Zas ten Viktor dráždi demokratov!
28 | 11 | 2023 I Milan Laca

Rada Európy sa postavila proti Orbanovej myšlienke „Úradu na ochranu suverenity“.

Rada Európy vyhlásila, že zámer Maďarska vytvoriť „Úrad na ochranu suverenity“, predstavuje hrozbu pre demokratické slobody a ľudské práva. 

Že je to "nedemokratocké"... 

Ako píše  "Európska pravda",  Dunja Mijatovićová, komisárka Rady Európy pre ľudské práva, vyhlásila:  „Návrh na vytvorenie „Úradu na ochranu suverenity“ v Maďarsku, ktorý by bol vybavený širokými právomocami vyšetrovať činnosť akejkoľvek organizácie, alebo osoby podozrivej zo služby cudzím záujmom, alebo z ohrozenia národnej suverenity, je významným ohrozením ľudských práv. Túto myšlienku treba opustiť, zdôraznila  Mijatovićová.

V Bruseli sa rozsvietilo! Chcú konať, aby USA neodrezala Európu
Európska komisia by podnikla kroky smerom k strategickej autonómii, ale nebol by to prvý zbrojný plán, v ktorom európski lídri siahli za hranice svojich prikrývok. V Bruseli sa objavil starý problém: Európska komisia si uvedomila, že zbrojársky... Čítať ďalej
26 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Také niečo nepotrebujeme!

Mijatovićová poznamenala, že tento orgán bude mať neobmedzenú právomoc zbierať údaje o komkoľvek bez externého dohľadu a právnych záruk. Návrhy zákonov na vytvorenie úradu, predkladané do parlamentu, sú podľa jej hodnotenia veľmi vágne a nová inštitúcia v tejto podobe môže byť nečestne použitá ako nástroj na boj proti oponentom. 

Boja sa kontroly, preto im nevonia

"Ak bude tento návrh schválený, poskytne výkonnej moci ešte viac možností potláčať hlasy a diskreditovať nezávislých aktivistov a ich oponentov... Vyzývam maďarský parlament, aby tieto návrhy odložil a využil svoje legislatívne a kontrolné právomoci na dodržiavanie ľudských práv  a základných slobôd, v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach a základných hodnotách Rady Európy,“ zdôraznila  Dunja Mijatovićová 

Chcú si strážiť suverenitu

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána minulý týždeň predložila parlamentu návrh zákona o „ochrane národnej suverenity“, namierený proti neoprávneným politickým zásahom zahraničných jednotlivcov alebo skupín. Projekt počíta s vytvorením samostatného orgánu na štúdium a monitorovanie rizík politického zasahovania a odporúčaní na zmeny v legislatíve. 

Ustanovuje tiež trest odňatia slobody až na tri roky za zakázané zahraničné financovanie strán, alebo skupín, zúčastňujúcich sa na voľbách. „Suverenita Maďarska bude narušená – a to so sebou nesie aj zvýšené riziko pre národnú bezpečnosť – ak sa politická moc dostane do rúk osôb alebo organizácií, závislých od akéhokoľvek cudzieho štátu, organizácie alebo osoby,“ uvádza sa v návrhu zákona. Orbán má v parlamente dvojtretinovú väčšinu, čo Fideszu umožňuje meniť akúkoľvek legislatívu.

NATO pochopilo realitu? Nepodceňujme Rusko!
Rusko netreba podceňovať! Dajme si pozor! Stoltenberg pred stretnutím ministrov NATO upozornil na nebezpečenstvo podcenenia Ruskej federácie. Nič nedosiahli! Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii pred stretnutím... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!