VŠETCI SPOJENCI SÚHLASIA! Ukrajina vstúpi do NATO, hovorí šéf aliancie... SKUTOČNE?
28 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

NATO opätovne potvrdzuje svoju dlhodobú podporu Ukrajine a tvrdí, že všetci jeho členovia súhlasia s tým, že národ sa pripojí k aliancii, ale nie počas prebiehajúcej vojny a nie skôr, ako sa reformuje. O téme informuje americký portál Breitbart.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg opäť hovoril o členstve Ukrajiny v NATO ako o definitívnej veci – napriek predchádzajúcemu nesúhlasu zvnútra aliancie –, keď hovoril o nadchádzajúcom stretnutí Rady NATO-Ukrajina tento týždeň.

Privedie všetkých členov do vojny?

"Spojenci súhlasia s tým, že Ukrajina sa stane členom NATO," povedal Stoltenberg, keď povedal, že diskusie sa tento týždeň zamerajú na "prioritné reformy" pre krajinu, aby bola vhodná na vstup do organizácie. Nedávna priama podpora pre Ukrajinu, ktorú citoval nórsky politik, ktorý sa stal lídrom aliancie, zahŕňala koalíciu protivzdušnej obrany, miliardové nové financie a otvorenie výcvikového strediska F-16 v Rumunsku pre ukrajinských pilotov.

Hoci Stoltenberg tvrdí, že Ukrajina vstúpi do NATO, čo znamená, že bude zmluvnou stranou ochrany podľa článku 5, ktorá privedie všetkých členov do vojny, ak bude niektorý z nich napadnutý v Európe alebo Severnej Amerike, objasnil tiež, že to bude závisieť od niektorých zásadných zmien. Okrem reforiem pre Ukrajinu vrátane „plnej interoperability medzi ukrajinskými silami a silami NATO... na základe doktrín a výcvikových postupov NATO“, povedal, že Ukrajina už bude musieť nebyť vo vojne.

Počas ranného brífingu novinárom povedal, že: „Všetci spojenci súhlasia s tým, že uprostred vojny nie je možné plné členstvo. Ale, samozrejme, budeme pokračovať v skúmaní toho, ako môžeme ešte viac priblížiť Ukrajinu a NATO."

UKRAJINA KRVÁCA, RUSI TAKTIZUJÚ. Civilisti a západní spojenci sa môžu len nemo prizerať
Ako na tom v skutočnosti Ukrajina je Vzhľadom na to, ako sa Ukrajine nedarí na východe a juhovýchode krajiny, tak sa nádeje podporovateľov Ukrajiny sústreďujú na oblasť Chersonu, kde ukrajinské sily útočia cez Dneper a udržujú predmostie.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Viktor Orbán odpovedal „Čo!?“

Vyjadrenia o tom, že Ukrajina definitívne vstúpi do NATO, nie sú prvé tohto typu, hoci predchádzajúce vyhlásenia, že všetci spojenci s týmto krokom súhlasili, boli v minulosti kritizované. Ako bolo uvedené, maďarský prezident Viktor Orbán odpovedal „Čo!?“. V apríli Stoltenbergovi napísal „všetci spojenci NATO nesúhlasili s tým, že Ukrajina sa stane členom NATO“ a vysvetlil, že blízkosť Maďarska ku konfliktu mu dáva osobitný záujem, aby sa nerozšíril ďalej do Európy.

Nemecko tiež nedávno vyzvalo na opatrnosť, pokiaľ ide o to, aby sa Ukrajina stala členom aliancie, pričom kancelár Olaf Scholz povedal, že po vojne bude Ukrajina vybavená zbraňami západnej výroby, a že by bolo načase začať hovoriť o bezpečnostných zárukách. Povedal, že rok 2023 je čas na „sústredenie sa na to, čo príde“, a že NATO ešte „zďaleka“ nie je pripravené na Ukrajinu ako člena, a poznamenal, že „kritériá NATO zahŕňajú celý rad podmienok, ktoré Ukrajina v súčasnosti nemôže splniť“

Ukrajina záporné hlasy asi nepočuje

Žiadna z týchto poznámok však nezmiernila nadšenie Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj v septembri povedal, že Ukrajinu už považuje za „de facto člena NATO“.

Ochota nasmerovať Ukrajinu do Európy bez toho, aby sa k tomu formálne zaviazala, sa neobmedzuje len na NATO. Podobné nálady prevládajú aj s členstvom v Európskej únii, pričom vysokí európski lídri hovoria o tomto kroku ako o nevyhnutnom osude, no napriek tomu sa podľa neho nebude konať, kým sa vojna neskončí a keď sa Ukrajine podarí vyriešiť svoje problémy s korupciou, oligarchami, lobingom a právami menšín.

SPOVEĎ Z FRONTU: Hnev vojakov na prezidenta Zelenského, vládu a velenie armády rastie
Ukrajinskí vojaci bedákajú: NAŠI VELITELIA NEVEDIA BOJOVAŤ! Chýbajú im zbrane a drony si platia sami! Totálny nedostatok moderných zbraní na fronte, drony, ktoré si musia vojaci platiť zo svojho, a úplná nekompetentnosť veliacich dôstojníkov. To je... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik