Dá sa predísť násiliu v spoločnosti? Vôbec netreba veľa
29 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Niečo nedobré sa deje so slovenskou spoločnosťou. Nie je tomu tak dávno, čo sa objavil prípad násilia v Hlohovci, nasledoval Poprad a v pondelok ráno aj Šaľa... Ako tomu rozumieť? Neuropsychológ Robert Krause v televízii TA3 hovoril aj o tom,  ako sa proti násiliu postaviť.

Rodinná dráma sa odohrala krátko po piatej hodine ráno v šalianskej mestskej časti Veča. Syn zaútočil nožom na svojich rodičov a brata, následne vyskočil z okna bytu. Rodičia skončili s poranením hrudníka v nemocnici. Brat útočníka i samotný 23-ročný útočník svojim zraneniam podľahli. Podľa mestskej polície v Šali išlo o slušnú rodinu, s ktorou polícia doposiaľ nikdy nemala problém.

Šaľa: Pri rodinnej dráme prišli o život dvaja ľudia, dvaja sú zranení
Pri tragickej udalosti v Šali prišli o život dvaja ľudia, ďalší dvaja skončili v nemocnici s bodnými poraneniami. Polícia aktuálne vykonáva obhliadku miesta činu a neodkladné procesné úkony, preto nie je možné v tejto chvíli poskytnúť bližšie... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Tendenciu zvyšujúcej sa agresivity registruje aj neuropsychológ, podľa ktorého ich v tom podporuje aktuálne dianie na Slovensku. Určitý návod, ako postupovať k postupu násilníkom dávajú aj informácie v médiách. Na druhej strane tieto formy odbúravania určitého napätia a stresu označil za nezdravé. Preto upozorňuje na potrebu zvládania situácií, vďaka ktorým sa do napätia dostávame.

„V dôsledku nahromadeného napätia často vznikajú kumulované emócie. To sú emócie, ktoré sú nebezpečné vtedy, keď ich jednotlivec priebežne neuvoľňuje,“vysvetľuje Krause s tým, že môže prísť doslova výbuch, ktorý môže mať katastrofické následky na zdraví.

Neuropsychológ vysvetľuje, že osobnosť človeka sa vyvíja v dvoch líniách – učenie a zrenie. Určitú agresivitu máme vrodenú a badať ju aj u novorodencov. Líšime sa ale v agresii, čo je jednotka správania spôsobujúca rozdiely.

„Niekto dokáže dať vlastnú agresiu najavo spoločensky prijateľným spôsobom, na strane druhej sú aj ľudia, ktorí túto spôsobilosť nemajú a potom sú často doslova až hostílni,“ (schopní ublížiť druhému človeku, pozn. red.) hovorí Krause. Fyzickej agresii podľa neho veľakrát predchádza verbálna agresia, teda kým človek zaútočí fyzicky, je agresívny slovne.

Zasiahnuť môže každý z nás, pretože ak tak neurobíme, druhá strana sa môže cítiť ublížene aj z našej strany. Preto nestačí len vyhnúť sa násiliu ako takému, ale ak pozorujeme určité druhy násilia, mali by sme zasiahnuť. Aj napriek obavám, že ublížia aj nám. Ak sa však len prizeráme, sme spolupáchateľmi násilia.

Biskup Judák vyjadril sústrasť pozostalým po rodinnej tragédii v Šali
Nitriansky biskup Viliam Judák vyjadril úprimnú sústrasť všetkým, ktorých zasiahla tragédia v Šali. Po útoku 23-ročného muža prišiel o život jeho 17-ročný brat, obidvaja rodičia sú hospitalizovaní v nemocnici s bodnými poraneniami. "Vyjadrujem... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Činom, akých sme v poslednom čase svedkami sa však dá zabrániť. Ak si okolie všíma na niekom určité zmeny v správaní, prístupe, môže to byť signál jeho nahromadeného napätia a tu zohrávajú veľkú rolu práve blízki, ktorí sú s potenciálnymi agresormi v dennom kontakte.

Násilie však začína byť norma – už deti si zavesia na sociálne siete zábery zo šikany, navzájom si ich komentujú a sú voči sebe necitlivé. Podľa Krauseho však nemôžeme považovať za zdravé to, čo robí väčšina ľudí.

„Preto by sme mali rozlišovať, že norma nerovná sa automaticky zdravý spôsob spracovania psychického prežívania,“ radí Krause.

Veľkým problémom začína byť školská šikana. Tu Krause upozorňuje, že veľký vplyv na deti majú rodičia, ale aj rovesníci a prostredie, v ktorom vyrastajú. Agresori si takto mnohokrát vynucujú pozornosť a tá do istej miery môže niečo vnútorne kompenzovať. Krause preto radí, aby sme my, dospelí, boli čímsi ako zdravý vzor správania pre deti.

„Lebo byť vzorom nie je jednoduché, je to veľká zodpovednosť. Môžem výrazným spôsobom ovplyvniť životy ľudí, ktorí ma nasledujú,“ hovorí na záver Krause s tým, že ak chceme byť niekým, kto odovzdáva myšlienku, vďaka ktorej ľudia budú veriť v dobro, nie v zlo.

V súvislosti so samovraždou deviataka v Parchovanoch sa OZÝVAJÚ aj Z CPP v Trebišove!
Centrum poradenstva a prevencie (CPP) v Trebišove realizovalo a realizuje na Základnej škole (ZŠ) v Parchovanoch preventívne aktivity a programy. Zamerané sú na prevenciu sociálno-patologických javov pre žiakov školy. Pre TASR to v súvislosti s... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!