Rusi hrozia Starlinku (VIDEO)
29 | 11 | 2023 I Milan Laca

Starlink by sa mohol stať legitímnym ruským vojenským cieľom. 

Ako ukrajinským ozbrojeným silám pomáhajú satelity Elona Muska?

Možné ciele
Ruské ozbrojené sily môžu zničiť Maskove satelity Starlink, ktoré pomohli ozbrojeným silám Ukrajiny. Starlink, ktorý vlastní americký obchodník, Elon Musk, by sa  mohli stať legitímnym vojenským cieľom Ruska. Podľa expertov z britského denníka The Telegraph , im kvôli pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny hrozí zničenie. „Satelitná konštelácia Starlink od Elona Muska pomohla ukrajinským vojakom pri náletoch dronov na ruské ciele, hoci miliardár varoval, že služba by sa mala použiť pre Netflix, nie na útoky dronmi,“ píše sa v článku.
NATO pochopilo realitu? Nepodceňujme Rusko!
Rusko netreba podceňovať! Dajme si pozor! Stoltenberg pred stretnutím ministrov NATO upozornil na nebezpečenstvo podcenenia Ruskej federácie. Nič nedosiahli! Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii pred stretnutím... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Milan Laca
Zákaz!

Podľa Ženevského dohovoru, majú účastníci vojenského konfliktu zakázané útočiť na civilné objekty, ale „hranice sú čoraz nejasnejšie“. Odborníci zdôrazňujú, že komerčné satelity vo vesmíre môžu byť legitímnym cieľom, ak pomôžu jednej zo strán konfliktu, v tomto prípade Ukrajine. Major Jeremy Grunert z US  Air Force Advocate Corps, počas britskej vesmírnej konferencie povedal, že civilné objekty "by mohli byť terčom, ak by to malo vojenský prínos". 

V Rusku hovoria o legitímnych cieľoch 

Moskva opakovane upozorňovala na to, že Washington  a jeho spojenci využívajú v ozbrojených konfliktoch zložky civilnej infraštruktúry vo vesmíre. Okrem toho, takéto aktivity predstavujú „nepriamu účasť na ozbrojených konfliktoch“.

Satelity Starlink letia nad Zemou

Musk tajne vypol Starlink nad Krymom

V roku 2022 americký podnikateľ odstavil Starlink pri Kryme, aby prekazil skrytý ukrajinský útok na ruské námorníctvo. Drony ukrajinských ozbrojených síl, naložené výbušninami sa už blížili k ruskej flotile, keď zrazu „stratili kontakt a neškodne sa vyplavili na breh“. Musk neskôr vysvetlil vypnutie Starlinku v dôsledku amerických protiruských sankcií. Na vypustenie satelitov nad republikou , podľa neho, potrebuje získať príslušné povolenie od vlády USA, ktoré v čase, keď sa k nemu Ukrajina priblížila, neexistovalo. Musk poskytol Kyjevu nielen terminály Starlink, ale daroval Ukrajine aj 100 miliónov dolárov. V októbri 2022 navrhol svoj plán mierového riešenia konfliktu na Ukrajine. Vyzval najmä na uznanie Krymu ako ruského územia a opätovné usporiadanie referend pod dohľadom OSN na územiach, ktoré sa pripojili k Rusku.

Ukrajinské ženy na front!
Ministerstvo obrany Ukrajiny zvýši počet veliteliek na fronte. Zvláštny dôvod, alebo pravdu skrývajú? Deje sa tak s cieľom prilákať viac žien do armády a bojovať proti sexizmu v radoch ozbrojených síl Ukrajiny. V ozbrojených silách Ukrajiny, kde... Čítať ďalej
26 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik