Ján Cuper: Lipšic je škodná, treba ho odstaviť (VIDEO)
27 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Jeden z autorov Ústavy SR a spoluzakladateľ modernej slovenskej štátnosti Ján Cuper hovorí, že párkrát to s prežitím Slovenskej republiky vyzeralo veľmi zle, POo septembrových voľbách však aj on nabral trošku optimizmu do ďalších rokov. Povedal to v diskusnej relácii Na palete, kde odznelo aj množstvo iných informácií.

Emeritný vysokoškolský pedagóg v rozhovore hovoril aj o tom, prečo bola problémom prezidentkina vláda. Aj tu sa vynára meno Daniela Lipšica, ktorý bol podľa Cupera jedným z tých, ktorí položili základy tzv. deep state - paralelných štátnych štruktúr, Tie nakoniec idú aj proti ďalším, ktorí stáli pri ich zrode. Cuper tiež hovorí o tom, že odvolať Daniela Lipšica z postu špeciálneho prokurátora nestačí, je potrebné úplne zrušiť všetky špeciálne a špecializované justičné úrady. 

Prezidentkin osobný kabinet

Tvorcov nadčasovej Ústavy pred časom pochválil aj premiér Robert Fico (Smer-SSD), no Cuper konštatuje, že sa dejú veci, ktoré oni pri príprave základného dokumentu štátu nemohli predpokladať. Za takú situáciu považuje aj pôsobenie prezidentky, ktorá si svojvoľne, bez porady s parlamentom, zostavila vládny kabinet, ktorý jej bol podľa Cupera „nadiktovaný spoza plota ambasády USA“. Úradníckou vládou bola podľa neho Hegerova vláda, prezidentkina, pod vedením Ódora už nie.

Zdroj foto - FB @SNS | Zľava - Ľudovít Ódor a Zuzana Čaputová

„Predstava deep state je taká, aby v kolóniách boli nevolené vlády,“konštatuje Cuper a vysvetľuje, že tie sa nikomu nemusia zodpovedať. Prezidentka nás podľa neho vymenovaním svojej vlády vrátila do čias absolutistickej monarchie.

Prípad Jankovská: Zlomil ju Lipšicov systém (VIDEO+GALÉRIA)
Poznámky Moniky Jankovskej z väzby, čo jej tam robili, ako s ňou zaobchádzali, ako za ňou chodil vyšetrovateľ Juhás a prokurátor ÚŠP Kysel, ako jej Juhás povedal, že sa v živote nedostane na slobodu, mučenie, týranie, ponižovanie, vyhrážanie sa.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Už zase Lipšic

Hoci bol Cuper na Právnickej fakulte jedným z jej pedagógov, je presvedčený, že ona už vtedy bola súčasťou Lipšicovho Via Iuris. Vo vedení tejto organizácie je síce oficiálne právnik Kubina, no Cuper za ním vidí Lipšica.

„Za tých tridsať rokov sa tomu človeku podarilo vytvoriť taký obludný justičný systém vedľa toho štátneho, tzv. paralelnú štruktúru, ktorá pozostáva z OČTK, prokuratúry a justície,“vysvetľuje právnik s tým, že žaloba na čurillovcov ukazuje na fakt, že to podhubie je vo všetkých zložkách justície.

Nebola žiaden „lúmen“

Cuper ako pedagóg, pôsobiaci na právnickej fakulte Univerzity Komenského prichádzal do kontaktu s mnohými súčasnými politikmi s právnickým vzdelaním. Fico bol jedným z jeho študentov. Fica vníma ako bezproblémového, špičkového právnika, pri ktorého obhajobe docentúry bol aj on.

„Pokiaľ ide o pani prezidentku, tá už tak excelentná na tých skúškach z teórie štátneho práva nebola a to je aj vidieť na jej právnom vedomí,“ konštatuje vysokoškolský pedagóg. Podobné spomienky má aj na sudkyňu Pamelu Záleskú, no boli tam aj iní, ktorí za tie tri a pol roka slovenský právny systém skrivili.

Právni nedoukovia?

Menoval Vetráka (OĽaNO), Baránika (SaS), či Dostála. Tí vďaka tomu, že im podľa Cupera chýba akékoľvek právne vedomie sa boli schopní dopúšťať „absolútnych právnych ohavností“.

„Porušujú tradície na ktorých stojí európske právo a vnášajú doň anglosaský systém,“ nepáči sa právnikovi a ako príklad pravdivosti svojho tvrdenia uvádza, že nerozlišujú medzi pracovno-právnym a civilno-právnym rozhodovaním. Dôsledkom toho je tu aj rozhodovanie o čurillovcoch a spor o tom, či vôbec minister má právo rozhodovať o postavení takýchto policajtov mimo službu.

Kurilovská: Ministra odvolávate, lebo konal zákonne (VIDEO)
Opozícia si už pred schválením PVV „brúsila zuby“ na odvolávanie ministra vnútra za jeho údajné porušenie zákona. Bývalá riaditeľka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská tvrdí, že minister vnútra Šutaj Eštok (Hlas-SD) je odvolávaný za to, že... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Hovorila o tom aj Lucia Kurilovská

„Minister vnútra musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby toho príslušníka Policajného zboru, voči ktorému je vznesené obvinenie priamo súvisiace s výkonom jeho činnosti, s výkonom štátnej služby. Keby pokračoval vo výkone štátnej služby, bol by priamo ohrozený ten výkon a záujem, či už verejný, respektíve v rámci trestných konaní,“ vysvetlila nedávno bývalá riaditeľka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

KDH a paralelné štruktúry

Cuper v súvislosti s paralelnými štátnymi štruktúrami hovorí, že ich základy položila štvorica aktérov z KDH: Čarnogurský, Lipšic, Pittner a Šimko.

TASR | Daniel Lipšic

„Niektorí z nich pochopili, že to nikam nevedie, ako pán Šimko, ktorý nakoniec nechcel podpísať dokumenty, ktoré sa týkali Čurillovcov a radšej sa potupne nechal odvolať,“ hovorí Cuper, pričom práve pri Lipšicovi pripomína, že vybudoval Národnú kriminálnu agentúru, „posadil do basy“ Dušana Kováčika, ktorého vystriedal na poste. „A ešte vybudoval Špecializovaný súd, kde si vybral také Záleské a spol., ktoré vytvorili akúsi justičnú mafiu, pretože v žiadnom z demokratických štátov takýto obludný justičný systém nenájdete.“

Lipšicova budúcnosť

V súčasnosti podľa Cupera nestačí odvolanie Daniela Lipšica z postu šéfa Špeciálnej prokuratúry, pretože paralelné štruktúry už si žijú svojim životom.

„Bude treba jednak vymeniť Legislatívnu radu vlády a dať tam ľudí, ktorí nebudú schopní vytvárať také právne predpisy, ako je zákon o ochrane udavačov a ešte ich aj korumpovať,“ upozorňuje Cuper s tým, že zákony na ochranu kajúcnikov a tzv. „whistleblowerov“ (oznamovateľov trestnej činnosti) Lipšic do parlamentu predložil už okolo roku 2000. Cuper by pre zlepšenie situácie zrušil všetky špeciálne a špecializované orgány, ktoré by patrili pod štandardné súdnictvo.

AKTUÁLNE Šutaj Eštok podáva trestné oznámenie pre poskytnutie ochrany čurillovcom
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podáva trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Na Generálnu prokuratúru som podal trestné oznámenie na skupinu osôb pre podozrenie zo... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Trestné oznámenie podáva aj minister vnútra

„Na Generálnu prokuratúru som podal trestné oznámenie na skupinu osôb pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, v súvislosti s okolnosťami ohľadom podaných žiadostí o poskytnutie ochrany pre vybrané osoby. Ochrana, ktorá bola týmto osobám poskytnutá, je podľa mňa nezákonná a došlo v tomto prípade k spáchaniu trestného činu," vysvetlil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok svoj krok.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!