že za posledné dva roky sa výroba v ruskom obrannom priemysle rádovo zvýšila. Podľa jeho názoru, ruské továrne vyrábajú potrebné vybavenie nepretržite, s očakávaním, že stav armády sa navýši na 1,5 milióna osôb.

„Ľudia nezištne pracujú v podnikoch na dve alebo tri zmeny. Napríklad v Kurgane je už teraz nedostatok pracovníkov, jedna zmena pracuje 12 hodín a na ďalších 12 hodín ju nahrádza iná, povedal Guruľov.

SPOVEĎ Z FRONTU: Hnev vojakov na prezidenta Zelenského, vládu a velenie armády rastie
Ukrajinskí vojaci bedákajú: NAŠI VELITELIA NEVEDIA BOJOVAŤ! Chýbajú im zbrane a drony si platia sami! Totálny nedostatok moderných zbraní na fronte, drony, ktoré si musia vojaci platiť zo svojho, a úplná nekompetentnosť veliacich dôstojníkov. To je... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Ako zareagoval Kremľ na českého prezidenta

Predpovede českého prezidenta komentoval tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Za posledný rok, alebo aj niekoľko rokov, sme z Prahy počuli veľa hysterických vyhlásení. Nuž, toto je generácia politikov, ktorých majú pri moci. Je to skôr ich problém, nie náš,“ povedal Peskov.

Prezident Vladimir Putin v júli vyhlásil, že Moskva nechce stret s NATO a že bol vytvorený špeciálny mechanizmus na predchádzanie možným konfliktom.

Vladimír Putin, foto: Getty Images

Aká je pravdepodobnosť vojny medzi Ruskom a Západom?

Ruský vojenský expert Jurij Knutov nevylúčil možnosť ozbrojeného stretu v Európe po skončení konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. „Najhoršie je, že prezident Českej republiky v skutočnosti vyzýva NATO, aby sa pripravilo na vojnu s Ruskom. Buď pri podpise mierovej dohody a vyčerpaní arzenálu ruskej armády, alebo pred podpísaním mierovej dohody, keď bude mať ruská armáda minimálny ozbrojený potenciál. NATO pri pozorovaní udalostí na Ukrajine dospelo k záveru, že v prípade vojny Moskva nepoužije svoj jadrový arzenál", hovorí Knutov.

"Brusel je zrejme presvedčený, že Rusko použije výlučne konvenčné zbrane. NATO bude mať v tomto prípade výhodu pred Ruskom, za predpokladu, že značná časť ruského arzenálu bude vyčerpaná v konflikte na Ukrajine. Vďaka tomu bude mať NATO prevahu v konvenčných zbraniach. Takto plánujú vyhrať vojnu s Ruskom“.

Kde by mohlo dôjsť k bojom medzi krajinami NATO a Ruskom?

Ďalší vojenský expert Konstantin Sivkov pripustil, že ak dôjde ku konfliktu medzi NATO a Ruskom, bude to na ukrajinskom území. „Rusko je na to pripravené. Otázka je však iná,  kto pôjde do konfliktu, ktorý by sa mohol skončiť jadrovou konfrontáciou. Nemyslím si, že takí ľudia sa nájdu a dúfam, že NATO k tomu nepristúpi“ povedal Sivkov.

Vojna asi nebude

Bývalý zástupca hlavného veliteľa ruských vzdušných síl  Aitech Bižev sa domnieva, že Severoatlantická aliancia nemá záujem o vojnu. Podľa neho ide len o politickú, nie vojenskú konfrontáciu medzi NATO a Ruskou federáciou. Obe strany si stále nevytvárajú zdroje na prípadnú vojnu, keďže chápu, k čomu by to mohlo viesť.

VŠETCI SPOJENCI SÚHLASIA! Ukrajina vstúpi do NATO, hovorí šéf aliancie... SKUTOČNE?
NATO opätovne potvrdzuje svoju dlhodobú podporu Ukrajine a tvrdí, že všetci jeho členovia súhlasia s tým, že národ sa pripojí k aliancii, ale nie počas prebiehajúcej vojny a nie skôr, ako sa reformuje. O téme informuje americký portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik